Az átlagkereset alakulását követő automatizmus miatt mindegyik képviselő legalább 100 ezer forinttal többet kap márciustól, de a különféle szorzók miatt az összeg a legtöbbjüknél ennél magasabb.

A 24.hu cikke szerint márciusban már a megemelt fizetésüket fogják kapni az országgyűlési képviselők és más magasrangú személyek a törvénybe beépített, az átlagkeresetek alakulását követő automatizmus miatt. A parlamenti képviselők alapilletménye a cikk szerint 8,7 százalékkal, azaz 106 ezer forinttal emelkedik, ám a különféle szerzóknak köszönhetően a politikusok nagy része ennél jóval nagyobb béremelést fog kapni. 

Választás előtt még nőtt a képviselők bére, Kövér László 254 ezres emelést kapott

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Fidesz választmányi elnöke beszédet mond a Fidesz választási fórumán az egri Agria moziban 2022. március 19-én

Fotó, címlapkép: MTI/Komka Péter

A lap szerint az emelés pontos mértékét csak azután tudták kiszámolni, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadta, hogy tavaly 438,4 ezer forint volt a bruttó átlagkereset. A képviselői alapilletményt megállapító jogszabály ugyanis az előző évi bruttó átlagkereset háromszorosát állapítja meg, vagyis a képviselői alapilletmény márciustól 1 millió 316 ezer forintra nő.

"A képviselői tisztséget is betöltő minisztereken és az államtitkárokon kívül (akik cserében megkapják a miniszteri és államtitkári fizetést is) azonban szinte minden képviselő nagyobb illetményt kap ennél, mert már egyetlen bizottsági hely esetén is 1 millió 580 ezer forintos fizetés jár.

Több mint 1,8 millió forint dukál a törvényalkotási bizottsági tagság után, illetve annak, aki két bizottságnak is tagja. A bizottsági alelnökök közel 2 millió forintot kapnak, a bizottsági elnökök és frakcióvezető-helyettesek, továbbá a jegyzők (ez együtt több mint 40 képviselő) pedig 2 millió 240 ezret"

- foglalja össze a lap. 

A hét frakcióvezetőnek, a hat parlamenti alelnöknek, a háznagy Mátrai Mártának 212 ezer forintos a bérnövekménye, amivel már 2,6 millió forint fölé nő a bérük (bruttóban). Kövér László házelnök 254 ezres emeléssel számolhat, ezzel pedig bruttó 3,6 millió forint a havi illetménye – írja a lap. 

A választás után a Parlamenttől búcsúzó képviselők csak az új országgyűlés megalakulásáig kapják a megemelt fizetésüket, ez körülbelül három hónapot jelent, vagyis átlagosan plusz félmillió forintot nyernek az emeléssel.

A 24.hu emlékeztet rá, a mostani parlamenti ciklusban szépen emelkedett a képviselők fizetése, a ciklus elején, 2018 nyarán ugyanis még csak 750 ezer forint volt a havi tiszteletdíjuk. Az illetménynövekedés más juttatásra is hatással van: 40 ezer forinttal nő a vidéki képviselők albérlet-támogatása, irodabérlésre pedig 80 ezer forinttal költhetnek többet.

A cikk szerint Áder János leköszönő köztársasági elnök is jól jár az emelésseé, ő 280 ezerrel kap többet, így 3,9 millió forintra (bruttó) nő az illetménye márciustól. Erről pedig azután sem kell lemondania, amikor májusban lejár a mandátuma és Novák Katalin váltja őt a köztársasági elnöki székben.

A 24.hu szerint a legjobban Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, korábban fideszes országgyűlési képviselő járt, az ő fizetését ugyanis az átlagkereset 12-szeresében állapítja meg a törvény. Domokos így 424 ezer forintos emelsét kap, amivel a bére bruttó 5 millió 266 ezer forint márciustól. Ezzel pedig még a korábbi csúcstartó Matolcsy György jegybankelnököt is megelőzi, akinek 2016-ban 5 millió forintban határozták meg a fizetését.

Forrás: 24.hu

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Hogy is volt az a duma a "pofátlanul magas" bérekről? Ja, tudom, ez nem bér hanem "tiszteletdíj". És ha én kicsit se tisztelem őket?...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyar1
@ómió: A pofátlanságnak is van határa.
ómió
@magyar1:Legalábbis kéne, hogy legyen!
ómió
@kormanyos63: Ha az ótvar bolsikat meg az efftársaidat látnád, majd nézz körül azok körében, akikkel a "szent bolsi zsoltár" Internacionálétokat harsogod együtt! Na, az a "társaság" lesz az, ne rám hazudd a tetves bolsiságotokat! És "számszakilag" ilyen precízen meg tudod hazudni, hogy hány % "fideszlopás" és hány % a bolsi!? Viszont, nagy "efftársi kár" lehet, hogy példákat a fideszesre csak hajuknál fogva előrángatott "rőtszakállúakat" vagy képes "felhozni", mig az aktuálbolsi lopássorozatot, ahogy korábban már érzékeltettem, hosszasan lehet sorolni! Valóság? Kifordított realitásérzékkel nálatok, bolsiknál, a valóság is a "visszáját" mutatja!
ómió
@Aki Én: Mi van, efftársak főgyagyása!? Nálad már a tükör se mond semmit ott az elmeosztályon? Amikor belenézel, akkor, az ott látott tetvesbolsit is másra próbálod hazudni? Méghozzá az Internacionálétok elharsogása után? Neked, bolsiék fajkreténje, tényleg már csak egy agydonor segíthetne. Legalább sürgeted?
Nessy
Érdeke, de a pedagógusok bérét egy sok évvel ezelőtti béradathoz kötik, ami az évek folyamán sem növekedett! A magukét meg egy mezei számtani átlaggal számolt átlagbérhez kötik, nem a mediánhoz! Imádnivaló színtársulat!
telegdilaci
Mert megérdemlik kirabolták az Országot és most megemelték a saját fizetésüket,telhetetlen aljas hitvány gazemberek,mert nekik Magyarország az első csak azt nem mondják hogy utánunk,jól ki van ez találha ha számukra véget ér a hatalom gyakorlása,végkielégítés is jár nekik ami már a jól megemelt fizetés után kapnak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.