A – régi, új – kormány nem tett, illetve ígért érdemi lépéseket az uniós pénzekkel való magyarországi visszaélésekkel szemben. Várható volt, mégis súlyos csapás lehet ez a koronavírust, illetve az orosz agressziót megszenvedő magyar gazdaságnak.

Hivatalosan is megindította Magyarország esetében, a magyar kormány döntéseivel és intézkedéseivel szemben „az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszer” szerinti eljárást, azaz a köznyelvben az úgynevezett jogállamisági mechanizmust az Európai Bizottság. Elküldték ugyanis a levelet az Orbán-kormánynak, amely szerint megindul a kondicionalitási mechanizmus az ország ellen – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben (EP). A bejelentést megelőzően Von der Leyen még nem árult el részleteket, Stéphane Séjourné kérdésére még csak azt mondta, nemsokára bejelent valamit ezzel kapcsolatban, és a bizottság napközbeni tájékoztatóján sem hangzott el biztos az ügyben.

Bekövetkezett a legrosszabb: megindítja a jogállamisági mechanizmust az Európai Bizottság a magyar kormánnyal szemben

Fotó: 123RF.com

Korábban ugyanakkor már utalt arra az Európai Bizottság, hogy az áprilisi választások után léphetnek majd leghamarabb az Európai Bíróság által megvédett jogállamisági eljárás ügyében. Ehhez az első informális lépéseket már tavaly novemberben megtették, amikor levelet küldtek a magyar és a lengyel kormánynak – ebben az uniós testület Budapestnek a korrupcióval kapcsolatban tett fel kérdéseket, míg Varsót a bírói függetlenségről és az uniós jog tiszteletben tartásáról faggatta. Ez ugyanis az a két pont, ami alapján az Európai Parlament már hónapok óta beindította volna a mechanizmust a két ország kormánya ellen, ugyanakkor a lengyel kabinet érdemi ígéreteket tett az EU-nak az igazságügyi reformjukat érintő aggályok orvoslására, és biztosították a szövetséget arról, hogy szükségük van a közösség támogatására, amelyért cserébe meg is kívánnak felelni a feltételeknek. Éppen ezért Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési biztosa már a hivatalos bejelentést megelőzően jelezte, Lengyelországgal szemben nem indítanak eljárást, mivel ott az igazságszolgáltatás rendszerén belül fedeztek fel problémákat – ami viszont nem érinti az uniós költségvetést.

Ennek ellenére a Bizottság jelenleg is blokkol bizonyos, Lengyelországnak és Magyarországnak szánt forrásokat az uniós költségvetésből, ennek hosszabb távú, súlyos következményeit, azaz a források nagyobb arányú leállítását ugyanakkor a mechanizmus elindításával a magyar állampolgároknak kell viselniük.

Arról, hogy miképp jutottunk el idáig, a Telex.hu cikkében olvashatnak bővebben. 

Forrás: Telex.hu

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Valóban nem csak a Holdig jutott el Orbán nagyőzelmének a híre, hanem Brüsszelig is. Tehát igaza volt a mi Viktorunknak, aki csak a gyors válaszra nem számított.. A Tarajosról nem is beszélve.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
ettől van rosszabb is, amit eddig agyonhallgattak...ma derült ki, illetve került nyilvánosságra, hogy a télen négy hónapon keresztül Putyin nem adott gázt a magyar gázvezetéken...tehát nem véletlen, hogy a gáztározóink konganak...

Azt biztos megvan, hogy Orbán egy másik csövön adott ázt az ukránoknak...nos gondolom, ez Putyinéknál kiverte a biztit.

Szóval nehogy gázhiány lépjen fel, mert az lesz a borzasztó..
justhpeter
Valóban nem csak a Holdig jutott el Orbán nagyőzelmének a híre, hanem Brüsszelig is. Tehát igaza volt a mi Viktorunknak, aki csak a gyors válaszra nem számított.. A Tarajosról nem is beszélve.
rokker33
@jesz: ezeket honnan tudod? Van hivatalos forrás?
Gazella
@Shikari: az legalabb meg 3 ev te agyatlan!!! Na meg visaza kell fizetni az EU bunteteseket.!
Gazella
Nah narancs kurvány szivj rendesen! Igaz a magyar állampolgárokon csattan az egész, de kurv!ra kárörvendően a narancs hivőkön is csattan!!!
Igy is összeomlott a gazdaságunk..
Namely
Akkor nézzük egy kicsit reálisan, mi is fog történni. Semmi. Másként: ami eddig. Elbohóckodnak, a háttérben lesz 1-2 pénzügyi alku, de amíg a német konszernek pluszban vannak, addig semmi nem történik.

