A színész-rendező szerint most bizonyos dolgainkról le kell mondani a változás érdekében.

Alföldi Róbert: „Az egész országban nem az a lényeg, hogy mit csinálsz, hanem hogy milyen párttagkönyved van”Fotó: YouTube

Alföldi Róbert Veiszer Alinda műsorában vett részt, amit a műsorvezető egyfajta négyév-értékelőnek titulált. A beszélgetést a telex.hu szemlézte. 

Most már érzem, hogy beszűkült a mozgásterem

– jelenti ki azonnal Alföldi az interjú elején. Úgy összegzi a 2018 óta tartó kultúrpolitikát, hogy az lepte meg a szakmát, az volt azelőtt ismeretlen, hogy „nem az történik, hogy van, ami jobban ki van emelve, jobban támogatott, és egyébként meg tudsz működni, hanem az az új, hogy ami nekem kedves és hasznos, az nagyon, és a többi meg ne legyen”.

Mesélt számos saját tapasztalatról szakmai téren: elmondta, sokat játszik magánhelyeken, de rendezni az idén keveset tud, és jövőre egy hely lesz, Budaörs. Azt mondja, nem kitiltva van helyekről, hanem egyszerűen nem hívják, esetleg az ellenzéki irányítású városokba. Hozzátette: politikai értelemben soha nem akart provokálni, ő csak rizikósabb, zűrzavarosabb témákhoz nyúlt, vagy vállaltan máshogy vitt színpadra valamit, mint a szakmában megszokott.

Azt mondta, a legrosszabbul azt éli meg, hogy például kutyasétáltatás közben rohan utána a vele ellenséges média.

„Akkor nagyon nagy önuralomra volt szükségem, hogy ne lökjem fel.” Szerinte az a magánszférája, kutyasétáltatás közben ő nem közszereplő. „Nem azt mondom, hogy félek, de bekúszik ez a gondolat”, mondja.

A beszélgetés egy színházszakmaibb pontján, amikor finanszírozásról, fenntartásról esik szó, előjön a téma, hogy egy színház vajon ideológiai karanténba kerül-e amiatt, hogy ki a fenntartója, és elveszítik-e ezzel a művészi szabadságukat. 

Nem az a lényeg, hogy mit csinálsz. Az egész országban nem az a lényeg, hogy mit csinálsz, hanem hogy milyen párttagkönyved van, van-e, vagy nincs. Ez minden szakmában így van. A legutolsó, ami érdekes, az az, hogy hogy végzed a munkádat.

Alföldi azt mondta, ezért szeret külföldön dolgozni, mert ott nem valamihez képest értékelik őt, nincs besorolva, nincs ez ráégetve a munkájára.

A kormány homofób, pedofilokkal összemosó kampányáról Alföldi azt mondta, őt megvédi a saját buborékja, nem érdekli különösebben, de a közhangulattól kétségbe van esve, szerinte ez nem a melegségről szól. Nem ez a fontos benne, hanem az a lényege, hogy „kellett találni gyorsan egy újabb felületet, akire ezt lehetett nyomni”.

A népszavazáson a részvétellel is problémája van, nem tudja még, hogy át se vegye a borítékot, vagy „csak” érvénytelenül szavazzon.

Az interjú a legvégén a direkt politikáról és a mostani kampányról is szót ejtenek. Először szóba kerül, hogy ő beállt Karácsony Gergely mellé. Elmesélte, hogy szokott vele beszélgetni „politikáról, a gyerekeiről, mákos kalácsról”. Azt mondta, azért köteleződött el, hogy „ne legyen mumus ezen az oldalon sem, ne kelljen félni, hogy én nem a kormány mellett vagyok. Lehet, hogy ettől jobban odafigyeltek a Gergelyre.”

Arra a kérdésre, hogy egyébként százszázalékosan tudja-e vállalni, ami az ellenzéknél zajlik, Alföldi nemmel válaszolt. Kiemelte, hogy soha nem dicsérte az ellenzéki politizálást, ő csak azt tudja, hogy „mi van most, és az nem jó, és aki most van, az nem tudja máshogy csinálni”.

Ha valami igazán demokratikus, felnőtt helyzet, az ez: ebben a helyzetben kompromisszumokat kell kötni, és bizonyos dolgainkról le kell mondani valami nagyobb dolog érdekében

– vallja Alföldi.

Forrás: telex.hu

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ez sok évtizedes hagyomány kis hazánkban, hogy van párttagkönyved, most már az is, hogy milyen színű. Sokan tették a fiókba a pirosat, és váltottak narancs színre! Remekül meg is élnek belőle! A szaktudás bolsevik huncutság, nem az a lényeg mit tudsz, hanem ki protezsál! Így kerülnek aztán kutyaütő pancserek vezető beosztásba, és elhiszik, hogy kinek Orbán hivatalt ád, annak észt is ád hozzá! Ebből lesznek az ostobábbnál, ostobább rendeletek, amivel csak ártanak a hozzá nem értésük miatt!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
TASzSz
@Nessy: A mi városunkban sok ilyen van! Egyszámjegyű tagkönyve van az egyik pártnál, de amikor a másik van hatalmon, akkor ő a vezető egy országos szervezet megyei egészségügyi intézeténél! A gyereke most egyetemen oktat... Tehát kéz-kezet mos!
Pedig itt anyuci volt a legvéresszájúbb komcsi k*rva! (Apuci csak szerény párttitkár volt..., nagypapa is...)
Nessy
@TASzSz: Mindig jókor voltak, jó helyen! Ma biztos lelkesen komcsiznak. Nekem az " tetszik" amikor a Kádár rendszer vezető beosztású párttagjai komcsiznak, és üldöztetésről mesélnek!
TASzSz
@Nessy: ... aztán, amikor a másik kerül újra hatalomra, már új pártot alapít!
Lepényleső
...s csak egy ami számít,- ahogy volt is egykoron?
Ezeknek akkor sem a rendszerrel volt bajuk,hanem mások ültek ott ahol ők szerettek volna,
s mára lám ott ülnek,csak kisebb lett a hajuk,- és irgalmatlanul megnőtt a közpénz utáni étvágyuk?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.