Egy felmérés szerint nyolcszázezer nyugdíjas jelezte, hogy rugalmas feltételekkel újra dolgozna – mondta Kósa Lajos, az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) elnöke hétfőn Debrecenben.

Kósa Lajos munkára szocializálná a fiatalokatFotó: Facebook/Kósa Lajos

Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, a debreceni 1. számú választókerület kormánypárti képviselőjelöltje a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért szervezetnek a Nyitok hálózat a munkaerőpiaci kompetenciák fejlesztéséért című kiemelt projektje záró konferenciáján az mondta,

a közérdekű nyugdíjas szövetkezeti forma biztosítja az idős embereknek a munka világába való, önkéntes alapon történő visszaintegrálását.

Hozzátette: 2017 óta 165 nyugdíjas szövetkezet alakult százezer taggal, tavalyi nettó árbevételük elérte a 11 milliárd forintot. A nagyobb múltra visszatekintő, 160 ezer taggal működő 96 diákszövetkezet nettó árbevétele 61 milliárd forint volt a múlt évben, miközben 2021-ben hat kismama szövetkezet is alakult az országban – mutatott rá az OSZT elnöke.

Kósa Lajos emlékeztetett rá, hogy a második világháborút megelőzően a szövetkezet népszerű foglalkoztatási forma volt Magyarországon. Példaként a Hangya szövetkezetet említette, amely az 1930-as években a térség legerősebb vállalkozói csoportja volt.

Kitért arra is, hogy a kommunizmus éveiben "a marxista ideológia rákövesedett" a szövetkezeti mozgalomra, ezért volt nehezebb itthon újrakezdeni ezt a foglalkoztatási formát. Ugyanakkor az önfoglalkoztatást megvalósító szövetkezet speciális társas vállalkozási forma, amely egyre népszerűbbé kezd válni.

Kósa Lajos szerint a szövetkezeteknek társadalompolitikai jelentősége is van:

a diákok a munkára szocializálódhatnak, a nyugdíjasok az aktívabb életre kapnak lehetőséget, a kismamák nem szakadnak el teljesen a munka világától – sorolta.

A Foglalkoztatási tapasztalatok a nyugdíjas szövetkezeti rendszer keretében címmel tartott rendezvényen bemutatták a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) támogatásával megvalósított közérdekű nyugdíjas szövetkezetekhez kapcsolódó fejlesztéseket, kiadványokat.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Téged kellene integráli a munka világába, mert azt sem tudod mit jelent az, hogy dolgozni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Téged kellene integráli a munka világába, mert azt sem tudod mit jelent az, hogy dolgozni.
Qqberci
KupakLala, dolgoztál te már életedben? Próbáld ki és élj meg abból, amit keresel! Lehet, hogy el kell adni a mama BMW-jét...
Macskaszem
Az ilyen szövetkezetek abból nyereségesek, hogy lehúzzák a dolgozókat. Pont mint a munkaerő kölcsönző cégek. Lefogadom valamelyik tetű fideszesnek van ilyen szövetkezete.
justhpeter
"Kósa ÍLajos munkára szocializálná a fiatalokat"
Ennek több pontja is tetszik.
a) mit tenne egy olyan miniszterelnökkel, akinek korábban még munkakönyve sem volt ? Odaadná neki a sajátját ? Ami perste nem lehet, mert neki sincs.
b) a világ legrövidebb könyve lenne, ha Kósa Lajos könyvet írna arról, milyen munkát végzett az egyetem elhagyása után a mai napig.
c) a címben említett vágyát el merné mondai a fidelitaSS - orbánjugend - kongresszusán is ?
justhpeter
@KisTehen: Az igazi nemzeti szocialisták ki is írták a koncentrációs tábor kapuja felé. Gondolom a fideSS és a hívei ezt kívánják vissza.
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 17:36 ☻ Szerencsétlen a hasonlat. Még azt tedd hozzá, hogy "ajtón be kéményen ki". A munka szabaddá tesz - Arbeit macht frei. Mit is jelent ez a rövid kis mondat? Ím e röviden: "A munka szabaddá tesz", hirdeti az auschwitzi munkatábor felirata. A munka szót most több okból is ki kellett emelnem, mert ugye a munkáról lesz szó, másrészt meg az említett tábor - akárcsak az összes többi - munkatábor volt, ahol a zsidók, kommunisták, buzik, cigányok és a társadalom egyéb rákfenéi dolgoztak.
kuruc.info/galeriaN/egyeb/arbeitmachtfrei.jpg
Egyébként a Kósa Lajosod, beceneve: Mr. 20%, életében nem dolgozott, csak mindenhol a sápot lenyúlta 20%-ban.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/122859043_2705528302992511_2879814515758118282_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-5&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=_BC9z7_nC0kAX9u7tyc&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT_fXWoaglLrgCjm6g_wXLUMN04Cizz8owZn3cc9HyxLNw&oe=625F1458
kissé felnőttem
ugy gondolod lala lopás helyett már megtettétek nekik tán jövőjük sem maradt
simmering73
@KisTehen: Arbeit macht frei. Tetszik? Ezt akartad mondani igaz, te patkány.
ittott
hülye. a TSZ-ek emelték európai mértékű szintre a mezőgazdaságunkat, amit a rendszerváltással úgy szétbasztak, mint Lala a, kurvákat a 4-es út mellett. és ebben főszerepet játszott a Fidesz, és a kisgazdák. Torgyánék
nezelodo
Látod Lala, a nyugerek akiket te melóra akarsz fogni, nem a csengeri milliárdos nő seggét simogatnák, hogy tejeljen, hanem inkább becsületesen dolgoznának, hogy a magadfajták meg ellopják.
Borsodi
Dolgoztatnák a nyugdíjasokat ők meg élősködnek mindenkin! Ezért kell elzavarni ezt a bandát.
ómió
Ez, bizony, egy "liberális hiátus"! Ott a "segíj" a minden!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.