A Központi Statisztikai Hivatal friss adata alapján ez három hónap alatt már meg is történt a nyugdíjasok esetében, miközben az elemzői vélemények szerint a neheze még csak most fog jönni.

Gyomrost adott az időseknek Orbán kormánya: elbukják az osztogatást
Kép: Facebook/Orbán Viktor 

A KSH jelentése szerint az átlagos országos fogyasztói árindex mértéke 8,5 százalék volt, ami bár elmarad a piac és MNB által is várt 9 százaléktól, magasabb az előző havinál 8,3-nál.

Ugyanígy emelkedő trendet követ a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján is számolt árindex, a havi ugrás mértéke azonban jóval nagyobb volt az általánosnál. A februári 7,8 százalék után márciusban már 8,3 százalékos volt a nyugdíjas infláció mértéke.

Ezzel már sorozatban nyolcadik hónapja, hogy egyre drágább a nyugdíjasok élete. Esély a helyzet megváltozására egyelőre nem látszik, sőt. Az orosz-ukrán háború következményeként ugyanis újabb lendületet vett az élelmiszerek áremelkedése, ami a társadalom legidősebb rétegét különösen érzékenyen érinti.

Az ő fogyasztásukban ugyanis az aktívakénál sokkal nagyobb súllyal szerepel ez a termékkör.

A lap beszámolt arról is, hogy a nyugdíjas infláció márciusi megugrásának mértéke már akkora volt, hogy az első három hónapban az árak emelkedése nemcsak az év eleji nyugdíjemelést, de a februárban kifizetett 13. havi nyugdíjat is teljesen erodálta.

Az év elején a kormány 5 százalékkal emelte az ellátásokat, amivel szemben az első negyedévben összességében 7,8 százalékkal drágult a nyugdíjasok élete. Vagyis a nyugdíjak jelentős értékvesztést szenvedtek el mostanra. A helyzeten elviekben sokat javított volna a teljes 13. havi nyugdíj kifizetése. Mint ismert, az eredeti tervek szerint idén kétheti részt kaptak volna ebből a nyugdíjasok, a kormány azonban nem függetlenül az áprilisi választásoktól, úgy döntött:

a teljes 13. havi nyugdíjat kifizeti.

Ezt a pluszjuttatást figyelembevéve az év eleji 5 százalékos emelés 8,3 százalékra módosul. Tehát az árak emelkedésének országos mértéke alapján már gyakorlatilag semmilyen pluszt nem biztosít az időseknek a 13. havi juttatás. Valamennyivel kedvezőbb a helyzet, ha a saját fogyasztói kosaruk alapján számolt inflációt nézzük: ekkor ugyanis még 0,5 százalékpontos értéknövekedést biztosít a plusz egy havi nyugdíj.

Ám az idei évi inflációs várakozásokból kiindulva a következő hónapokban ez az előny is el fog veszni, mivel a mostaninál is nagyobb áremelkedésre számítanak az elemzők.

A mostani adat csak megerősíti az előrehozott, évközi nyugdíjkorrekció szükségét is, melyre a kormányzati nyilatkozatok alapján júniusban kerülhet sor. Addig azonban tovább veszítenek értékükből a nyugdíjak, a hiányzó emelés mértékével pedig gyakorlatilag a költségvetést hitelezik az érintettek.

