Holoda Attila energetikai szakértő szerint ilyen feltételek mellett már nem tartható sokáig az árbefagyasztás.

Az RTL Klub Híradójának nyilatkozott Holoda Attila energetikai szakértő, aki szerint idén már 6-800 milliárd forint veszteséget szenvedett el a magyar állam a magas energiaárak ellenére is fenntartott rezsicsökkentés miatt. A szolgáltatóknak ugyanis sokkal drágábbért kell beszerezniük a földgázt és a villamos energiát, mint amennyiért tovább értékesítik azt a lakosság felé. 

Szakértő: csak idén már 6-800 milliárd forintos veszteség érte az államot a rezsicsökkentés miatt

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A szakértő úgy számolt, ilyen körülmények között nem tartható már sokáig az árbefagyasztás, erről hamarosan dönteni kell.

Az RTL Klub Híradójában elhangzott, Orbán Viktor miniszterelnök még tavaly ősszel beszélt arról, hogy szerinte a magas energiaárakért az Európai Unió vezetése ("Brüsszel") a hibás, viszont a jelentős drágulás azóta következett be.

Orbán a választás utáni első, nemzetközi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy kezdeményezi az EU-nál a széndioxid-kvóta kereskedelmi rendszerének felfüggesztését, a bioüzemanyagok kötelező felhasználásának elengedését és az áram és gáz nagykereskedelmi árának szétválasztását. A magyar miniszterelnök szerint ugyanis ez kell hozzá, hogy Magyarországon fenntarthatóak legyenek a rezsiárak. 

Ezzel kapcsolatban Holoda Attila a Híradónak azt nyilatkozta, Orbán biztosra ment a feltételekkel, mert ezek olyanok, amiket "Brüsszel" biztosan nem fog elfogadni, mert ezen feltételek lehetetlenné tennék, hogy tartható legyen a széndioxod-kibocsátás csökkentése (ami mellett az uniós országok elkötelezték magukat). Ráadásul ezek a rendelkezések számottevően nem csökkentenék az energiaárakat, mert a drasztikus drágulásnak más okai vannak elsősorban – vélekedett.

Holoda a világjárvány utáni hirtelen visszalendülés miatti hiányt és az orosz-ukrán háborút jelölte meg a drágulás okaiként, de szerinte

alapvetően az a probléma, hogy gyenge a magyar forint. Hogyha a magyar forint és a magyar gazdaság erősödik, akkor azzal tud a legtöbbet segíteni.

Holoda szerint a magas beszerzési árak és az alacsony lakossági árak következtében kialakult veszteség miatt mindenképpen szükség lesz valamifajta áremelésre, de arra nem számít, hogy ezt egy lépésben fogja megtenni a kormány, és a családoknak egyből a piaci árat kellene majd fizetnie.

Forrás: rtl.hu/hirado

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
magyar1
Az állami mi vagyunk. A vezetők dolga a legjobb döntés meghozatala. Ha rosszul döntenek rossz következménye lesz.
Béla333
Majd Rezsiszilárd befizeti a különbözetet az államkincstárba...
simmering73
Lassan beérik a parasztvakítás gyümölcse.
ómió
Tényleg "iszonyú"! Elég csak arra gondolni, hogy az efftársak mindezt el is lophatták volna!
Csizmás Kond
Na és akkor mi van, örvendek hogy edig is valamivel kevesebbet kellett fizetni...és szerintem nagyon nagy ökör aki ezért haragudna...
jesz
Holoda meg menjen a faszba...mit károg? úgyis a nép fizeti ki a különbözetet, még az is, aki sosem látott gázt...még palackosat sem..

A hatalom még vár egy pár napot, aztán túl a Pünkösdön jön a megszorítás...amit itt a kocsmában úgy hív az úri közönség, hogy...szopás!
simmering73
Az év elején rekord magas áron vette a gázt az oroszoktól Magyarország.
Lepényleső
...amit viszont eddig kerestek rajtunk az bőven fedezné,de azt már a beérkezés pillanatában magánosították?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.