Orbán Viktor szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy csak május 3-án kell felállnia a parlamentnek, így a kormányalakítást sem fogják elsietni, előreláthatólag május végén kezdheti meg a munkát az ötödik Orbán-kormány. A miniszterelnök kijelentése szerint „a magyarok előtt álló nagy kérdésekre kell választ adni."

Ötödik Orbán-kormány: Lázár visszatérhet, Merkely válthatja Káslert

A Fidesz-KDNP-kormányok esetében ekkora késésről sosem volt szó. 2010-ben az április 11-én és április 25-én tartott választási körök után május 29-én alakult meg a kabinet. 2018-ban az április 8-án tartott választások után az Országgyűlés május 10-én választotta Orbán Viktort miniszterelnökké, a miniszterek kinevezése és eskütétele május 18-án volt.

Arra a kérdésre, hogy változások lesznek-e a miniszteri tárcák összetételét illetően, Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 16 évben minden választás után jelentős átalakítások voltak a kormány szerkezetében és a személyekben.

Az évek során egyértelműen csökkent a miniszteri posztok száma, ez részben az olyan összevonásokkal magyarázható.

Orbán Viktor egyelőre egyetlen nevet említett konkrétan az új kormány megalakítása kapcsán, ez Szijjártó Péteré volt. A külgazdasági és külügyminiszter maradása gyakorlatilag biztosnak látszik ez alapján, ráadásul Szijjártó a választások óta ismételten belevetette magát a munkába.

Szijjártó Péter mellett nagyon valószínűnek tűnik az is, hogy Varga Judit folytathatja a munkát, erre utal az, hogy az igazságügyi miniszter továbbra is a tűzvonalban maradt, és elsőként reagált a hírhedt hetes cikkely élesítésére.

Gyakorlatilag tényként kezelhető Varga Mihály pénzügyminiszter és Pintér Sándor belügyminiszter maradása is, akik a legelső Orbán-kormány óta folyamatosan élvezik a miniszterelnök bizalmát, és kirobbanthatatlannak tűnnek a kötelékből.

Ahol változás történhet, az az Emberi Erőforrások Minisztériuma, itt a 2018 óta miniszterként tevékenykedő Kásler Miklós helyére érkezhet egy új jelölt:

a Semmelweis Egyetem jelenlegi rektora, Merkely Béla.

Mi lesz Lázár Jánossal?

Február végén Klasszis Klub vendége volt, arra a kérdésre, hogy vállalna-e szerepet egy új Orbán-kormányban, a volt miniszter azt válaszolta, nincsenek ilyen ambíciói.

Nem véletlen, hogy a nemzetközi sajtótájékoztatón Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy nem zárja ki, hogy Lázár János visszatérjen a kormányba.

Így persze felmerül a nagy kérdés: a negyedik Orbán-kormány mely harcostársától vehet el egy miniszteri széket a nagy visszatérő?

Forrás: Mfor.hu

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
@kereső: Kérdés, hogy ehhez az üzletláncok mit fognak szólni. Meg az EU. Meg a vásárlók.
Nagyon nem illik einstandolni, ráadásul annak az ismeretében, hogy sem létrehozni, sem megtartani nem tudtak még megközelítőleg sem, hasonlót.
Jó lenne, ha az enyves kezükhöz már valami olyasmi ragadna, ami a végleges és teljes megszégyenüléseket hozná, annak minden következményével.

Olvastad, hogy Hadházy levelet írt a pártvezetőknek, megbeszélésre hívva őket a mandátumok felvételével kapcsolatos kételyei, illetve feltételei okán? A pártok többsége ugyanis már a parlamenti pozíciókat osztogatja, csereberéli egymás között.
Nos, a parlamenti eskütétel lesz az a pillanat, amikor elengedem ezt az ellenzéket, mert nem tölti be a hivatását.
Ez már nem csalódás, ez kiábrándulás.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
drrotf
Ha Merkely ennek az EMMI-nek a vezetését így elvállalja, akkor azt kell hogy mondjam,hogy nem egy igazi professzor , mert annyi ágazatot összefogni amelyt most ez a minisztérium összefog szinte lehetetlen. Azt gondolom, hogy egy igazi szakembernek csak az lehet a megfelelő munka ha azt csinálja amihez ért!A Professzor úr egy jó egészségügyi szakember, a gyógyításhoz, a kórházvezetéshez, az igazgatásához ért, de ez nem azonos egy nagyon összetett tevékenységet irányító minisztériummal. Későbbiekben róla is úgy fognak beszélni, mint a korábbi nagy tudású orvosokról akik a közel múltban vállaltak szerepet az egészségügy szervezésében irányításában!Szerintem az hogy mi fog változni az egészségügyben csak igen kis része lesz az ágazati miniszternek, mert a fő irányt most is Orbán és Varga fogja eldönteni, de a sikertelenségért majd őt teszik felelőssé!Az oktatás egy egészen más ágazat, és jelentősége miatt önálló minisztériumnak kellene az irányítást , a szervezést végezni.
kereső
@Horizont: 13:08 A negativ eredmény, is eredmény! Igy aztán nem lehet mondani, hogy nincs "eredmény".
CsipkeRózsa
Orbán nem sieti el a kormányalakítást, addig is fenntarthatja a rendeleti kormányzást, minden előnyével együtt.
Toller Béla
Hát, vazze, alig találni valakit már, akin nem lehet erkölcsi fogást találni ! Talán ez a merkely, majd ez lesz az ...ugyan lóg a farka, és az asszony sem az, amire a népek elmennek a moziba, de mégis, van benne valami, mint az igazmondó juhászban...csak ki ne jöjjön ...
Lepényleső
Jánosnak kevés amit általa törvénybe iktatottan keres a dohányon,
most ismét színre lép, hogy továbbra is szabadon fosztogathasson?
Sámannus
Ő biztosan a harangöntéshez is ért, mert mi másért tolja oda a képét? Gyógyítani úgy sem hagynak nekik, ahogyan Kásler is az utolsó kenetett forszírozta, meg hogy szar vakcinával oltottak leginkább..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.