Forrás: mfor.hu

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Méé, mire számított ez a sok elmeszesedett agyú, nem volt nekik elég 12 év átverés? Most csókolgassátok orbán seggét, ne a kezét.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
a dübörgést fölváltja a gyomorkorgás !
Eladott Ország
Lehet csókolgatni a nyugdíjasoknak, ennek mocskos rohadt, tróger, román cigánynak a kezét!
infovilag.hu/wp-content/uploads/2021/05/orban_kezcsokok.jpg
"A pénztárcábam nincsen pénzem CSUHAJJA, ORBÁN VIKTOR majd tesz bele, de CSUHAJJA"
youtu.be/OYj9_2j6vOs
lampa laz
Méé, mire számított ez a sok elmeszesedett agyú, nem volt nekik elég 12 év átverés? Most csókolgassátok orbán seggét, ne a kezét.
ómió
Már megint a "Zorbánra" hazudjátok a világinflációt, efftársak!? És csak azért, mert a "gyomrost" ti mindig infláción felül, "nettóban" szoktátok megadni!?
fergeteg
Lázító,"ellenálló " Márki kijelentések a büntető törvénykönyv paragrafusai szerint büntetendők lesznek.
San Francico= 12 db tojás 2800-4200 ft-ban.
Koppenhága = 1 szelet natúr pirítós+ 1 doboz jó sör 9600 ft-ban
Miami = 20 m2 kiadó szoba + 1 mosdó 420-550 ezer ft-ban
Kedvező árak vannak a bukott baloldal kitelepülni szándékozó ifjuságának.
kereső
Nem érdekel! Csak azoké a szolidaritásom, akik vétlen áldozatai a választásnak.
fergeteg
Szétb...tátok a világot Bídennel és Ukrajnával.
Ellenálltok ! Minél nagyobb lesz a szegénység a világban.
namihami
Na, ostoba fidesznyuggerek. Lehet sorbaállni és kéz sókra járulni.
Csak szépen, folyton-folyvást, rendezetten.
sokanvagyunk
@ómió: Majd megmagyarázza Orbán: "az elmúlt nyolc év"...
Eladott Ország
@fergeteg: „Ez itt az elmegyógyintézet itt lakom! Igen a zártosztályon...hogy az a sok hülye kívűlről be ne jöjjön. „ ( Hofi)
i.pinimg.com/originals/22/2c/93/222c93aa11fd8a3341de26b18c84b819.jpg
Gauntlet
Április 3 utóhatása ! ébresztő !!! :(
fergeteg
GYOMROST ADOTT igen 5 kilóval nőtt a gyomrunk a Pick szalámitól és a Hungária pezsgőtől
amit a 13.-ból veszünk.
namihami
@fergeteg: 10.41: ""...amit a 13.-ból veszünk...""
Nem is árt egy kicsit rákészülni, mert már most pedzegetik, hogy se 13. havi, se inflációkövető nyugdíjemelés.
És ilyen ügyben a fiúk roppant hamar tudnak lépni. De a ""családi kassza"" azért nem károsodik. Arra ott a 2/3 és a gomb előttük.
fergeteg
Horizont !
Annyi,hogy panaszkodnak. Kis boltokban vásárolnak pl.Amerikában (ismerősöm) családi nagy tételeket.
Étteremre nem futja a vírus meg Ukrajna óta Dániában sem.
Én egyébként jól élek. 4 bikám van meg 8 tehenem. Medencés lakás internet,3 nagy tv stb.
Amellett dolgozok a Polgármesteri hivatalban,
dr. prédikátor
a fitymaszra szavazó AGYMOSOTT NYUGGEREKNEK MOST LEHET TAPSIKOLNI ÉS UJJONGANI!!! AZ Ö1G MOST JÓL MEGSZIVATOTT BENNETEKET!!! NEM LESZ PRÉMIUM, NYUGDÍJEMELÉS , LEHET MÉG 13. HAVI NYUGDÍJ SE!!!LESZOPHATJÁTOK A GAZDÁTOKAT!!!
fergeteg
dr. prédikátor.
Sajnálattal közlöm. Buktatok. De csúnyán buktatok.
Hazaárulással választást nem lehet nyerni. Úgy hogy a fenn általad írtak sajnálatodra nem valósulnak meg.
Gazella
@fergeteg: neked meg a vissza vont 13. Havi és a visszavont inflációkövető nyugdij fogja adni a gyomrostm
ómió
@sokanvagyunk: Magyarázni azt csak a bolsi idiótáknak kell, akik még a világinflációt se képesek látni!
lampa laz
@fergeteg: így már értjük, te közmunkás vagy a pógármesternél kistehénnel együtt, h dugjon meg benneteket mind a 4 bikája.
namihami
@ómió: 11.16: A világinflációt valóban nem kell a fidesznek megmagyarázni. Bőven elég lenne, ha a világ inflációjának értékét három-négyszeres mértékkel meghaladó hazai inflációt magyarázná meg a zembereknek.
ómió
@namihami: Tízszeresre kéne hazudnotok! Hátha előbb megnyugodnátok!
ómió
@fideszes gyökér: Nem! Böszme efftársatok azt mondta: "hazudtunk reggel, éjjel meg este"! Részleteznie is kellett volna?
csak úgy....
