Azt a választások után tartott nemzetközi tájékoztatójából már tudjuk, hogy a zsinórban negyedik, összességében ötödik kormányzati ciklusa előtt álló Orbán Viktor nem fog kapkodni, s hosszú időbe telhet, mire összeállítja új kormányát.

Orbán kivár: félreállíthatja Szijjártót, új külügyminisztere lehet a 5. Orbán-kormánynak
Kép: Facebook/ Szijjártó Péter 

A korábbi választások után is rendre átszabta a kormány szerkezetét: egyes területeket megfosztott a minisztériumi képviselettől, másokat felemelt. A HVG forrásai ezt azzal magyarázták, hogy Orbán mindig a következő időszakra időzített cselekvési tervéhez, illetve a bel- és külpolitikai realitásokhoz igazítja a kormányzati struktúrát.

Ha a választási kampány, illetve az azt megelőző időszak legfontosabb témáiból indulunk ki, akkor nem alaptalan a feltételezés, hogy az előttünk álló négy évben a családügyek, az energetika, a katonai képességek növelése, a nemzetközi diplomácia és a vidék felemelése válik kulcsfontosságú területté a hatalom számára.

A HVG-nek egy, a kormányzati ügyekre rálátó forrás azt mondta, hogy Szijjártó Péter jelenlegi külgazdasági- és külügyminiszterre fontos megbízás vár a következő kormányban, de a külügy irányítójának személyéről talán csak hetek múltán születik meg a döntés. Akkor, amikor világossá válik, hogy milyen irányultságú vezetőre van inkább szükség ezen a poszton:

egy atlantistára, aki könnyebben szót ért a nyugati szövetségeseinkkel, vagy a keleti orientáció fenntartását ítéli fontosabbnak a kormányfő.

A teljes elemzést elolvashatja a szerdán megjelenő HVG-ben.

Forrás: hvg.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@verőce21: @ómió: Még egy kis csaholás, és ti is lehettek.
No para, a linóleum focistát sem az esze tette oda.
Nessy
@csipetke":A szakértelem bolsevik huncutság", ergo O.V. kormányában csak és kizárólag ennek hiányában lehet valaki miniszter, álomtitkár, kormány és miniszteri biztos! Drága külügyérünk ennek a kritériumnak tökéletesen megfelel! Annyi diplomáciai érzéke sincs, mint egy hat hetes macskakölyöknek, viszont univerzális "szakértője" lélegeztetőgépnek, vakcinának, külkereskedelemnek! Ergo a manusz marad!
magyar1
A nemzetközi sajtótájékoztatón azt kérdezték Orbántól, hogy marad-e Szíjjártó külügyminiszter, és azt mondta, ha ő is vállalja, meg kell kérdezni. De szerintem marad.
Rockxy
naddolog.
a zorbánt is bármikor félreállíthatják a gazdagok.
Sámannus
Ritka kártékony csótány mind a kettő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.