Kedden informálisan bejelentette Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy elindítják a jogállamisági mechanizmust Magyarország ellen. Ezzel egy hónapokig tartó levelezgetés, aktatologatás, adott esetben pereskedés veszi kezdetét. Brüsszel viszont hónapokra visszatarthat több ezer milliárd forintnyi támogatást.

Hónapokra zárva marad az uniós pénzcsap: nem érkeznek majd az ezermilliárdok

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének (j) találkozója az Európai Bizottság épületében Brüsszelben 2021. április 23-án.

Először alkalmazzák az Európai Unión belül a 2020 végén kidolgozott jogállamisági mechanizmust egy tagállam ellen, miután Ursula von der Leyen, az EU végrehajtó testületének elnöke bejelentette, hogy az igazságszolgáltatás hiányosságai, a korrupciós kockázatok miatt megindítják az eljárást – írja az Index.

Mivel az Európai Bizottság először veti be a források befagyasztásával járó fegyvert, nehéz megjósolni a pontos menetrendet, de borítékolhatóan hosszú vita veszi most kezdetét.

Brüsszel viszonylag jól körülhatárolt elemeket vizsgál majd:

az igazságszolgáltatási rendszer függetlensége,

ezzel összefüggően a korrupció elleni küzdelem,

a sajtószabadság érvényesülése,

valamint a fékek és ellensúlyok rendszerének működése.

Magyarország esetében az Európai Bizottság és a kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) körüli vitájából már nagyjából tudhatók a jogi aggályok, amelyekre Brüsszel hivatkozik majd. Elsősorban a magyar közbeszerzési eljárást kritizálják az EU-ban, mivel az nem biztosít tiszta versenyt, úgy vélik, sok benne a túlárazott nyertes projekt, nem védik eléggé az összeférhetetlenségtől a pályázatokat, valamint sok esetben merültek fel korrupciós aggályok.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Forrás: index.hu

63 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
@telegdilaci: Akkor tapsikoljál ennek, csak ne lázadozz amikor majd fizeted az 1000ft/l benzint, meg még sorolhatnám. Engem mondjuk nem fog zavarni, téged sem? Vagy esetleg másokat, akik eddig is nehezen tudtak megélni?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
telegdilaci
Nagyon helyes már évekkel ezelőtt keményebben kellet volna ellenük fel lépni nem kell pénzt adni nekik mert el lopják,kiváncsi leszek hogy mászunk ki a Gödörből amibe előre mentünk és nem hátra?
division
@telegdilaci: Akkor tapsikoljál ennek, csak ne lázadozz amikor majd fizeted az 1000ft/l benzint, meg még sorolhatnám. Engem mondjuk nem fog zavarni, téged sem? Vagy esetleg másokat, akik eddig is nehezen tudtak megélni?
Nessy
Majd jön a dajka mese, hogy a"gyerekvédelmi törvény" miatt büntet Brüsszel!Még véletlenül se a kormány tisztességtelen törvényei és tettei miatt! Gyáva színtársulat! Sem szavaikat, sem döntéseiket nem vállalják!
division
@Nyírfa: Igen, végre...Mondjuk aki gyenge az bukjon el, ha már ez a magyar hozzáállás.
kereső
@division: Miről beszélsz? Nem arról volt szó, hogy ha a fideSS marad, akkor marad a rezsicsökkentés, a benzinár, a stabilitás- kimaradunk a háborúból, és a kormány nem engedi, hogy a magyar emberek fizessék meg a háború árát? Mindez igy lesz, ha nem a "moslékok" győznek. Vagy mégsem???
Peller Anikó
Hónapokra? Az vicces lenne. Addig kell szorítani a nyakukat amíg az eus követelmények meg nem valósulnak, ami annyimint

az igazságszolgáltatási rendszer függetlensége,
a korrupció elleni küzdelem,
a sajtószabadság érvényesülése,
valamint a fékek és ellensúlyok rendszerének működése.

