A reggelre lehullott hó napközben olvadni fog, ugyanakkor Veszprém megyében a figyelmeztető előrejelzés szerint 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó is hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap folyamán a reggelre kialakult vizes hóréteg napközben gyorsan olvad. A havazást, havas esőt ismét egyre inkább eső váltja fel, észak, északnyugat felől délelőtt már fokozatosan gyengül, teret veszít az csapadék. Ugyanakkor reggel főként a Dunántúl középső és déli részén, Duna-Tisza közén, kisebb körzetekben még keleti országrészben is előfordulhat helyenként intenzívebb havazás is, melyből pár cm vizes hóréteg hullhat. Napközben gyors olvadás várható.

Havas és esős lesz a vasárnap

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A keleten (főként Heves, Borsod, Jász-Nagykun-Szolnok) kialakuló hózáporokban estétől ismét megmaradhat kevés hó. Ugyanakkor a meteorológiai szolgálat elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki vasárnapra Veszprém megyére, ugyanis a területen 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat.

A Kisalföldön, Alpokalján, Bakonyban, Balatonnál, illetve a Zemplén térségében az északnyugati, északi szelet kísérő legerősebb lökések elérhetik a 60-65 km/h-t, majd az esti órákra mindenhol mérséklődik a szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 9 fok között várható. Késő estére jobbára -4 és +4 fok közé hűl le a levegő.

Vasárnap éjjel tovább szakadozik a felhőzet, hétfő hajnalban már jobbára gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég. Erősebben felhős területek azonban még ekkor is lehetnek – elsősorban a keleti, középső országrészben, ahol az éjszaka első felében hózápor, zápor néhány helyen még előfordulhat. Az északias szél kezdetben helyenként még megélénkül, később mindenütt mérséklődik a légáramlás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és +1 fok között várható, de a szélvédett, kevésbé felhős fagyzugokban ennél hidegebb is lehet.

Hétfőn a reggelre kialakult vizes hóréteg napközben gyorsan olvad. Ismét egyre inkább eső valószínű, ám északnyugat felől fokozatosan csökken a csapadékhajlam, és egyre több helyen vékonyodik, szakadozik a felhőzet. A Dunától keletre azonban estefelé is maradhatnak vastagabban felhős területek, arrafelé még ekkor is kialakulhat néhol zápor, hózápor. Az északi, északnyugati szelet sok helyütt erős, a Dunántúlon és északkeleten időnként viharos lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 9 fok között várható. Késő estére jobbára -4 és +1 fok közé hűl le a levegő.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.