"Kb. két napig engem is letaglózott ez a negyedik kétharmad, de most már bevallom, megkönnyebbülést érzek. Az élet ritkán ajándékoz meg bennünket egyértelmű válaszokkal, ez az volt. A Fidesz rendszere innen, "belülről" szerintem is leválthatatlan, túl kell nyerni magukat, ki kell pörgetni az agyrémet, amíg aztán valahogyan megbukik, ahogy a történelemben minden ilyen típusú rendszer. Igen, lehet hogy csak Orbán élete végén. Szerintem most az a legjobb, ha mindenki végre befelé kezd figyelni, a saját életéért felelősséget vállalni, hogy ezzel a teljesen egyértelmű helyzettel mit kezdjen. Sokan fogják választani a kivándorlást, vannak, akik a gyerekeiket küldik el, és van, aki itthon próbál a saját köreiben, emberi kapcsolataiban ellenni. Ne felejtsük el, hogy ez a rendszer most győzelmi mámorban van, de elég csak beszélni angolul, és körülnézni a világsajtóban, hogy lássuk: kegyetlenül szar lett a megítélésünk, teljes az elszigetelődés, a gazdasági Amageddon pedig csak most jön. És kurvára nem fog jönni lóvé, erre nagy összegben fogadnék. Az EU-nak egyszerűen másra kell: saját válságkezelésre, új, ruszki-független energia-forrásokra, Ukrajna újraépítésére, ha végre leáll ez az esztelen öldöklés. Szóval várjuk még egy fél-egy évet ezzel az egésszel, bár tulképp ez is mindegy. Én biztos, hogy a saját életemre koncentrálok. Szerintem őszre már összeáll, hogy lépünk innen."
( Judit / hvg)
namihami
@ómió: 13.10: MIT? az áremelkedést? A vidék egyre növekvő nyomorát? Az inflációt? A média néphülyítését?
Mert ezeknél már nem vagyunk messze a tizes szorzótól.
Havanagi
@lampa laz: Egyetértek és nem sajnálom őket.Kapják meg ,ami jár nekik!!!
Gyurka80
@Horizont: Az ilyen Orbánellenes nyugdíjasok mint te meg is érdemlitek!Amúgy egész európában rekord infláció van!
Gyurka80
@csak úgy...: Ez igazi hvg-s. Minél rosszabb az országnak annál jobb. Ezért jobb lenne, ha nem beszélnének a kivándorlásról, hanem megcsinálnák mind!
csak úgy....
@Gyurka80: te annyira buta,hogy veled szóba sem állok! ugye te koraszülött?
division
@Horizont: Minden gondolkodásra képes ember tisztában volt szerintem azzal, hogy a vírus és a háború miatt lesznek megszorítások, bárki is kerüljön kormányra. Nem értem azokat az embereket, akik most ezen csodálkoznak és háborognak.
grincss
Várható volt Orrbántól, ha megtörtént a választás!
Nessy
@division: Aki ezt kimerte mondani még a választás előtt, azt kedvesen csak lehülyézték, volt rosszabb megjegyzés is. A kasszában több a titkos hitellevél, mint a pénz. Ebbe most szerepet játszik a háború, de sajnos a hatalom megtartásának érdekében történt osztogatás is.Ami félő, hogy a kormány ezt nem fogja bevallani, hanem egyre több piaci hitelt vesznek föl, ami katasztrofális lesz hosszú távon.
ómió
@namihami: Hogy mit hazudjatok tízszeresére!? Mindent, ami rossz csak kitalálható! Gondolom, úgy az "efftársi"! Az abszolut ne zavarjon benneteket, hogy számos nyugati országban magasabb az infláció, mint nálunk és az se, hogy a mélyszegénységet 2010. óta megharmadoltuk (Eurostat), de még a faluprogrammal és mindenféle támogatásokkal "feléledő" vidék se! A bolsi médiátok néphülyítése meg már régóta a "tízesen fut", csak - ahogy a választás eredménye mutatja - "ez se jött be"!
Lepényleső
1992 fydes székház ügy,- akinek a megismeréséhez ez nem elég ürügy...?
Annak mintha lónak imádkoznál,hogy a növény ébredése a tavaszi rügy?
Németh István
Moslékok! arról szövegeljetek, ha nem kapták volna a támogatást akkor mennyit buktak volna!??? BAROMKÁIM állítsátok már le magatokat a barom zagyvaságaitokból, a rosszindulatú és ti tudjátok a legjobban moslék hazugságaitokból!
Persze meghagyom a közlést tevő igen mocsok portál szemétségét, mert ugyebár lehet nagyon moslékul hírt közölni! > mondjuk a kurva anyját aki a valós hírt elferdítve közli >> "az eu. vezetés nyilatkozata szerint ukrajnát megtámadták az oroszok" - EZT idézve MONDA az ORBÁN VIKTORUNK !! ÉS nem azt mondta, hogy a Magyar álláspont szerint is az oroszok támadták meg az oroszokat! Lehetne még a háborús bűnöket megvalósító gyilkos mészárlások terén elhangzottakat is ide sorolni, stb.! NEM A GYANÚVAL ÉRT EGYET!!! HANEM A TISZTESSÉGES KIVIZSGÁLÁS TÉNYÉVEL!!! Tessenek már józan észre penderülni! Baromállatok a saját nemzetünket támadjátok, mik vagytok ti??? aljas csőcselék hazaáruló banditák!??? Rohadjatok meg!!!
Peller Anikó
@almosd: Az éj leple alatt jelentették be, hogy államcsőd közelbe került az ország! Tíz Bokros csomagnyi megszorítást vezettek be a gecik. Ez jó mulatság, férfimunka volt.