Ezek bármelyike a fidesz végét okozná.
kereső
@division: És. Ki nem x@rja le Brusselest. Ezt igérte a fideSS, és személyesen orbán viktor, vagy nem? Na, akkor rajta- de nehogy azt mond, hogy más a kampány és más a kormányzás, mert azt találom mondani, hogy orbán hazudott, és elcsalta a választást.
namihami
Azok nem olvasnak híreket, nem szólt nekik senki? Mi az, hogy nem utalnak? Máris és mértéktelenül?
Ejnye, hiszen nyert a Viktor. Ha nincs pénz, akkor kénytelen lesz saját pénzét költeni. A családi major építőanyaga se lett olcsóbb.
sokanvagyunk
Nem jön? Pedig rendesen kitakarították előtte a spájzt.
Eladott Ország
Nagyon helyes. Enek a bűnöző tolvaj és politikai prostituált bandának egy kanyit se adjanak. A magyar nép abból nem lát semmit.
division
@kereső: @Eladott Ország: Igazatok van, engem végül is nem érdekel, csak azokat sajnálom, akiknek ez majd fájni fog nagyon, az pedig a szegényebb réteg.
sokanvagyunk
@division: Azt olvastam, a szegényebbek erre szavaztak.
kereső
@division: Mindannyian orbánra szavaztak. Hogy, nem tudják mit cselekszenek, az nem a mi "hibánk", hanem orbán szándékosságának eredménye. Ezt szúrja el az ellenzék. Ide nem zászlót kell vinni, hanem minimum gyertyát.
szegfue
@division: 14:18 Tudod hiába sajnálom a szegényebb réteget, ha ők elégedettek ezzel a kormánnyal. Hiszen a legszegényebb települések lakói szinte 100 %-ban ujra rájuk szavazott. Meg egyébként is Szerinted valaha is részesültek valamilyen formában az EU-s pénzekből? Meg hol érdekli őket az ü.a. ára, amikor sokszor még kajára is szükösen telik?
division
@szegfue: Az élelmiszerárak is jelentősen drágulnak, szóval fogja őket nagyon is érinteni.
Katalina62
@division: a szegényebb réteg ebből szint semmit sem kapott!
szegfue
@division: Természetesen szinte mindenbe beleszámit az ü.a. ára, ezt én is tudom. Arról viszont nem irtál, hogy Szerinted valaha is részesültek EU-s pénzből, vagy egyáltalán el tudtak indulni egy ilyen közbeszerzési pályázaton? Ezt nyilván Te is tudod, hogy gyakorlatilag ezek a pályázatok olyan "utólag finanszirozott" dolgok. Tehát rendelkezned kell kellő tökével, hogy bármit is megvalósitsál, mert a pénzt csak a számlák elfogadása után ugy 1-1,5 év mulva kapják meg.
Nyírfa
@division: 13.56

Mindig csak egy síkban nézel. Direkt csinálod?
Csak a kormány nem kap. Az EB már nyilatkozott, hogy nem fogja az országot büntetni a kormány megbízhatatlansága miatt. Ezért támogatja azokat a javaslatokat, amelyek az önkormányzatok, a civil szervezetek, a kiírt pályázatokra jelentkezők közvetlen támogatását célozzák. Pályázhat a falu is, az egyén is, a város is.
Katalina62
@division: jav. szegényebb réteg ebből szinte semmit sem kapott!
Nyírfa
Ja: és Karácsony éppen ezért a lehetőségért lobbizott már tavaly is! A Momentum is. Klára is. És sínen van a dolog.
Eladott Ország
@division: ma, 14:18 ♦ Ezt a rendszert másképpen nem lehet megbuktatni, gazdaságilag kell megfojtani! Ideág is a szegény réteget lopta meg, fosztotta ki legjobban a fidesz. Ez a rohadt tróger geci tolvajbanda az EU pénzéből szidta kéknyakeres teli pofával az Uniót, Brüsszel meg beintett! A fidesz csinált 12 év alatt az országból Európa Bangladesét, hát akkor b@sszák meg, egyék mag a saját szarukat! Én már megleszek nélkülük is! Ebbe a rendszerbe beleverem a f@szomat! Jobb sorsot érdemelt volna ez a ország, de a fidesz elb@szta! A fiatal tehetséges emberek pedig elhagyják az országot és maradnak az olyan szavazók akik megkérdezi, hogy a szavazólapon hányadik sorba van a fidesz és behúzzák nekik a X-et.
Mi, ötven, hatvan évesek megvoltunk a Kádár rendszerben, de vágytuk a nyugati életet! Mit kaptunk? Egy posztkommunista tolvaj csürhét! Ezek már felélték az ország múltját, és jövőjét. Rohadjanak meg!
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/143516022_2770018176584590_960441945102755229_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=DlMdEt7Nqg0AX8Ca3in&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=00_AT_Ja37Xgu2F0mWuqoMITauaRlvb7IDZ4qjsJjwMGK_5PQ&oe=6274FADC
Amíg fidesz van, jövő nincs!
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/143881711_918816765527669_6825615221618557780_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-5&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=ZRqXV1TgT-oAX-bnNBh&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=00_AT9DLrc2Bwxo4z19gJATqWwR0ALE9mvbyigEtifzlJ93Iw&oe=6273609F
division
@szegfue: @Eladott Ország: @Nyírfa: Élő adásban van Orbán, nézzétek inkább mit mond.
Gazella
@division: ma 13:32
Igazat adok. De tegyük hozzá, jogy az élwlmiszerek ára is drasztikusan megugrik.. Már most hiánycikk jó pár dolog. Amikor feloldjak az árstopot.
Gazella
Ezt ninden magyar meg fogja érezni... még a narancs vakhithű alsótagozatos szavazók is.
Gazella
És a milliárdos euró büntetésekwt is vissza kell fizetni.
Gazella
@kereső: enélkül is elcsalta a fidesz a választást.
Gazella
@Eladott Ország: gazdaság már igy is romokban hever.
Divison szerintem a plussz adókra is gondolt...
Mert az lesz a meglévő adókhoz még 2x annyi adót oda vágnak és még a családi támogatások is megszünnek.. alapból is mert a narancs kurvány a választás utánig tette hatályossá a támogatásokat..
Plussz a hitelesek szépen bedölnek.
Gazella
Nem véletlen hogy mondtam ez a tekervényes pávatáncos golyóállómelyényes lmbtq imádó zsirháj a két szék közé esett.
Hiába putinozik.. az oroszok nem fognak segiteni.
Gazella
@telegdilaci: @Nyírfa: @Katalina62: @szegfue: @Eladott Ország: meg a többiek. Én veletek vagyok. Csak elfáradtam az egészbe.. most rendesen összekevert a dividsonnal való vitátok...
Bocsánat!
division
@Gazella: Sokaknak fájni fog majd az elkövetkező időszak, én csak ezt akartam mondani. Akinek nincs jó keresete, nincs sok-sok tartaléka, függ a kormánytól, ott nagy bajok lesznek. Én nem félek, szerencsére leszarom ki kormányoz, de ezt nem mondhatja el mindenki magáról.
Nyírfa
@division: 14.51

