A Magyarországon felhasznált kőolajnál az import aránya 90 százalék körüli, földgáznál ez 80 százalék körül mozog, „amelynek nagy része Oroszországból származik”, ezért az orosz földgázszállítás „különösen nagy jelentőséggel bír”. „Az orosz-ukrán konfliktus, kiváltképpen az ukrán tranzitszállítás várható csökkenése előrevetíti a hagyományos tranzit útvonalak esetleges tartós megváltozását a 2020-as években” – ez nem egy aktuális, Ukrajnáról szóló háborús elemzésben, hanem az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által 2020-ban elkészített Nemzeti Energia- és Klímatervben (NEKT) olvasható.

90%-on áll Magyarország orosz gáztól való kitettsége

Fotó: 123RF.com

Az orosz-ukrán konfliktus 2020-ban, a NEKT írásakor még nem azt a háborút jelentette, amit Vlagyimir Putyin 2022 februárjában elindított Ukrajna ellen. Az ITM nem mondta ki egyértelműen 2020-ban, hogy Moszkva nem akar Ukrajnán keresztül gázt szállítani – pedig ez akkorra már nyilvánvaló lehetett a hozzáértők számára, hiszen két irányban, északon és délen is elkerülő vezetékeket építtetett a Kreml. És ezért volt várható a NEKT szerint is az ukrán tranzit csökkenése. Ez azóta be is következett, hiszen ma óriási kerülővel, Szerbia felől kapjuk az orosz gázt a TurkStream nevű, Oroszország és Törökország között a Fekete-tengeren át megépített, illetve részben a meglévő balkáni vezetékekből álló hálózaton.

A NEKT egyik statisztikája rémisztőnek tűnik:

2017-ben például az ország nettó importfüggősége 96 százalékos volt a földgáz esetében,

de az ITM szerint ez egy kivételesen kiugró érték volt. Az EU-n belül számos statisztika kering, hogy melyik ország mennyire függ az orosz olajtól és földgáztól, és az új bolgár miniszterelnök is arról beszélt a napokban, hogy időnként 100 százalékos a kitettségük. Ezért nem mondhatjuk, hogy Magyarország van a legkiszolgáltatottabb helyzetben ilyen szempontból az EU-ban, de az kétségtelen, hogy ezen a negatív ranglistán sajnos előkelő helyett foglalunk el.

A Molhoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zrt. adatai szerint például 2020-ban a földgáz aránya az EU primerenergia-felhasználásából 24,5 százalékot tett ki, míg itthon ugyanez sokkal magasabb volt, és elérte a 33,6 százalékot.

Az azonban már két éve, a NEKT megfogalmazásakor is világosan látszott: Magyarország súlyosan függő viszonyban van az Orbán-kormány szerint is Oroszországtól, elsősorban a földgáz importja miatt. Az olajimport ennél diverzifikáltabb, azaz több forrásból érkezik hozzánk a NEKT szerint. Ám épp március 31-én derült ki, hogy a Molnál több százmillió dolláros beruházás és több év kellene ahhoz, hogy teljesen átálljanak az orosz kőolajról más típusokra. A Dunai Finomító működését alapvetően oroszországi keverék kőolaj feldolgozására tervezték: más típusút legfeljebb 35 százalékos arányban tud felhasználni a társaság – közölte a Mol.

A Moszkvától való függőség kialakulása egy majdnem hatvan éve zajló folyamat része, amelyet röviden úgy foglalhatunk össze, hogy a magyar olaj- és gáztermelés fokozatos csökkenése ellenére a hazai ipar és a lakosság energiafelhasználását itthonról egyre kevésbé elérhető energiahordozókra, azaz kőolajra és földgázra állították át. Ez azonban csak a kereslet növekedését magyarázza – a kínálat bővülését az egyre nagyobb szovjet, illetve orosz szénhidrogénforrások felfedezése teremtette meg.

Arról, hogy miképp alakult ki ez a függőség, a 24.hu cikkében olvashat. 

Forrás: 24.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@KisTehen: Az ne zavarjon, hogy a közületek piaci energia árai beépülnek többszörösen a termék, szolgáltatás árakba, és azt bizony megfizetjük! Igazán ennek a rezsicsökkentésnek a nyertesei a lakossági nagyfogyasztók.
drrotf
Azt gondolom, hogy az oroszokkal kapcsolatos gáz és olaj függőség sokkal nagyobb mint a KGST-be történő belépésünk mint korábban volt.Azt a politikai függőséget ANTALL József és kormánya fel tudta mondani , meg tudta szüntetni, ezt a mostani gazdasági kötödést is fellehetne mondani jogi szempontból, csak hogy ezt a gazdasági összefonódásunk, függőségünk nem teszi egyszerűen lehetővé!Orbánnék hibája, amire most derült igazán fény, az volt, hogy 2012-ben nem csökkentette az orosz gáztól és olajtól való függőségünket, hanem egyre szorosabbra vonta ezt a halálos ölelést, amiből most már nem tudunk szabadulni. Nem mérték fel helyesen hogy a magyar gazdaságnak az állam szuverenitásának megtartása érdekében egyetlen állammal sem indokolt és nem helyes nagyon szoros, szinte elválaszthatatlan kapcsolatba lépni, mert ezzel fettől az országtól függő helyzetben leszünk, és csak nagyon nagy áldozatok árán tudunk szabadulni ettől a függőségtől!Azt is látnunk kell, hogy amíg ebben a szorított helyzetben leszünk addig nem tudunk független országként működni, mert minden döntésünknél figyelembe kell vennünk ,hogy ha megszűnik az orosz gáz és olaj szállítási szerződés ,akkor a magyar gazdaság meghal , leáll!Ezért ma az országban függetlenségről és szuverenitásról nem érdemes beszélni, legfeljebb csak idéző jelben lehet!
Béla333
90%... Ez a legnagyobb kitettség az Uniós országok közül...
kereső
@Béla333: @sgl: Olvassátok el a berakott linket. Hosszú- de "érdekes". Még simicska szál is van benne.
Béla333
@kereső: 11.48
Elolvastam. Valóban jó összefoglaló!
kereső
@Béla333: Teljesen világos, hogy orbán hatalmi törekvései érdekében "eladta" az országot az oroszoknak/putyinnak.Ebből a körből kilépni sem tudunk. És nincs emberfia, aki azt meg tudná mondani "mi a teendő"???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.