@Horizont: "Remélem a gazdaság összerogyása maga alá temeti őket. A francba már. "
Nekem a vagyonom cca 85%-a devizában van, eddig minden válságból csak még gazdagabban jöttem ki, tehát én mondhatom, hogy miért ne, legyen csak újra 1929.
Te is így vagy ezzel? Megéri neked, hogy legyen egy gazdasági összeomlás, hogy Orbánt bukni lásd? Mennyi megtakarításod van? Elég ehhez? Ha nem, akkor talán át kellene gondolnod a dolgot.
Én értem, hogy dühös vagy, de pont ez az állandósul düh az, amiért nem tudtatok józanul gondolkodni, és veszítettetek.
namihami
A déltengeri fehérhomokos tengerparton egyébként se fogadják el a forintot. És egy krach esetén a család fog elsőnek elpucolni. Némi aprót már eddig is tartalékoltak a rosszabb napokra---odakinn.
A spanyol szállodában is csak akad egy üres szoba, amennyiben hajléktalanná válnának.
Cappuccino
Nagyon helyes, ha nem lehet a magyar népé, ne legyen orbánéké.
Nyírfa
@jesz: 16.47

Hol olvastad? Megbízható forrásból származnak az értesülések? Ez nagyon komoly!
Kapanyél
... látszik a Holdról, meg Brüsszelből is... Nem is lenne ezzel semmi gond, de csak egy picit se érdekli a kormányt. Nekik nincsenek anyagi gondjaik az elkövetkező 1000 évre...
Cappuccino
Amig a magyar kormány nem csatlakozik az Európai ügyészséghez, egy Euró támogatást se kapjon a magyar kormány.
Pálinkás Pál
@Shikari: mit huxitozol idióta?...két hónap alatt bedől az ország az uniós pénzek nélkül..márpedig azok nem lesznek...ezt hogy fogja a koszos cigány elmagyarázni a mongolidiótáknak,akik rá szavaztak:?...
Béla333
Milyen udvariasak voltak Brüsszelben, hogy két napot is vártak a választás után. Csinálhatták volna tegnap is...
Málna
@Horizont: 16:43 Tehát nem baj, ha neked szar lesz, a lényeg, hogy Orbánnak legyen az. Ez aztán a gyűlölet. Csak vigyázz, fel ne emésszen...Közel jársz hozzá.
Eladott Ország
@Shikari: ma, 16:45 ♦ Magyarország nem nagyhatalom , ne tévezd össze a Brexittel. A britek döntő többsége szerint nem hozott hasznot a Brexit.
www.portfolio.hu/global/20220131/a-britek-donto-tobbsege-szerint-nem-hozott-hasznot-a-brexit-524189
kereső
@Horizont: Hét ahhoz képest Te egy angyal vagy, amit ezek "játszottak" abban az" emmuttnyocévben"- a játék lényege ez volt: "minél rosszabb az országnak, annál jobb nekünk".
Pálinkás Pál
@Shikari: és ki marad itt?...a cigók meg a primitív 6 elemis szavazóitok...akkor hamar éhen haltok...
Galway
@sgl: Nem ez a kérdés, hanem csak az, hogy te meg én meg az ongai tízezerért szavazó hogyan él túl?!
Yeromos
@jesz: Nem tudom honnét veszed ezt a sok baromságot, de egy biztos az energia szállításban teljesen tudatlan vagy.
fergeteg
Moslék hazaáruló Donáth,Cseh ,Újhelyi,Jávor és a többiek.
Ezért elszámoltok.
Málna
@Horizont: Persze, tudom, majd meglátom, milyen rossz lesz minden. De mindig csak "majd"...:-)
(Remélem, én nem leszek ilyen negatív akkor sem, ha megöregszem. Borzasztó lehet.)
fergeteg
Rohadékok nem tudtok ezután aludni,hogy ezt megtettétek.
Összezárunk és nektek annyi.
kereső
370 forint körüli szintről néhány perc alatt 377 forint közelébe emelkedett az euró értéke, miután Ursula von der Leyen bejelentette: az általa vezetett Európai Bizottság eljárást indít Magyarország ellen a jogállamisági mechanizmus keretében.

Ennek lényege az, hogy az uniós pénzek kifizetését az EU a jogállamisági kritériumok teljesüléséhez köti, Magyarország esetében a korrupció jelent olyan súlyos problémát, amelyet kockázatként ítél meg a brüsszeli testület.
verőce21
Na végre, hogy megkezdődik az eljárás! Már azt hittük, kifutunk a francia elnökség idejéből...!
Majd jól el lesz sikálva az ügy, oszt nem lesz meg az EP 2/3 az érvényességhez...!
Következésképpen tehát, Magyarország jogállam...!
Jöhet a lé...ollé...! :)
Peller Anikó
@Sikari: Hülye,
1. Tehát szarban van a gazdaságunk.
2. @Pálinkás Pál: Ha megszabadulunk a magadfajtáktól és eltakarodtok a júnijóba, rendbe jön a gazdaságunk.

Ennyire tökkelütött ostoba barom akarja romániából osztani az észt. Miféle gazdaság jön rendbe attól, ha az értelmes, munkabíró és dolgozni akaró népek elmennek innen és itthagynak titeket egymillió orbánimádó cigánnyal és 2 millió nyuggerrel a munkaerőpiacon.

