Ahhoz, hogy valaki munkába állhasson, menedékes státuszt kell kapnia, ez azonban legalább 30 nap, az állami segély pedig rendkívül alacsony.

Borzasztó helyzetben a menekültek: alig kapnak munkát Magyarországon

Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők a budapesti BOK csarnokban, ahol humanitárius tranzitpontot nyitott számukra a kormány a karitatív szervezetekkel együttműködve 2022. március 21-én. MTI/Balogh Zoltán

Egyre több olyan Ukrajnából menekült ember keres munkát, aki úgy döntött, hogy Magyarországon marad és nem utazik tovább, ám a munkavállaláshoz szükséges papírokra és engedélyekre több mint egy hónapot kell várni – írta meg a 444.hu.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) elnöke szerint érezhető, hogy egyre több menekült kezdett el munkát keresni. Az ÉVOSZ a vállalkozók és a menekült munkakeresők között tölt be összekötő szerepet. Mint Koji László elmondta, néhány százan jelentkeztek különféle munkákra, többek között betanított munkásnak, szakmunkásnak, mérnöknek.

Az ÉVOSZ elnöke szerint a vállalatok közül leginkább közép- és nagyvállalatok ajánlanak munkát a menekülteknek, és a legtöbb ilyen vállalkozásnak már van tapasztalata az ukrajnai munkavállalókkal, így a nyelvtudás sem jelent gondot.

Többek között a Tesco is vár ukrajnai menekülteket különböző munkakörökbe.

„30 fő angolul beszélő munkavállalónak kínálunk munkalehetőséget budaörsi központi irodánkban, valamint Budapesten, a Váci úton lévő Tesco Business Services központ szoftverfejlesztő csapatában. Ezenkívül 250 jelentkezőt várunk teljes vagy részmunkaidőben a fővárosi és környéki áruházainkba áruházi munkatárs, bolti eladó, online bevásárlási asszisztens, valamint pénztáros pozíciókra. Utóbbi esetében alapfeltétel a magyarnyelv-tudás. A határmenti áruházakban 55 új munkatársat tudunk foglalkoztatni, míg gyáli és herceghalmi logisztikai központjainkban összesen 50 fő kezdhet komissiózóként vagy targoncásként" – írták a 444.hu érdeklődésére.

A munkához szükséges papírmunka azonban nem egyszerű. A munkába álláshoz az érintettnek meg kell kapnia a menedékes státuszt, majd a munkáltatónak kérelmeznie kell a munkavállalási engedélyt az illetékes kormányhivatalnál. A menekült státuszt azonban nam kapják meg a BOK-csarnokban, hanem személyesen kell elmenniük a Harmat utcai Országos Idegenrendészeti Főigazgatósághoz.

Akadnak olyan munkakörök, melyekhez nem szükséges menedékes státusz, csak biometrikus úti okmány. Ilyenek jellemzően a hiányszakmák, például a különböző mérnökök, informatikusok, technikusok, szakácsok, pincérek, szociális gondozók, járművezetők.

Forrás: 444.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
Nincs ez az eljárás túlkomplikálva?! Így pont azokkal tolnak ki, akik dolgozni szeretnének.
csak úgy....
csak nem attól tartanak orbánék,hogy végleg ottmaradnak az ukránok a nagy magyar jólétben?
ómió
De még mi lenne itt a 12% feletti "efftársi munkanélküliséggel"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.