Már tartanak az egyeztetések a magyar kormány és az Európai Bizottság között a helyreállítási alap (RRF) forrásainak kifizetéséről, és arról, hogy a kabinet legalább részben lehívná az eddig elutasított hitelkeretet.

Orbán pénzt kér Brüsszeltől, de a korrupció elleni védőmechanizmusok nélkül nincs miről beszélni

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Napi.hu-nak brüsszeli források arról beszéltek, hogy sok feltétel teljesülése kellene ahhoz, hogy a magyar helyreállítási terveket elfogadják, a hitelrész programjainál pedig sok esetben nem látnak lehetőséget arra, hogy olyan célokra folyósítsák a kért összeget, amelyre az Orbán-kormány igényelné.

Nagyjából 2000 milliárd forintról megy a vita, amelynél a régi csatát folytatják.

A magyar miniszterelnök Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének címzett, kedden nyilvánosságra hozott levele szerint a kormány mégis lehívná a 2500 milliárd forintos hitelszeletet az RRF-ből. A Napi.hu-nak brüsszeli források azt jelezték, hogy a magyar igényről szóló vitában több sarkalatos kérdés van, amelynél eltérnek a vélemények és nehéz lesz dűlőre jutni.

A fő nehézség a vitában az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Ursula von der Leyennek írt levelében azzal érvelve jelezte, hogy Budapest lehívná a forrást, hogy az ukrajnai háború jelentős terhet ró a magyar gazdaságra, viszont megnevezte a felhasználási célokat is: a magyar hadsereg megerősítésére, határvédelemre és a menekültek ellátására fordítanák a tetemes összeget.

Csakhogy az RRF a gazdasági helyreállítás és az ellenálló-képesség megerősítésének kiemelt eszköze. A magyar célok pedig nem illeszkednek sem a zöldgazdasági, sem a digitalizációs fejlesztésekbe.

Azzal a kéréssel sem tudnak azonosulni, hogy Orbán szerint a bizottságnak soron kívül jóvá kellene hagynia az EU keleti határait védő tagállamok Helyreállítási és reziliencia-építési terveit, Partnerségi megállapodásait és operatív programjait. Kérte továbbá, hogy a bizottság az előfinanszírozási, társfinanszírozási és átcsoportosíthatósági korlátok feloldásával tegye lehetővé az uniós költségvetési források gyors, célzott és rugalmas felhasználását.

Alapvetően az RRF esetében jogi kötelezvények vannak érvényben, amelyeket minden tagállam megszavazott. Ezek közé tartozik a sokat emlegetett jogállamisági mechanizmus, de a helyreállítási tervek elfogadása is. Magyarország esetében mind a kettő problémás még

- fogalmazott a napi.hu egyik forrása, míg egy másik a tárgyalásokat ismerő személy szerint a korrupció elleni védőmechanizmusok beépítése nélkül nem is igazán tudnak miről beszélni. A 444.hu és a Napi is úgy értesült, hogy észt mintára a magyar kormány felállítana egy korrupciós problémákkal foglalkozó új szervezetet – amely évente referálna Polt Péter legfőbb ügyésznek –, de valójában ez csak félmegoldást jelentene Brüsszel szerint.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Forrás: napi.hu

