Nagy port kavart, hogy több országban, köztük Magyarországon is vissza kellett hívni a gyártó több termékét szalmonellafertőzés veszélye miatt. Egy korábban készült jelentésből az is kiderült, hogy mitől szennyeződhettek az érintett édességek – írja az Index.hu.
Fotó: OLE SPATA / DPA / AFP
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ gyorsjelentése szerint a több embert is megfertőző szalmonellatörzset egy 2021 decemberében vett mintával azonosították.
A Sky News által ismertetett jelentés szerint lehetséges szennyeződési pontként
az írót, vagyis a vajkészítés melléktermékét tartalmazó feldolgozási lépést azonosították.
A Kindert nem nevezik meg konkrét érintett márkaként, arról viszont említést tettek, hogy az érintett csokoládétermékeket Európában és világszerte is több helyen forgalmazta a negatív szalmonellateszt után az érintett belga gyár.
A hatóságok korábban a Ferrerót nevezték meg érintett cégként, ami a Kinder márka tulajdonosa.
A jelentés szerint a szalmonellakitörés egyre több embert érint, a súlyos fertőzés szempontjából a kisgyermekek vannak leginkább kitéve a veszélynek.
A további fertőzések kialakulásának esélyét csökkentik a termékvisszahívások, de a gyárban további vizsgálatokra van szükség, a fertőzöttség kialakulásának idejére és a mögötte álló potenciális tényezőket figyelembe véve.
A Ferrero mindenesetre felfüggesztette a gyártást az arloni gyárban, amit csak akkor nyitnak meg újra, ha a további működést a hatóságok is biztonságosnak találják.
Az Egyesült Királyságban 67 gyermek lett szalmonellás a csokoládék miatt, a betegek nagy része öt év alatti. A fertőzés tünetei általában néhány nap alatt enyhülnek, a kisgyermekek és az immunhiányos állapotú embereknél viszont akár súlyosakká is válhatnak
– írja az Infostart.
Új hozzászólás