Nagy port kavart, hogy több országban, köztük Magyarországon is vissza kellett hívni a gyártó több termékét szalmonellafertőzés veszélye miatt. Egy korábban készült jelentésből az is kiderült, hogy mitől szennyeződhettek az érintett édességek – írja az Index.hu.

Ez okozhatta a bajt a Kinder csokoládéknál
Fotó: OLE SPATA / DPA / AFP

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ gyorsjelentése szerint a több embert is megfertőző szalmonellatörzset egy 2021 decemberében vett mintával azonosították.

A Sky News által ismertetett jelentés szerint lehetséges szennyeződési pontként

az írót, vagyis a vajkészítés melléktermékét tartalmazó feldolgozási lépést azonosították.

A Kindert nem nevezik meg konkrét érintett márkaként, arról viszont említést tettek, hogy az érintett csokoládétermékeket Európában és világszerte is több helyen forgalmazta a negatív szalmonellateszt után az érintett belga gyár.

A hatóságok korábban a Ferrerót nevezték meg érintett cégként, ami a Kinder márka tulajdonosa.

A jelentés szerint a szalmonellakitörés egyre több embert érint, a súlyos fertőzés szempontjából a kisgyermekek vannak leginkább kitéve a veszélynek.

A további fertőzések kialakulásának esélyét csökkentik a termékvisszahívások, de a gyárban további vizsgálatokra van szükség, a fertőzöttség kialakulásának idejére és a mögötte álló potenciális tényezőket figyelembe véve.

A Ferrero mindenesetre felfüggesztette a gyártást az arloni gyárban, amit csak akkor nyitnak meg újra, ha a további működést a hatóságok is biztonságosnak találják.

Az Egyesült Királyságban 67 gyermek lett szalmonellás a csokoládék miatt, a betegek nagy része öt év alatti. A fertőzés tünetei általában néhány nap alatt enyhülnek, a kisgyermekek és az immunhiányos állapotú embereknél viszont akár súlyosakká is válhatnak

– írja az Infostart.

Forrás: Index, Infostart

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.