Ha nem késtem volna le, akkor sem lennék mazochista. :)
division
@Nyírfa: Már én sem nézem. Sok lett benne az ellentmondás. Na mindegy, majd lesz valahogy.
szegfue
@division: 14:51 Egy darabig néztem, hallgattam... sajnálom, de az égvilágon semmi ujat nem mondott... Már tudom, hogy megvédi a családokat, engem, a nyugdijasokat... meg a béke... meg az ukrán-orosz háboru... ja és ,hogy "ÉN" mindent megteszek, hogy megtaláljuk a forrásokat...
Nyírfa
@Gazella: 15.39

Semmi baj. :) Egyrészt, amikor sok a cikk és sokfelé kommentelünk, válaszokat fogalmazunk, előfordul, hogy megbicsaklunk. Másrészt , mindig azt mondd, amit igaznak érzel, akkor is, ha az nem egyezik más véleményekkel.
division
@szegfue: Igen, tudom. Ez van. Nincs új a nap alatt. Azért az emberek érdekében remélem, megtalálja a forrásokat:-)
division
@Nyírfa: Én is csodálkoztam kicsit, hogy a vírus miatt is állandóan engem basztató Gazella normális hozzászólást volt képes írni irányomban, de nagy eséllyel csak sok volt a pálesz:-))
jesz
Baszki ez a rohadt brüsszel a magyar nép elől zárja el a pénzcsapot...brüsszel miben reménykedik? Szarházi aktatologatók...több milliós fizetésért persze...
Nyírfa
@division: 16.05

Most rosszindulatú vagy. Gazella az utóbbi időben sokkal visszafogottabban ír, érvel is.
Nyírfa
@jesz: 16.07

