Orbán rendszere hasonlít Putyinéra a lap cikke szerint.

"Magyarország illiberális vezetője negyedik ciklusát is megnyerte" a Financial Times (FT) vezércikke szerint, a lap azonban azzal a felütéssel indított a 444 szemléje szerint, hogy "az EU-nak fokoznia kell a nyomást Orbán Viktoron a demokratikus értékek aláásása miatt". 

A Financial Times szerint az EU-nak fokoznia kell a nyomást Orbán Viktoron

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és felesége, Lévai Anikó (b) leadja szavazatát az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított szavazókörben 2022. április 3-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A cikkben írtak szerint a Fidesz vasárnapi választási győzelme "sok reményt szertefoszlatott", és "kétségtelen, hogy a választások körülményei mélységesen igazságtalanok voltak" a média feletti kormányzati uralom miatt.

A lap többek közt azt taglalta cikkében, hogy a magyarországi választások egy ideje már tesztként működnek, hogy kiderülhessen, "Orbán mennyire szilárdította meg hatalmát a növekvő ellenállással szemben." Hozzáteszik, a mostani választás azért volt érdekes, mert azt "még élesebb megvilágításba helyezte Putyin Ukrajna ellen indított háborúja."

„Az uniós vezetők közül Orbán Putyin legjobb barátja. Vezetése sokban emlékeztet az orosz elnök uralmára: a kihívók ellen tervezett, nyitottnak tűnő választási rendszer, a rezsim barátainak alattomos meggazdagodása és az irredentizmus szele Orbán politikájában a környező országok magyar ajkú lakossága felé”

- idézi a FT cikkét a 444.

A lap szerint Magyarországon most az a kérdés, hogy sikerül-e "további, egységes munkára mozgosítani az ellenzéket", külföldön viszont az a kérdés, hogy "fokozódik-e a nyomás Orbánra".

A FT a múlt héten elmaradt V4-es budapesti találkozót is felemlegette, mint olyan rendezvényt, amelyet a résztvevők a magyar kormány miatt lemondtak. 

„Uniós szinten kell fokozni a nyomást. Orbán választási győzelme azt tükrözi, hogy eddig túlságosan könnyen ment az »illiberális demokrácia« felé vezető út, közben megtömte a bíróságokat, kiszorította a független médiát és az tudományos, oktatási intézményeket, miközben számos barátja meggazdagodott – részben az EU által finanszírozott támogatásokból”

– áll a cikkben a 444 fordítása szerint. A lap szerint az eredmény nem ad felhatalmazást "sem a liberális demokrácia további leépítésére, sem pedig az uniós tagság alapjául szolgáló kötelezettségvállalások figyelmen kívül hagyására".

A FT cikke azzal zárul, hogy az EU-nak fokoznia kell a nyomást, "különösen a pénz visszatartására és a korrupció kivizsgálására."

Forrás: ft.com, 444.hu

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
Orbán azért nyert mert a választók kétharmada rá szavazott, és ha a nyugat ezt nem tudja elfogadni akkor ők nem demokraták, hanem anarchisták. Milyen dolog az hogy az unió kezdi megszabni kinek szabad nyerjen egy választáson és kinek nem, mert hanem büntet, az ilyen gazember társaságtól inkább meg kell szabadulni mintsem közéjük vegyülni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Szevasztok
Emele is már a nyomást,több pénzt küld, köszi.
ómió
De, ugye, csak "népi demokratikusan"? Ahogy anno Brezsnyev efftársatok Kádár efftársatokra! És a Lenin szobor még mindig nem szakadt rátok?
RonaGyuri
csaj a rend kedvéért: szó sincs vezércikkről! =))
Macskaszem
@KisTehen: Mert talán mégis igaz amit MZP mondott, hogy némelyik vidéki egy keresztrejtvényt se tud megfejteni. Budapesten kevesebb a buta suttyó.
jesz
Nem Orbánon, hanem majd' tízmillió emberen fokozzák a nyomást...ezek a barmok nem fogják fel, hogy Orbánnak a vagyona oly mérhetetlen, amiért vele nem baszhatnak ki...legfeljebb sorban leszophatják..
...de az ország lakosaival annál inkább...

Namost a vezércikk írója nyalja ki a seggét mindenkinek..marha.

Lenne más megoldás is, csak ez most jól hangzik..
Sámannus
Ez a geci "nem politikus csak egy színész". (Idézet tőle)
Nessy
@jesz: Aztán a pénzt továbbra is zsebre teszik Orbán és tsai., nyalják Putyin talpát, és nekünk továbbra is marad, mi volt, a puszta lét!
Toller Béla
Egyrészt az, amit írni tetszenek, de másrészt kell ide egy független, ha kell külföldről segített hírközlés is, ehhez tessenek már hozzászólni ! Olyan ez, mint a fegyverszállítás Ukrajnának !
verőce21
Hát nekünk van a legjobb Főnink az biztos!
Csizmás Kond
Orbán azért nyert mert a választók kétharmada rá szavazott, és ha a nyugat ezt nem tudja elfogadni akkor ők nem demokraták, hanem anarchisták. Milyen dolog az hogy az unió kezdi megszabni kinek szabad nyerjen egy választáson és kinek nem, mert hanem büntet, az ilyen gazember társaságtól inkább meg kell szabadulni mintsem közéjük vegyülni.
Gazella
@verőce21: akkor.is ezt fogod mondani amikor az ósszes családi támogatás megszünik és még 2x annyi adót vet ki a népre mint amennyi most van... ez alól te sem vagy kivétel... a te unokád is nyögni fogja a hatalmas hitel vissza fizetést.
Pálinkás Pál
el kell zárni a pénzcsapot...zárolni a kivitt vagyonokat...egy hónap alatt összedőlne csutiland...
Sámannus
@Csizmás Kond: Azért nyert mert bujkált az egész csürhe a riporterek elől és a nyomorgók elől és még a rokonait sem látogatta meg az alvégen.
Sámannus
A cigányok 500 év múlva is rászavaznak és nyomorban maradnak.
Aki Én
@Csizmás Kond: Ez a jogállamiságról szól, ami totál függetelen a szektátoktól.
Attól nem lesz itt nagyobb a jogállamiság, hogy az ország lakosságának negyede nem látja a hatalmas gondokat.
Csizmás Kond
@Sámannus: ...attól még szedjed a nyugtatókat mert ahogy látom nálad későre múlik ez a sokk.
Csizmás Kond
@Aki Én: A jog megvolt és éltek is az emberek vele...és ez lett az eredmény...aki nem érti az kezeltesse magát.
Aki Én
@Csizmás Kond: ...akkor jobbulást :)
Sámannus
@Aki Én: Hagyjad. Tudjuk ismerjük a hátrakötött kezű tarkón lőtt emberek jogait is, akik ráadásul nem is panaszkodnak. hát hallottad őket panaszkodni? Nem, látod a nácik áldozatai sem panaszkodtak! Odamentek és jól meghalták magukat.
"Éltek a jogukkal" , és ráadásul a fideszre szavaztak, méghozzá a nyomorgók, a kitaszítottak az agyonadóztatottak. és a hazugsággal elárasztottak, a soha meg sem hallgatottak!
Tízezer forint, tíz kiló krumpli, egy kiló mócsing, amit tőlük zabráltak el, mifelénk megbüdösödött sonka a már a felső középosztályt is célba vette. Bizony. ... Éltek is a jogukkal mind!
verőce21
@Gazella: (14:13) A "visszafizetést" egy szóba kell írni..., az igekötő az ige előtt áll...! :)
Lepényleső
...mintha nyájas kígyón keresnének fogást?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.