Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke helyesli a kormány nemzetpolitikáját. 

Kelemen Hunor elárulta – így lett 94%-os a Fidesz támogatottsága Romániában

Fotó: MTI/Balázs Attila

A Magyar Nemzet keddi számában Kelemen Hunor elmondta: Erdélyben huszonnégy százalékkal emelkedett a levélszavazatok száma a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest. Mindemellett nőtt azoknak a száma is, akik a konzulátusokon éltek a szavazati jogukkal.

Mint mondta, ez azt jelenti, hogy az érdeklődés növekedett a magyarországi megméretéssel kapcsolatban, amit jó jelnek tart. A magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyi magyarok a szavazatukkal véleményt mondhattak arról, hogy milyen kapcsolatot ápolt és épített a magyar kormány a határon túli közösségekkel – fogalmazott az RMDSZ vezetője.

Kelemen Hunor szerint a Fidesz-KDNP csaknem kilencvennégy százalékos külhoni támogatottsága megerősíti azt, hogy az elmúlt bő évtizedben végbement nemzetpolitikai fordulatot, paradigmaváltást a határon túli magyarok helyesnek tartják. Mint mondta, ezen belül az olyan típusú elemekre gondol, amelyek nem írhatók le pénzzel: a kettős állampolgárság lehetősége, a szolidaritás, az összetartozás érzése. Ezek inkább az érzelmekhez kötődnek, a szívhez szólnak. Valószínűleg ezt nem értette és ezt nem érti a magyar ellenzék – idézi az RMDSZ-elnököt az MTI.

Hozzátette:

a kétharmados győzelem fontos, hiszen nehéz időszakban ad nagy legitimitást.

Kelemen Hunor a magyar-román államközi viszonyról úgy vélekedett: jó esélyt lát arra, hogy miután megalakul az új magyar kormány, újabb lendületet lehet adni a kétoldalú kapcsolatoknak. Ez általában is mindkét fél számára hasznos, de most különösen az, hiszen a szomszédunkban háború van, és a következő években minden meg fog változni körülöttünk – fogalmazott az elnök.

Forrás: mti.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
ebbe az úgynevezett nemzetpolitikába fog beledögleni az anyaország!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Nyírfa: azért az utolsó mondatodat gondold át mégegyszer,- szerintem erdély sosem volt igazán magyar...,elöször mohácsnál hagyták látványosan cserbe a magyarokat .
CsipkeRózsa
"A magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyi magyarok a szavazatukkal véleményt mondhattak arról, hogy milyen kapcsolatot ápolt és épített a magyar kormány a határon túli közösségekkel –"

Nem, szavazatukkal a mi életünkbe szóltak bele, és nagyon sokba került nekünk, a mi zsebünk rovására!
Nyírfa
@csak úgy...: Valamikor egy nemzetségek lehettünk, majd szétszóródott törzsekben vándoroltunk.
Állítólag az erdélyiek foglalták el előbb a mai telephelyüket, a mostani anyaországi magyarok egy-két évszázaddal később jöttek, nem is önszántukból, hanem az a fránya besnyő, az zavargászott ide minket.
Aztán, lehet, hogy a fele sem igaz, ahány történész, annyi elmélet, vannak, akik szerint a besenyők éppen hogy a rokonaink, közös török eredettel.

A legközelebb talán László Gyula jár a valósághoz, az ő műveit érdemes forgatni, ha valakit érdekel az őstörténetünk.
CsipkeRózsa
@Nyírfa: És a Matolcsy-féle piros pöttyözés hogyan került be?
Nyírfa
@CsipkeRózsa: 14.10

Kunok, kipcsakok , törökök. Úgy tudom, ez a vérvonal vezetett a piros pötty Matolcsy-féle legendájához. Elképzelem, az lesz a fajtiszta magyar, aki letolva a gatyáját fel tud mutatni egy valamire való, eredeti piros pöttyöt, ami semmiképpen nem sárga, de nem is fertőtő betegség. :)
evacica
Szégyelljék magukat! Egy tál lencséért eladják az anya országot!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.