A – régi, új – kormány nem tett, illetve ígért érdemi lépéseket az uniós pénzekkel való magyarországi visszaélésekkel szemben. Várható volt, mégis súlyos csapás lehet ez a koronavírust, illetve az orosz agressziót megszenvedő magyar gazdaságnak.

Hivatalosan is megindította Magyarország esetében, a magyar kormány döntéseivel és intézkedéseivel szemben „az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszer” szerinti eljárást, azaz a köznyelvben az úgynevezett jogállamisági mechanizmust az Európai Bizottság. Elküldték ugyanis a levelet az Orbán-kormánynak, amely szerint megindul a kondicionalitási mechanizmus az ország ellen – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben (EP). A bejelentést megelőzően Von der Leyen még nem árult el részleteket, Stéphane Séjourné kérdésére még csak azt mondta, nemsokára bejelent valamit ezzel kapcsolatban, és a bizottság napközbeni tájékoztatóján sem hangzott el biztos az ügyben.

Bekövetkezett a legrosszabb: megindítja a jogállamisági mechanizmust az Európai Bizottság a magyar kormánnyal szemben

Fotó: 123RF.com

Korábban ugyanakkor már utalt arra az Európai Bizottság, hogy az áprilisi választások után léphetnek majd leghamarabb az Európai Bíróság által megvédett jogállamisági eljárás ügyében. Ehhez az első informális lépéseket már tavaly novemberben megtették, amikor levelet küldtek a magyar és a lengyel kormánynak – ebben az uniós testület Budapestnek a korrupcióval kapcsolatban tett fel kérdéseket, míg Varsót a bírói függetlenségről és az uniós jog tiszteletben tartásáról faggatta. Ez ugyanis az a két pont, ami alapján az Európai Parlament már hónapok óta beindította volna a mechanizmust a két ország kormánya ellen, ugyanakkor a lengyel kabinet érdemi ígéreteket tett az EU-nak az igazságügyi reformjukat érintő aggályok orvoslására, és biztosították a szövetséget arról, hogy szükségük van a közösség támogatására, amelyért cserébe meg is kívánnak felelni a feltételeknek. Éppen ezért Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési biztosa már a hivatalos bejelentést megelőzően jelezte, Lengyelországgal szemben nem indítanak eljárást, mivel ott az igazságszolgáltatás rendszerén belül fedeztek fel problémákat – ami viszont nem érinti az uniós költségvetést.

Ennek ellenére a Bizottság jelenleg is blokkol bizonyos, Lengyelországnak és Magyarországnak szánt forrásokat az uniós költségvetésből, ennek hosszabb távú, súlyos következményeit, azaz a források nagyobb arányú leállítását ugyanakkor a mechanizmus elindításával a magyar állampolgároknak kell viselniük.

Arról, hogy miképp jutottunk el idáig, a Telex.hu cikkében olvashatnak bővebben. 

Forrás: Telex.hu

84 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Helyes. Még úgyis ha nem csak ez a gyökér orbán szív hanem mi is.
Remélem a gazdaság összerogyása maga alá temeti őket. A francba már.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bence
Még talán komolyan is venném az EU ígérgetéseit ha nem gondolná meg magát mint már annyiszor ! Mert az utolsó pillanatban mégis engedett ! Félő , hogy a hatszázezer milliárdnak is ez lesz a sorsa ! orbán kezébe kerül az is ! Ennek pedig nem volna szabad megtörténnie !
Namely
@Horizont: Sajnos semmit nem értettél meg abból amit írta, ahogyan a mestereid sem abból, amit sokan, pl Schiffer mondott nekik. Semmi baj. Készülj fel a 2026-os Fidesz 4/5-re.
Horizont
@Namely: Már annyira leszarom felőlem akármennyi is lehet nekik.
Magasról nagy ívben teszek rá és rájuk is.
Namely
@Horizont: Ha valóban nem érdekelne, akkor nem írnál ilyen indulatos kommenteket. :D
Horizont
@Namely: Az nem érdekel hogy bármit is tudnánk változtatni rajta ezért szarom le attól még írok és fogok is írni indulatosan. :DDDDD Érted?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Fontos felhívást tett közzé a rendőrség
Itthon - 2022. September 24., 15:40
Fontos felhívást tett közzé a rendőrség
Újabb hídfoglalós tüntetés készülődik
Itthon - 2022. September 24., 15:12
Újabb hídfoglalós tüntetés készülődik