A Závecz Research felmérése szerint ennek igénye az ellenzéki oldalon 90 százalékos.

A 24.hu megbízásából a Závecz Research közvéleménykutató cég felmérte az április 3-ai országgyűlési választás előtt a közhangulatot. Ebből többek között az derült ki, hogy választók többsége szívesen venné, ha lenne újra tévévita a miniszterelnök-jelöltek között (ilyen utoljára Gyurcsány Ferenc é Orbán Viktor között volt 2006-ban). 

A fideszes szavazók negyede szerint is szükség lenne tévévitára Orbán és Márki-Zay között

Fotó: Facebook/Orbán Viktor; Facebook/Márki-Zay Péter/videórészlet

Kollázs: propeller.hu

A cikk szerint a felmérésben az jött ki, hogy a szavazók 60 százaléka tartja szükségesnek a választás előtti miniszterelnök-jelölti tévévitát. A megkérdezettek közül mindössze 4 százalék felelt úgy, hogy a nem tud válaszolni a kérdésre, a többségnek van véleménye a témáról. 36 százaléka a megkérdezetteknek viszont nem igényelné a tévéitát a jelöltek között.

Pártszimpátia alapján már nagyobb a szórás abban, hogy szükség van-e a nyilvános tévévitára a kormányfő-jelöltek között.

A Fidesz-KDNP szimpatizánsai közül 26 százalék szerint szükség lenne egy ilyen tévévitára, 70 százalékuk viszont elutasítja ezt, 4 százalékuk nem tudja. Az ellenzéki listára (Egységben Magyarországért) szavazóknál 90 százalék tartja szükségesnek a vitát, 8 százalék nem, 2 százalék pedig nem tudja, hogy van-e szükség ilyen vitára.

A más pártlistára szavazóknál is 71 százalék látja szükségesnek a tévévitát (21 százalék elutasítja a vitát, 7 százalék nem tudja), a pártnélkülieknél pedig 66 százalékos volt a vita megrendezését támogató válasz (ott 28 százalék utasította el a szükségességét, és 6 százalék választotta a nem tudja opciót).

A Závecz iskolai végzettség szerint is megnézte a válaszadásokat. Eszerint az alapfokú végzettséggel rendelkezők 56 százaléka szerint van szükség a miniszterelnök-jelöltek közötti tévévitára, 40 százalékuk ezt nem tartja szükségesnek, 4 százalék nem tudja. A középfokú végzettségűeknél 66 százalék tartja szükségesnek a vitát , 28 százalék nem és 5 százalék nem tudja. A felsőfokú végzettségűek esetében 60 százalék, 30 százalék és 2 százalék a vitát szükségesnek látó, azt elutasító, és a nem tudja opciót választók aránya.

"A férfiak 58 százaléka támogatja, 38 százaléka nem akarja a vitát, a nőknél pedig még ennél is nagyobb a vitapártiak aránya (61 százalék, nem támogatja: 35 százalék).

Életkor szerint a 18 és 39 év közötti korosztályban a legnagyobb (68 százalékos) a vita támogatottsága, de minden más csoportban is legalább 53 százalékos.

Településtípus alapján pedig a Budapesten élők várnák el leginkább (63 százalékban) a miniszterelnök-jelölti vitát, de még a községekben is többségben vannak azok, akik fontosnak tartják a nézetek ütköztetését a választás előtt: 54 százalék válaszolt így, 41 százalék ellenében"

- olvasható a cikkben.

A lap szerint az adatfelvétel február 17. és 23. között készült telefonos módszerrel. A megkérdezettek száma 1000 fő (nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentálják az ország választókorú népességét). A "közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb +/- 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeznek az országban" – áll a cikk végén.

Forrás: 24.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Málna: Ugyan az az ok mindkét oldalon a vita mellett vagy ellen.
Mindenki tudja, hogy orbán hazudik.
A buta orbánista ezért nem akarja, a nem orbánista meg ezért akarja a vitát.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
milyen remek lenne..két nárcisztikus cigány a mi kontónkra vitatkozik...
ómió
Eszerint ilyen sok nem látott még efftársi hazugságlicitet?
Málna
Semmi értelme nem lenne. Mindkettő fújná a magáét, mi meg szimpátia alapján eldöntenénk, hogy kinek hiszünk.
Csizmás Kond
Egy féléve hogy egyéb sincs csak kampány, mi szarnak kéne még külön tévévita...eleget összeigérgetnek meg öndicséri magát mindenki minek még külön fényezőprogram...
Borsodi
Érdekes lenne mert az igazsággal szembe találkozna,és nem tapsolna neki senki ha hazudozik.
Egész kampány alatt rágalmaznak,uszítanak és hazugságokat gyártanak amit a Tv ben leadnak.Azt hiszik a Magyar még mindig birka.A fiatalok jövője nem a fidesz az biztos!
www.youtube.com/watch?v=mtHwBhjXeK0
Aki Én
@Málna: Ugyan az az ok mindkét oldalon a vita mellett vagy ellen.
Mindenki tudja, hogy orbán hazudik.
A buta orbánista ezért nem akarja, a nem orbánista meg ezért akarja a vitát.
RonaGyuri
jellemző a propira a képválasztás! Orbánét a propaganda vídeójából vett hősi kép!! =))
Az Ördög Ügyvédje
@Horizont: MIND JÓ! KIVÉVE:

Ki az, aki szeretné tudni, miket titkosítottak 30 évre a fideszesek ? - Azt a másik oldal se szeretné nyilvánosságra hozni!!!
C_3PO
Ajajjaj! Az káosz lenne! Mindkettőjük részéről...
colibri
Szükség lenne...de nem lesz, mert orbánnak vita nélkül is tele a gatyája, sőt! ha sokat emlegetik, grazi gyógykezelés lesz kilátásban!
134.bátor
Nem kedvelem túlzottan Márky-Zayt,de el kell ismerni a külső megjelenèse simán veri a dagadtèt. Mindig öltönyben,elegánsan. Mîg a dagadt hátizsákkal,kihîzott öltönyèben,slamposan megy mèg a hivatalos találkozókra is . Emberileg is MZP győz nálam .
Yoda69
orbannak meg programja sincs, a folytatjuk-on (a lopast) kivul. Hogy allhatni ki igy egy vitara? MZP keresztbe kasul felmosna vele a padlot. Inkabb elbujik valahol a valasztasokig.
telegdilaci
@Aki Én:Biztos nem lesz vita Orbán tudja hogy neki van a legtöbb veszíteni valója, ha szembesítenék a tetteivel sok mindenre nem tudna mit válaszolni csak terelni tudna, vagy hazudozna, ami neki nem okoz nehézséget,zsebben van nála a hazugság! pedig elég sokan szeretnének már látni egy jó kis vitát! de Orbán attól gyávább megfutamodik mint a nyúl,soha nem felejtem el azt a kétségbe esett nézését,amikor Tordai képviselő megkérdezte hogy miért nem áll ki vitára úgy ki meresztette a véreres szemeit mint aki szellemet lát, kérdés miért nem lesz vita: mert nem,ez aztán válasz legény a Talpán a hős vezérünk!
Aki Én
@Horizont: Döbbenetes :(
A hívek szerint ez a ... Európa vezetője.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.