Ne ess a fidesz csapdájába. Csak a kormány elől zárja el a forrásokat.
division
@Nyírfa: Elég sok időbe telt neki idáig eljutnia. Mondjuk a helyesírással még mindig küszködik:-)
Pálinkás Pál
@division: ezért lesz utcán eldöntve a dolog...az kit fog zavarni, téged vagy engem?..
division
@Pálinkás Pál: Kicsi az esélye annak, hogy ez megtörténjen, de ha mégis, majd nézem otthon a tévéből, ahogyan te is.
Galway
@division: Pedig pont ők szavazták meg a kétharmadot!
kereső
@division: Ha, már itt tartunk, hogy sajnálod az elesetteket, a szegényeket- akkor ugye támogatod, hogy perverz az egész orbáni újraelosztás, mert nem azokat kivánja felemelni- hogy általuk is gazdagodjon az ország- akiknek halat kéne adni, hogy legyen esélyük megváltoztatni a sorsukat, hanem azokat preferálja, akik egyébként sem szorulnak rá. Mert te sem szorulsz rá a rezsicsökkentésre- amit természetesen az a szerencsétlen is fizzet, aki nem is tud fúteni- mert nincs minőségi oktatás, nincs egészségügyi ellátás, nincs szociális háló. Az ezekből az ellátásokból hiányzó összegek mind a te/a ti rezsicsökkentésetek támogatása. Ha tetszik, ha nem. Az adórendszerbe beépitett jövedelem transzferekről meg már ne is beszéljünk.Félre ne értsd, nem téged támadlak- csak Te adtad az élcát.
Csizmás Kond
..hát ez sokaknak keserves lesz mert majd dolgozni kell...
division
@kereső: A magam részéről szinte minden pluszt a beteg gyerekeknek és az állatmenhelyeknek szoktam utalni. Ennél többet nem tehetek.
kereső
@division: Nem is Rád szólt ez, amint irtam.Hanem a rendszerre, amit hidd el a szakmámon keresztül meg tudok itélni.
kereső
@division: Valószinő, hogy ezt a szociáliis érzékenységet igazságérzetednek köszönheted. némi kis "nejem" ráhatással.)))
szegfue
@division: tegnap 16:04 Tudod ez a "forrás megtalálás" nem azt jelenti, hogy kapirgál a tyuk a szemétdombon és aranyat talál, hanem azt, hogy valahonnan el kell venni, vagy éppenséggel valamilyen adót fel kell emelni... De szerintem ezt Te legalább olyan jól tudod, mint én, vagy sokan mások.
ila51
@Csizmás Kond: az a sok jó támogató dolgozni fog ? na attól mentsen meg az isten , még beszélni sem tudnak , nem hogy írni
Csizmás Kond
@szegfue: ...a szankciók fogják a zuniót felbomlasztani. Ez pont olyan mint most az orosz ukrán háborús szankciók, olyanok kell szenvedjenek akiknek semmi köze sem az amerikai csődhöz amiért rávette a bohócot hogy piszkálja meg a medve orrát sem semmihez de mégis ők kell elszenvedjék a mások gazemberségét. Addig amíg nincs egy közös alkotmábt amiszerint meghatározzák a tagállamok viselkedését nincs joga senkinek bűntetni...de ez is ki fog derülni csak idő kérdése...mert sokan abból élnek és szívják az pénzt hogy ilyen nemlétező fogalmakra alkotnak törvénytelen büntetéseket.
Csizmás Kond
@ila51: ..nem a támogatók, hanem azok akik nálunk is kihasználva abból éltek.
Béla333
Ez se számít, semmi sem számít! Csak: Éljen a maffia, éljen a párt!
szegfue
@Csizmás Kond: 9:15 Ne bomolj már! Az EU-nak van alapitó szerződése, ami az egésznek a jogi alapját biztositja. Ezt minden tagállam a belépésével tudomásul vette, aláirta. Tekintettel arra, hogy az országok egyenként rendelkeznek alkotmánnyal, vagy alaptörvénnyel, igy mindegyik önálló, tehát nem lehet közös alkotmány-féléjük. Ahogy az USA országainak is van külön alkotmánya, mégis "szövetkeztek" egy egyesülésre. A másik hasonlatom: most, hogy ujra a Fidesz kormányoz, amit én teljes szivemből utálok, mégis betartom a törvényeit (mégha nem is értek vele egyet), fizetem az adókat, sőt hozzájárulok a választások előtti "pénzeső" kifizetéséhez is, hiszen azt valahonnan el kellett venni (az esetleges hitel visszafizetésében is közvetve érintett vagyok), tehát viselem a "szankciókat". Hiszen én nem szavaztam rájuk, mondhatnám semmi közöm hozzájuk. Tehát, ha az EU tagjai vagyunk, akkor igenis érvényesek ránk is a közösen meghatározott szabályok, igy a szankciók is. Azt meg végképpen ne akard velem elhitetni, hogy "nemlétező fogalmak" miatt van "törvénytelen büntetés". Azért, mert Varga Judit igyekszik a jogi nyelvet teljesen kicsavarva "megmagyarázni" pl. a jogállamiság, mint fogalom nem létét, azért az még van.
Csizmás Kond
@szegfue: Perwze hogy van és tudomásul vette hogy Magyarország megfelel és most sem tud ellenbizonyítékot felhozni csak az azután a saját elvei alapján módosított szarságokkal támadja ami nem szerpelt az akkori megfogalmazásban. Tehát a módosítás csak arra jó hogy kierőszakolja az akaratát és nem arra hogy az egy valódi közösséget hozzon létre.
...és mivel a zunió tagjai vagyunk nekünk is annyi jogunk van a magunk módján élni mint bárki másnak. Egyszer azért büntetnek mert sok a szénerőmű, most meg nyugat a sajátjait indítja újra...és nem bünteti saját magát...és ezerféle ilyen hasonló...,i ez ha nem a jog kicsavarása semmibe vétele ?...szóval nem kell addig vargajuditozni amíg ilyenek és hasonlót történnek nap mint nap.
ómió
Brüsszelbe delegált bolsijaink "erőfeszítése most gyümölcsözik"! Vagy ez maga az "efftársi hazaszeretet"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.