A Raiffeisen Bank elemzői által készített prognózis szerint nyárig tarthat az infláció felfutása, onnantól viszont fokozatos csökkenés várható.

A Raiffeisen Bank elemzői által készített friss elemzés szerint Magyarországon a következő hónapokban tovább fog emelkedni az infláció, amely a nyáron a 12,7 százlaékot is elérheti, és majd erről a szintről fog fokozatosan visszasüllyedni a jegybanki toleranciasáv irányába – írja a Napi.hu.

Nyáron akár 13 százalék közeli is lehet a magyar infláció egy elemzés szerint

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az elemzés 2022-re az éves átlagos inflációra 10 százalékot jósol, 2023-ra 6, 2024-re pedig 4,4 százalékot. Ehhez idén 2,5 százalékos, 2023-ban 2 százalékos, utána hosszabb távon átlag 3,5 százalék körüli GDP-növekedés társulhat az elemzők számításai szerint.

A cikk szerint a jegybank idei évre vonatkozó inflációs várakozása a tavaly decemberi 4,7-5,1 százalékos sávról 7,5-9,8 százalékos sávra mozdult el, a 2023-as várakozás pedig a 2,5-3,5 százalékos sávról 3,3-5 százalékos sávra változott. A 2024-es várakozás viszont gyakolatilag változatlan maradt, (2,5-3-5 százalék közötti sáv) a cikk szerint. A Magyar Nemzeti Bank a GDP-t idénre a korábbi 4-5 százalékról 2,5-4,5 százalékra prognosztizálta, az alacsonyabb bázis miatt viszont a 2023-as 3,5-4,5 százalékos várakozás 4-5 százalékra emelkedett, a 2024-es prognózis pedig változatlan, azaz 3-4 százalék maradt – olvasható a cikkben.

Az elemzésben kitértek a forint és az euró árfolyam-ingadozásaira is, eszerint a 370-es szint egyelőre "erős falnak bizonyul", ám ezzel együtt is lehetséges, hogy a forint az euróval szemben még gyengélkedhet. A Raiffeisen elemzői szerint az idei másodév még 375 forint körüli szinten számolja az eurót, a harmadik negyedévben ez 370 körüli szint lesz, míg a negyedik negyedévben akár a 365 forintos sáv környékére csökkenhet – ez nagyban fog függni az orosz-ukrán háborús helyzettől és az arra reagáló piaci lépésektől.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Akárhová nézünk, a maffia csak füstölgő romokat hagy maga után...
Kártékony egy banda!
nezelodo
Miért lenne füstölgő rom a gazdaságunk, amikor még van mit ellopni, és egy nagy magyar állami cég kerül a NAV látókörébe számlagyáros adócsalásban való részvételéért?! El is lett sikálva, kirúgták a NAV felderítésért felelős munkatársait, (alkalmatlanok, mert nem tudták, hogy oda nem szabad belepiszkálniuk), vezetőit! Hej az a szép emlékű Simlicska a hosszú bájtok éjszakáján menyivel finomabban lopta meg az adófizetőket a főnöke teljes megelégedésére!
ómió
Na, ne má'! És Bokros efftársénak még a felét se "abszolváljuk"?
Csizmás Kond
...és ezt mind abban a szellemben számolták ki hogy az ellenzék nyer ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.