Már most sincs elég orvos, ápoló, de sofőr vagy szakmunkás sem. Te is csak ugatsz itt boldogan, mert kapsz némi odavetett csontot ezekért disznóságokért amit itt írogatsz, fogalmad sincs róla mekkora baromságokat hordasz össsze.
Galway
@fergeteg: Mondd csak te okoska, tégedet nem zavar, hogy Jávor már nem EP-képviselő?! Meg a 377 forintos ojró se?
kereső
@verőce21: Azért elmondanám, hogy Franciaországban kissé komolyabban veszik ezt a dolgot. Orbán jó barátja le pen ellen is eljárást folytattak néhány ezer euro miatt. Még nem zárult le. Ott is van korrupció, csakhogy nálunk nem az van, hanem "törvényesitett " csalás és lopás. Azt meg az eu-s hanyatló nyugati állampolgárok nem igazán szeretik, ha hülyére veszik őket. A franciák különösen nem.
csak úgy....
@verőce21: így csak a becstelen, szarházi,hazúg tolvajok gondolkodnak és ti, kedves fideszesek!
verőce21
@csak úgy...: (19:51) Nagyon kifordultál magadból, te gyerekes Toporzékoló Őrült...!
Málna
@Horizont: Ez tájékozódás kérdése? Nem kellene éreznem, ha rossz lenne nekem?
csak úgy....
@verőce21: nagyon buta vagy, te unokatesók szemefénye! :)
koszpeko
@csak úgy...: Ma 19.51
Van külömbség?
verőce21
@koszpeko: "különbség" - mert így nincs különbség közted és egy tanulatlan tahó között...!
verőce21
@csak úgy...: Tudod jól, hogy nem igaz egyik konteód sem, te buta Paraszt!
csak úgy....
@verőce21: hazúdj valami szépet.. :) tudok amit tudok,te meg szorogalmasan tagadod meg magad naponta ! túl sokat elpofáztál és dicsekedtél magadról,persze ezt már említettem..,csak te buta és feledékeny vagy!
verőce21
@csak úgy...: Tudtam, hogy kutatsz mindenki után, így könnyű volt a buta fejedet megvezetni...

De óriásit tévedsz! Sok hasonló életút van!
Nem gondoltam, hogy pont ezt a szerencsétlen Bethlen Farkast tüntetted ki figyelmeddel... én szégyellem és majd megkövetem egyszer, hogy te egy bolond ennyire szájára vetted...

Mert egy nagyon szűklátókörű buta Paraszt vagy csak... :)
Befejezheted az imamalmod tekerését mert tévedsz Paraszt...
csak úgy....
@verőce21: csak az extrém idióták után kutatok,mint te és shikari! :)
farkasom, ez egy szép mese volt ...persze csak mese,- a hasonló életutat még meg is könnyeztem! :)
verőce21
@Kanji: Ezt a megjegyzést @csak úgy...: - nak címezd...!
csak úgy....
@verőce21: farkasom,téged lassan kiismer mindenki!
verőce21
@csak úgy...: (22:52) És magadra leltél...? :) - te extrém idióta...
csak úgy....
@verőce21: benned leltem egy buta,bunkó de hüséges barátra! :) mesélj még farkasom...
verőce21
@csak úgy...: Unalmas, buta tuskó vagy... @csak húgy...:
csak úgy....
@verőce21: kifogytál barátom az érvekböl és már csak bunkóskodásra fussa? :)
verőce21
@csak úgy...: Mit kezdjek egy akkora bunkóval, mint te vagy?
Majd a sárga föld kigyógyít téged...!
Lepényleső
...ez csak az előjáték,- aztán ha szorul a hurok,odavetnek minket,
ők pedig dúsgazdagon valahol a világban jókat rajtunk nevetnek?
Csizmás Kond
...jó volna a azok a kérdezősködő leveleket nyilvánosságra hozná a kormány...
ómió
És, talán, már a jogállam definícióját is megfogalmazták a brüsszeli efftársak, vagy azt majd alkalmanként hazudják oda?
telegdilaci
@Horizont:Ez várható volt ha a Fidesz nyeri a választást,miért a Népnek kell viselni az Orbán hozzá nem értő politikájának a következményét viselje az aki ezt a helyzetet elő idézte!
bence
Még talán komolyan is venném az EU ígérgetéseit ha nem gondolná meg magát mint már annyiszor ! Mert az utolsó pillanatban mégis engedett ! Félő , hogy a hatszázezer milliárdnak is ez lesz a sorsa ! orbán kezébe kerül az is ! Ennek pedig nem volna szabad megtörténnie !
Namely
@Horizont: Sajnos semmit nem értettél meg abból amit írta, ahogyan a mestereid sem abból, amit sokan, pl Schiffer mondott nekik. Semmi baj. Készülj fel a 2026-os Fidesz 4/5-re.
Namely
@Horizont: Ha valóban nem érdekelne, akkor nem írnál ilyen indulatos kommenteket. :D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.