Megszaporodtak a választási csalásokról szóló bejelentések már vasárnap délután. 

Összefoglaló: ezek a választási csalások történtek április 3-án

A kép illusztráció. Fotó: MTI/Kiss Gábor

A Tiszta szavazás civil kezdeményezés hívta fel a figyelmet a 2022-es országgyűlési választásokon történt csalásokra, több visszaélés is történt. 

Makón húst osztottak a szavazatokért 

Makón (Csongrád-Csanád megye, 4. OEVK) érdekes dolgokat tapasztaltak a választás tisztaságára figyelő civilek délelőtt – foglalta össze az Index. Lázár János és Márki-Zay Péter választókerületében olyasmi történt, ami felveti a szavazatvásárlás erős gyanúját.

A helyi szavazók elmondása szerint 

a megfelelő helyre behúzott szavazatért 5 adag húst adtak a disznóvágásból visszamaradt húsokból nekik.

Csalás Ongán

A Tiszta szavazás megfigyelőjétől érkezett szintén egy videó, amin a Borsod megye 6. választókerületi Ongán beszélgetnek helyiek arról, hogy 10 ezer forintot fizetnek a szavazatokért – derül ki a Tiszta szavazás civil kezdeményezés Facebook-oldalára feltett videóból.

Videón, ahogy buszokkal szállítják a szavazókat 

Egy civil megfigyelőtől érkezett a kora délelőtti órákban készített felvétel, amin az látható, hogy a Baranya megyei Helesfán egy kisbusz legalább kétszer fordult, és 9, illetve 10 főt szállított a szavazókör közelébe. 

Kérdés a választókhoz

Az NVI Közleményükből kiderül: vasárnap több szavazókörben is előfordult, hogy a szavazatszámláló bizottságok megkérdezték a választópolgárt, mindkét választás – az országgyűlési és a népszavazási – szavazólapját fel kívánják-e venni.

Az NVI felhívta a jegyzők figyelmét: a szavazatszámláló bizottságoknak kérés nélkül kell biztosítaniuk a választópolgároknak, hogy mindkét választástípus névjegyzéki rovatát aláírhassák. A szavazólapokat pedig az aláírásnak megfelelően kell átadniuk a választópolgárnak.

Forrás: Index.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.