A szombati adatok szerint már 64 ezer levélszavazatot leadtak a választópolgárok az április 3-i országgyűlési választásra: 23 ezret közvetlenül, levélben juttattak el a Nemzeti Választási Irodához (NVI), 41 ezret pedig a külképviseleteken adtak le.

Már 64 ezren szavaztak a parlamenti választáson
Kép: Pixabay

Az NVI a választási eljárási törvény szerint jövő hétfőtől ellenőrizheti a beérkezett levélszavazatok választót azonosító nyilatkozatait.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választók az országgyűlési képviselők választásán és a vele egy napon rendezett népszavazáson csak levélben szavazhatnak, és csak akkor, ha március 9-ig felvetették magukat a névjegyzékbe. Ezt több mint 456 ezren tették meg. Az NVI eljuttatta a nekik a szavazási levélcsomagokat; 46 ezren jelezték, hogy valamelyik külképviseleten akarják átvenni.

A szavazó a szavazólapokat tartalmazó válaszborítékot az NVI-hez eljuttathatja postán, úgy, hogy az a szavazás napján 19 óráig megérkezzen. Feladhatja térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve is, ebben az esetben a külképviseleti szavazás lezárultáig kell megérkeznie a levélszavazatnak a címre. Az amerikai kontinensen szavazóknak figyelembe kell venniük, hogy az időeltolódás miatt a külképviseleti szavazás szombaton lesz.

A válaszboríték le is adható bármely külképviseleten március 19-től munkanapokon; a külképviseletek általában 8 óra és 16:30 között vannak nyitva, de Beregszászon, Ungváron, Kolozsváron, Csíkszeredán, Bukarestben és Szabadkán minden nap 6-22 óra között van erre lehetőség.

A válaszboríték leadható a külképviseleten a külképviseleti szavazás időtartama alatt (általában 6-19 óra között) is, valamint Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen is, a szavazás napján 6-19 óra között.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
a cím félrevezető, a helyes: már 64 ezer levélszavazatot leadtak =))
kereső
A fideSS már szavazott 64 ezer ember nevében! Ennyi(ke)
Jozefina
A nyugatról feladott levelek egy része talán meg sem érkezik??!!!
human
„Hozták a szavazópapírt, és aki hozta, az ki is töltötte nekünk”
youtu.be/TVpTzl1_iOk

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.