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Maxipocak
"A magyar kormány felállítana egy korrupciós problémákkal foglalkozó új szervezetet – amely évente referálna Polt Péter legfőbb ügyésznek."
Humoruknál vannak a nertársak, vagy tényleg ennyire hülyének nézik az EU-t? Már ha kérdeznek, azt sem hiszik el nekik.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Maxipocak
"A magyar kormány felállítana egy korrupciós problémákkal foglalkozó új szervezetet – amely évente referálna Polt Péter legfőbb ügyésznek."
Humoruknál vannak a nertársak, vagy tényleg ennyire hülyének nézik az EU-t? Már ha kérdeznek, azt sem hiszik el nekik.
Béla333
Olyan szívesen ellopná a maffia még ezt a pénzt is...
Nyírfa
Ez a helyzet csak Orbánnak probléma, igaz, neki nem kicsi.
Április 3.után esélyünk lesz csatlakozni az Európai Ügyészséghez, és kezdetét veheti egy új korszak.
Qqberci
Mondtam én, hogy hiába megy koldulni. Már ismerik...
justhpeter
Jó Viktorunk még mndíg azt hiszi, hogy ő diktálja a tempót.
Néro
Vétó Vitya táblát rájuk Gonosz Prüsszel elveszi a pénzed ! Eddig is csak családi kasszának kezelted úgyhogy ki írhatod nyugodtan. Esetleg menjetek ki megint röfögni ! Egyébként mond Nagy Orr te hazug tolvaj Európa Legjobb Gadaságának minek pár rongyos Euró ? Évek óta az folyik a csapból hogy ti vagytok a legjobb. Szárnyal meg hű meg ha meg Európa motorja. Akkor mit koldulsz. Várd ki.
dr. prédikátor
EZ A MOCSOK ORBA SZÁJBA SZIDJA AZ EU-T DE VAN BŐR A POFÁJÁN KUNCSOROGNI A PÉNZÉRT!!!
CsipkeRózsa
Egy icike-picike szégyenérzet sincs benne (Orbánban)!
ila51
mint a cirkuszi ló , a cukrot elfogadja , de táncolni nem akar
Gazella
@ila51: stop. Ezt úgy hivják, hogy pávatánc.
Gazella
Ez a pökhendi zsirháj zsarolni próbálja az EU-t ...nem fogja tudni.
Pávatáncolva dörgölözni mindenhova... nem jött be neki...
Németh István
Elvégre a moslék brüsszeli vezetés élén a huncut kurvájával egyenlőre jóval többel tartozik mint amit az Orbán Viktor a nemzetünk büszkesége okkal, joggal kér! Mert csak kér, ugyan is Úri ember! A sok kurva, meg szar tróger a suskát csak le akarják nyúlni! Meg kellene vizsgálni hogyan is van a biztosított pénzeszközökkel való elszámolás! Bonyolult a dolog, mert a tolvajok nem szoktak könyvelésekbe bonyolódni!
Mindenesetre >> AJÁNLÁS A KORMÁNYNAK!!!>> szíveskedjetek a befizetéseinket visszafogni és mindaddig amíg a járó összegeket meg nem kapjuk kamatostul! érthető vagyok Ugye???
Németh István
Te figye má ez a brüsszeli nyanya egy boszorkány, mán csak egy hozzá hasonló korú nagyon buta, nagyon csúnya női hölgy is szépséges és okos tündérkirálynő!
Nessy
Majd elmeséli Brüsszelben, hogy nálunk van a legszigorúbb korrupció ellenes törvény! Ez a mese! A tény más. Bizonyítottan korrupcióval, költségvetés károsítással gyanúsított kormánypárti képviselők biztosították a minap a parlamenti kétharmadot, amivel a fidesz megválasztotta a nem létező köztársaság elnökét öt évre!
Pálinkás Pál
@Németh István: van még pár napod...utána nem lesz fizud...
Németh István
@Pálinkás Pál: @sgl: @Nessy: Elmondom nektek, hogy a 2010-es kormány-váltáskor sem brüsszel, sem ti nyamvadt gecik nem kiabáltatok az elszámoltatásról, pedig akkor nem kis kár és elnyomás, terror ért benneteket is, nem beszélve a költségvetések meghamisításáról és az ország kirablásáról! Tulajdonképpen elmehettek arra a bizonyos helyre ahonnan kijöttetek valamikor!
csak úgy....
genya brüsszel,nem hajlandók kihúzni a szarból európa húzó erejét ,akiki lopnak és dübögrögnek ?
lampa laz
Mostanra meg már a lengyel tesó is elállt a redvás mellől, így már egyedül kell harcolnia Brüsszelben.
Pálinkás Pál
@Németh István: nyakadról vettek már méretet?...bár mindegy,úgysem szellősen teszik rátok...
Németh István
@Pálinkás Pál: @lampa laz: @csak úgy...: Próbáltalak benneteket kicsit oktani! De ez a moslék hírportál vezetése beletörölt a szövegembe! Így sajnos hülyék maradtok > de bízzatok benne, hogy a brüsszeli nagyon korrupt vezetés nagyon meg fogja szívni a hosszú cicit! a németek-a franciák, a skandináv és a baltikumiak lepetélnek az orosz energia alapanyag nélkül! Nem mennek tarktorolk sem ganajkáim!
ÉS EZ MIND MI ÉRT?? MERT A KORRUPT Eu. vezetés az USA -soros harácsnak adta át a terepet! Nyasdgemoljárok a seggemet! Hülye-gyerekek!
Németh István
JA!! és még egy >>> ha a jelenlegi kormány korrupt lenne, akkor nem lenne semmitek mert a lefosztott országot amit átvettek >>> ha azt tovább korrupciózzák, fosszák, akkor a szar már nem énekelne bennetek! Amolyan humusz forma lennétek, csak sajnos ezt is rekultiválni kellene, mert terméketlen volna, az az lennétek - mint ahogy vagytok is DE KEMÉNYEN!! Ti valójában nemzetgátló tablettán éltek és hazaáruló kúrán vesztek részt! Ez pedig nem ad nektek észt!
Pálinkás Pál
@Németh István: te barom...kb 60 éve már készen áll a hidrogénnel hajtott erőmű, csak eddig a fiók mélyén lapult az olajos zsidók, meg a többi opec érdekelt miatt...de bármikor elő lehet venni, akkor az arabok is vissza süllyednek tücsköt kergetni,mert a kutyának sem kell a szaros szénhidrogén...az oroszok is feltolhatják maguknak a gázmezőket...ja..és nem mellesleg a hidrogén elégetésének végterméke nem szennyező, úgy hívják..VÍZ...érted nyomi fideszbuzi!!!
verőce21
Az EU a szétesés felé tántorog! Majd rájön a nyugat népe, hogy idióták vezetik a világukat...!
Bajban lévőtől pénzt kérni...?
Németh István
@Pálinkás Pál: Sajnos nem a te eszeddel gondolkoznak ! De semmi baj majd felfedeznek aztán kapsz némi gebe lenge szerve díjat! Azt miért nem említed meg hogy az usa megvette a Duna-Tisza közi gázmezőt ahol több mint 20 évre elegendő gáz van!? Ki adta el nekik!? a gyurcsányék és a hornék! Na most jól vagy?
kereső
"Menekültek védelmére"- elköltök a valóságban eurocentet, de adjatok rá euro milliókat.Mert a Co már nagyon rágja a fülemet, az idén nem nagyon tudtam "kényeztetni" őket.
kereső
Magyarország az egyetlen tagállama az uniónak, ahol a korrupció elleni "harcra" adott pénzeket is ellopták.
Aki Én
@verőce21: Ehhez képest minden mutatóban megelőz, szinte az összes tagállam. A látens szétesést a gazdád szorgalmazza.
ómió
Amikor Böszméék a 8000 milliárdos államadósságot "nyócév" alatt 14000 milliárddal növelték, amin semmit nem vettek, semmit nem építettek és senki/semmit nem támogattak "csak" szétlopták, akkor, mintha a brüsszelita efftársaknak nem lett volna "korrupció elleni védőmechanizmus"-igényük!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.