Azt a választások után tartott nemzetközi tájékoztatójából már tudjuk, hogy a zsinórban negyedik, összességében ötödik kormányzati ciklusa előtt álló Orbán Viktor nem fog kapkodni, s hosszú időbe telhet, mire összeállítja új kormányát.

Orbán kivár: félreállíthatja Szijjártót, új külügyminisztere lehet a 5. Orbán-kormánynak
Kép: Facebook/ Szijjártó Péter 

A korábbi választások után is rendre átszabta a kormány szerkezetét: egyes területeket megfosztott a minisztériumi képviselettől, másokat felemelt. A HVG forrásai ezt azzal magyarázták, hogy Orbán mindig a következő időszakra időzített cselekvési tervéhez, illetve a bel- és külpolitikai realitásokhoz igazítja a kormányzati struktúrát.

Ha a választási kampány, illetve az azt megelőző időszak legfontosabb témáiból indulunk ki, akkor nem alaptalan a feltételezés, hogy az előttünk álló négy évben a családügyek, az energetika, a katonai képességek növelése, a nemzetközi diplomácia és a vidék felemelése válik kulcsfontosságú területté a hatalom számára.

A HVG-nek egy, a kormányzati ügyekre rálátó forrás azt mondta, hogy Szijjártó Péter jelenlegi külgazdasági- és külügyminiszterre fontos megbízás vár a következő kormányban, de a külügy irányítójának személyéről talán csak hetek múltán születik meg a döntés. Akkor, amikor világossá válik, hogy milyen irányultságú vezetőre van inkább szükség ezen a poszton:

egy atlantistára, aki könnyebben szót ért a nyugati szövetségeseinkkel, vagy a keleti orientáció fenntartását ítéli fontosabbnak a kormányfő.

A teljes elemzést elolvashatja a szerdán megjelenő HVG-ben.

Forrás: hvg.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gauntlet
Eddig "jól csinált mindent". A hiba maga a NER. Nemcsak a benne ülők!
kereső
@fideszes gyökér: Én sem! Milyen ügyesen intézte a pandémia alatti beszerzéseket is! Ső az ő közremúködése nélkül a debreceni oltóanyaggyárban nem tudnánk szputnyik vakcinát gyártani. És milyen ügyesen közremúködött a nyugdij kassza konszolodálásában!És most meg menesztené orbán? A keleti nyitásunk is milyen sikeres volt, a kereskedőházakkal. Volt olyan keleti állam, amellyel csökkent a külkereskedelmi forgalmunk a nyitás után. Egy ilyen embert lapátra tenni? Senki nem tudja úgy elküldeni a balfenékre a szövetségeseinket , mint druzsba petrus. Az sem utolsó szempont a maradása mellett, hogy úgy jár Moszkvába, mint haza- az sem jelent problémát, hogy a baráti putyin ország hirszerzői ismerik a magyar kormány minden külpolitikai lépését(Óh D209!!!-de rég volt), a katonai szövetségeseink titkaival együtt. Meg kell tartani!!!
justhpeter
Ez a vagy-vagy ügy elképzelhető lenne, ha a Putyinsegget nyalókon kívüli emberke is képbe jöhetne, de nincs kiből.
A Führer a maga nagy eszével azokat az "orbánkádereket", akik valamilyen csekény mértékben nem értettek vele egyet száműzte a látóköréből. Ezek visszahozatala az eltelt idő miatt hiteltelen lenne. Tehát az "atlantistáknak" annyi. Akik ebben reménykednek azoknak el kellene gondolkodni, hogy miért van az, míg az első Orbán-kormányhoz közel akadémikusok is álltak, ma csak Habony, Rogán és Kósa megspékelve a Novák, Varga asszonyságokkal. Lássuk be, ez nem az a szellemi szint, amivel a nyugat felé el lehet indulni. Az igazság az, hogy ami a türk tanácsban elég, az Európában kevés. Főleg, ha a vezér maga is ebből az alomból való.
kereső
@justhpeter: Ott van Navracsics(ka). Bár hitelesség dolgában neki is nagyon meg kellene küzdeni a nyugattal.
namihami
És követeljük a Bende Bazsit művelődésügyi miniszternek .
Így akkor, szép lassan, az új Orbán kormány minden posztját az arra legalkalmasabb tölti majd be.
T-Boly
Sok van már a bőrműves rovásán,hogy háborodna meg.
Le kell cserélni mert az intézetben is igen rühellte már mindenki.
Küldjék a helyemre. Akkor lehet,hogy én is visszamegyek egy kis időre.
nemkati
Pedig eddig úgy nézett ki, hogy az egyetlen, akinek biztos helye lesz az új ormányban, az pont ez a nagyköveteket berendelő bohóc. Lehet, hogy valami fontosabb pozíciót kap? Ő lesz a Magyar-Orosz külkapcsolati minisztérium feje?
terlasz
Pedig, O. nem talál jobbat a sunyi céljai eléréséhez.
kereső
Teljesen mindegy, hogy mi lesz a neve a gyereknek. Mert amig a nagy nemzethy szuverenitás jegyében Moszkvában irjál a magyar külpolitikát, addig lehet is akár "atlanti" barátnak mondott külügyminiszter is.Az orbán kormány 12 év alatt nem leirta, lenullázta a magyar diplomáciát és az ország külügyi politikáját, hanem negativ tartományba vitte. És ez egyedül orbűn "érdeme". Magyarország az ő hatalmának áldozata- az külön érdeme orbánnak, hogy mindehhez megtalálta a maga megfelelő embereit, különösön toporzék személyében- aki egy agressziv, pökhendi hazaáruló.Az árulásban hű képviselője orbánnak.
csipetke
Az kétségtelen,hogy szíjjártó egy zizegős,idegbeteg fazon,akiben annyi diplomáciai érzék van,mint egy marék molylepkében.
Na de azt tudtuk eddig is,hogy orbán nem úgy válogatta össze a kormányát,hogy szakértők is legyenek benne,hanem pofára.
Aki jobban nyal,vagy erőteljesen tud bólogatni orbán minden baromságára,az lett a nyerő. De engem szíjjártó a padlón pattogó kecskesz@rra emlékeztetett.
verőce21
Ismét egy "féknyúz"..., Sz. Petya volt az első, akit O. megerősített a posztjában...!
szép új világ
Azért az eléggé agaszó, hogy a leendő miniszter(ek) személyével kapcsolatban fel sem merült a hozzáértés és a tisztesség szükségessége.
ómió
Szíjjártót váltaná le? Ez a bolsi "leányálom"?
Aki Én
@verőce21: @ómió: Még egy kis csaholás, és ti is lehettek.
No para, a linóleum focistát sem az esze tette oda.
Nessy
@csipetke":A szakértelem bolsevik huncutság", ergo O.V. kormányában csak és kizárólag ennek hiányában lehet valaki miniszter, álomtitkár, kormány és miniszteri biztos! Drága külügyérünk ennek a kritériumnak tökéletesen megfelel! Annyi diplomáciai érzéke sincs, mint egy hat hetes macskakölyöknek, viszont univerzális "szakértője" lélegeztetőgépnek, vakcinának, külkereskedelemnek! Ergo a manusz marad!
magyar1
A nemzetközi sajtótájékoztatón azt kérdezték Orbántól, hogy marad-e Szíjjártó külügyminiszter, és azt mondta, ha ő is vállalja, meg kell kérdezni. De szerintem marad.
Rockxy
naddolog.
a zorbánt is bármikor félreállíthatják a gazdagok.
Sámannus
Ritka kártékony csótány mind a kettő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.