olkt.net/az-ej-leple-alatt-jelentettek-be-hogy-allamcsod-kozelbe-kerult-az-orszag/

'Nem lesznek megszorítások.'

Ja de.
Németh István
Moslékok >> az ukrán vezetés az anyagi elkötelezettségeik végett, a saját népét gyilkolja, hogy azzal is az oroszok ellen úszítsa a nyugatot! Erre az eu. vezetése, az usa-soros korrupciós szövetség támogatást biztosít! > még a szabálytalan Eu.-s felvételt is kilátásba helyezik! >> az állatok ezzel egyértelműen belépnek a háborúba! >valóban támadhatóak lesznek a nyilvánvaló ellenséges megnyilvánulások és a moslék ukránok mint orosz ellenség támogatása okán!
MIT GONDOLTOK az ukrajnába befektetett pénzeket, hagyják elveszni?? Hülyék vagytok mind!!! a fegyverekért, a hadi áldozataikért, mer vannak amerikai zsoldosok az ukrán csapatban fizetni kell - ha nem most, majd a benyújtott számla alapján!! Tudjátok milyen faszfejek vagytok, mint a szaros kukifej amelyet a segg is kivetett!
Gyurka80
@Peller Anikó: Már értem, ettől a kamuoldaltól (olkt.net) vagy ilyen hülye.
Gyurka80
@sgl: A 2011-es csődöt böszmeferiék hozták össze te idióta!
Németh István
@Horizont: @sgl: aztán ti mit szoptatok be, hogy ilyen hülyék vagytok!?
Németh István
@Horizont: ja!!! te is, meg a szüleid és a gyerekeid is már visszaadtátok az Államkincstárnak amit kaptatok az elmúlt 13 év alatt a kormány intézkedése kapcsán! Gondolom most a bazilika előtt koldulsz arra megyek, hogy beletegyek a tenyeredbe valami szagosat! De ha nem talállak ott akkor azt fogom hinni, hogy a gyucsánynak a kapcája a klárának a havibajos tumpedlije vagy -és ippeg igénybe vagy véve!- persze akkor viszont jól élsz! JÓL ÉLSZ?
Nessy
@Horizont:Hagyd ezt a hapsit! Náluk otthon ez a kommunikációs színt, ebbe szokott bele. Hagyd rá. én is azt teszem. Bár nem szólítom meg, ő lelkesen gorombáskodik. Ha neki ez jó? Minek vitázzak vele? Nem megyek le az ő szintjére!
kereső
Nagyon "lassan" mondta orbán, hogy nem lesz megszoritás. Nincs is. Csak éppen száguldó infláció- amely a "szegények adója". Kell ennél nagyobb megszoritás- pénzügyi analfabéta magyarok?
kereső
És "tiszteltetem" a "szakcikk" iróját- mert a fent emlitett "nem megszoritás", nem csak a nyugdijasoknak gyomros, hanem azoknak is akik visszakaptak valamennyi adót- mert ők is elszenvedik még azzal együtt is na reáljövedelem csökkenést.
Mindenki bankol ugye? Csak meg kell nézni, hogy a bankok hogyan emelték/emmelik szinte egyik napról a másikra az utalások, az egyes tranzakciók jutalékait- párhuzamosan az MNB kamatemeléseivel. A hitelek kamatáról ne beszéljünk- viszont érdemes megnézni, hogy a betéti kamatok követik-e a jegybanki kamatemeléseket, és a hitelkamatokat. Nincs megszoritás. Nem csak adóemeléssel lehet "megszoritani".
telegdilaci
@Horizont:Lehet csókolgatni a potrohos kezét, igaz hogy nem akar áremeléseket,viszont szakértők szerint olyan magas az infláció és ezzel együtt az árak is hogy a magas árak miatt magasabb lesz a költségvetés bevétele Áremelkedés nélkül is ki tudja mi lesz ha feloldják a rögzített árakat?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.