A fővárosi önkormányzat 2000 ukrajnai menekültnek segített szállással és/vagy étkezéssel az orosz-ukrán háború kitörése óta – írta meg a Telex.

Budapest 80 millió forintot költött az ukrán menekültek megsegítésére

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Minderről Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes beszélt egy keddi háttérbeszélgetésen, ahol a főváros menekültügyi intézkedéseit mutatták be. Elmondása szerint a főváros még a háború kezdete előtt elkezdte a felkészülést egy lehetséges menekülthullámra, kidolgozták a szálláskapacitásokat.

A főváros három helyszínen biztosít rövid távú szálláshelyet az Ukrajnából érkező menekültek számára, ezen felül két vidéki helyszínen hosszú távra szállásoltak el családokat. A fővárosi szálláshelyeken elhelyezett menekültek átlagéletkora 21 év, nagyrészt (56 százalék) nők. Az eddig látott trendeknek megfelelően ezeken a szálláshelyeken is csak pár éjszakára maradnak a menekültek, az egyik helyen viszont „bennragadtak” az emberek, nem tudtak tovább utazni vagy másik szállást szerezni maguknak, magyarázta Kiss Ambrus. Több mint 21 ezer adat ételt osztott ki a főváros a menekültek között. Ez azt jelenti, hogy naponta 500-600 menekültet látnak el étellel, és szükség esetén 1000 főre is emelkedhet ez a szám.

A cikkből kiderült, hogy pontos számokat nem lehet tudni, de Kiss Ambrus úgy becsülte, hogy a fővárosi önkormányzatnak eddig körülbelül 80 millió forintba került a menekültek ellátása, és ebben már a kárpátaljai Beregszász városának juttatott adományok is benne vannak.

A főváros, a karitatív szervezetek és a civilek együtt 27 helyszínen, összesen 900 férőhelyet működtetnek Budapesten, ebből 220 férőhelyet a fővárosi önkormányzat biztosít. Ezek nagyjából 80-90 százalékos kihasználtsággal működnek. Úgy számolnak a fővárosi önkormányzatnál, hogy végszükség esetén akár 3500 embert is el tudnának helyezni Budapesten, de az az igazi kérdés, hogy tudnak-e megfelelő minőségű szociális munkát biztosítani az ellátás mellé, mondta Kiss Ambrus.

Forrás: Telex.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kotos
Miközben dollár és euró milliárdokat hoznak (néhányan csak hoznának) át bőröndökben Záhonynál a határon.
Levendula
@kotos: Így van! Egy kisebb házat sem lehet már venni ennyi pénzért a Balaton parton...
namihami
Budapest költ, Orbán koboz!
Csak az egyensúly miatt.
ómió
Hát még a Lánchídra költött plusz 5 milliárdból mennyit költhetett volna!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.