A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital (PC) az Európai Bizottsághoz fordult, mert miközben az Unió kitiltotta területéről az orosz propagandát, az annak megfelelő tartalmakat a magyar közmédia akadálytalanul terjeszti, áll a két szervezet lapunknak elküldött közleményében.

Orbánék közmédiája kijátssza az uniós jogot az orosz propaganda terjesztésével
Kép: YouTube

Közismert, hogy Oroszország az államilag finanszírozott dezinformációt is fegyverként használja az ukrajnai háborúban, ezért az Európai Unió több orosz propagandaforrást is szankciós listára helyezett.

A Szputnyik és az RT semmilyen tevékenységet nem végezhet az Unió területén, és a tagországok médiaszolgáltatóinak is tilos ezek tartalmainak sugárzása vagy bármilyen terjesztése.

A magyar közmédia csatornái ugyanakkor továbbra is forrásként használják az orosz propagandát, máskor pedig kritika nélkül közlik az orosz dezinformációs üzeneteket, teszik hozzá. Miután a PC hiába tett ezzel kapcsolatban bejelentést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál, a TASZ-szal közösen az Európai Bizottsághoz fordultak, hiszen a közmédia kijátssza az uniós jogot.

A két szervezet arra kéri a Bizottságot, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel tegyen azért, hogy egy tagállam közmédiája se szolgálhasson hátsó ajtóként a kitiltott háborús propaganda terjesztőinek.

Az Európai Unió példás gyorsasággal és hatékonysággal lépett fel az orosz háborús dezinformációval szemben, így azt sem engedheti meg, hogy a magyar közmédia következmények nélkül tegye értelmetlenné az erre vonatkozó, közös európai szabályokat

– mondta Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója.

Háború idején kiemelkedően fontos a kiegyensúlyozott tájékoztatás, főleg ha az agresszió épp a szomszédunkban zajlik, az agresszor állam, Oroszország pedig Magyarország szövetségesi rendszerére próbálja áthárítani a felelősséget e háborúért.

Ha a Kreml által terjesztett bizonyítottan hamis állításokat a magyar társadalom széles tömegéhez juttatják el belpolitikai szereplők, azzal Moszkva dolgát könnyítik meg, hiszen ezek a narratívák segíthetnek elbizonytalanítani a magyar közönséget abban, hogy valóban csak a Kreml felelős Ukrajna megtámadásáért

– közölte Szicherle Patrik, a Political Capital elemzője.

Forrás: telex.hu

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@namihami: Igen, lehet- de az Unió határozat tiltja a médiaszolgáltató cégeknek a RT tv-jének sugárzását. Én egyébként itt néztem élő-egyenesben a luzsynyiki stadionban tartott nagy gyűlést amelyet a Krim annektálásának évfordulójára tartottak, és amelyen megjelent putyin is.
Aki Én
@Shikari: ,,Kétharmaddal nyerünk és eltakarítjuk ezt a libsi csürhét! "

Ki ki a fasznak képzeled magad? Az elmebaj melyik fázisát éled, te elmebeteg hazaáruló?
Lassan elpöföghetnél, ha már gőzmozdony vagy...
namihami
@kereső: Nem láttam, de talán meg is néztem volna. Az a hozzáállásom, hogy (bár) általában 100%-ban nem értek vele egyet, de meg kell nézni a másik oldal (Hír Tv, Pesti Tv---az M1 már nem) dolgait is. Nem lehet, nem szabad egyoldalúnak lenni. És, néha, még a Hír Tv-ben is találkozom olyan nézettel, ami elgondolkoztat. A Pesti Tv az már más tészta. Az túl mélyenszántó. És itt a mélyenen van a lényeg).
Aki Én
@Shikari: Rohamosan romlik az állapotod, beleőrültél a propagandába.
Ártalmas, beteg ember vagy.
ómió
És, hogy mi is a propaganda, azt, ugye, majd ti "megmondjátok", efftársak!? Amúgy "efftársiasan"!
human
Sokan mondják, hogy ők nem néznek és nem hallgatnak közmédiát, mert csak hazudnak és amúgy sincs közönségük.
1. De bizony sok emberhez eljut
2. De bizony sokan hisznek neki, mert ha a tévéből és rádióból jön az bittos úgy van
3. Sokan lebecsülik, hogy milyen pusztítást végez a közmédia
Pont ezért mindenkinek javaslom, hogy hetente egyszer azért hallgassa meg a Kossuth-on a Kórnikát és az M1-en a híradót. Rá fog jönni, hogy mocskosabb, ocsmányabb mint azt elképzelte eddig. Azért tegye ezt mindenki, hogy emlékezzen mi ellen kell küzdenünk és ne feledje, hogy ennél még sokkar rosszabb fog jönni, ha Orbánék maradnak.

Öt lecke a valóság felszámolásáról
youtu.be/EjnqDVtU4ik

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.