Megvizsgálták a kérdést, és erre jutottak. 

A Médiatanács állítja, hogy a közmédia is objektíven számolt be az orosz-ukrán háborúrólM1 Híradó

Az NMHH Médiatanácsa azt vizsgálta, hogyan számoltak be a magyar országos tévécsatornák az orosz-ukrán háborúról. Az elemzések során több mint 247 műsorórát és több mint ötezer műsoregységet vizsgáltak az M1-en, az ATV-n, a Hír TV-n, a TV2-n és az RTL Klubon – adta hírül a telex.hu

Mindezek után rámutattak:

az összes vizsgált csatorna objektíven, szakértőket megszólaltatva, több álláspontot szemléltetve, a helyzet komplexitását feldolgozva tudósított a háborúról a műsoraiban.

A Méditanács értékelés szerint az M1, az ATV, a Hír TV, a TV2 és az RTL Klub műsoraiban széleskörűen tudósítottak a harci eseményekről, az agresszió hazai és nemzetközi gazdasági, biztonság- és energiapolitikai következményeiről, az Európai Unió és világpolitika reakcióiról, valamint a Magyarországot és Európát érő menekülthullám kezeléséről. A televíziókban a politikusok mellett megszólaltak különböző szakértők is, így a nézők átfogó és sokszínű képet kaphattak a konfliktusról és annak rövid- és hosszútávú következményeiről.

Az M1-en elsősorban a menekültválságnak, a humanitárius katasztrófának és a rászorulók megsegítésének szenteltek nagy figyelmet. Ezen kívül a háború eseményeivel, illetve a konfliktus belpolitikai vetületeivel foglalkoztak legtöbbet a csatorna műsoraiban.

Az RTL Klubon a legnagyobb hangsúlyt inkább a belpolitikai kapcsolódási pontok kapták, például Magyarország energiabiztonsága. Emellett kiemelten kezelték a háborús cselekményekről szóló beszámolókat.

A TV2 hírműsorainak fő témái az ukrán menekültek magyarországi segítése, valamint az oroszok civilek és civil épületek ellen elkövetett fegyveres támadásai voltak.

A Médiatanács közleménye arra is kitér, hogy a háború kitörését követően több médium is kritikai észrevételt fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy egyes szakértők a háború okairól egyoldalúan, az orosz álláspont alapján nyilatkoztak. A Médiatanács azonban arra jutott, hogy a vizsgált időszakban ilyen nyilatkozat egyetlen televízióban sem hangzott el.

Ez meglepő lehet, ugyanis ismert tény, hogy Magyarország vezetése oroszbarát, amit gyakran hangsúlyoztak is. Az M1-en például a háború kitörésekor még ugyanúgy utaltak a háborúra, mint az orosz állami propaganda: különleges katonai műveletként.

Forrás: telex.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Ez valami olyasmi, mint amikor a NAV belső vizsgálattal kivizsgálta, hogy náluk nem volt semmiféle korrupciós ügy és jól megdícsérte saját magát?!
Béla333
@sgl: 06.18
Most az okot nem vizsgálva, de látod, hogy millióknak ez a biblia! Az M1-el fekszenek és azzal kelnek.
Először is azt kellene tisztázni magában, hogy akar-e gondolkodni, vagy inkább hallgatja a propagandát?!
Ha a gondolkodás fárasztó útjára lép valaki, akkor az az első lépés, hogy az M1-et nem nézi többé, kinyitja a szemét és fülét és rá fog döbbenni, hogy az élet nem az, amit neki eddig a TV-ben nyomtak.
Mondjuk ki: ez egy végtelenségig lebutított, önálló gondolkodásra képtelen, olvasási és szövegértési problémákkal küzdő állampolgárokkal teli ország lett.
Akik ezt nem tudják megváltoztatni vagy elviselni, azok a saját módjukon tiltakoznak: elmennek.
Meg tudom őket érteni.
ómió
Az MSZ(M)P KB-nek viszont totál más a "véleménye"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.