Érmegyűjtőket vertek át át a csalók, akik közül ketten szabadlábon védekezhetnek, a harmadik társuk ellen európai elfogatóparancsot adtak ki.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint a főkapitányság bűnügyi főosztálya nyomozást folytatott három férfi ellen, akik a rendelkezésre álló adatok alapján 2018 szeptemberétől 2019 májusáig több érmegyűjtőt is becsaptak, jelentős kárt okozva nekik. A rendőrség összesen 33 bűncselekmény ügyében folytatott vizsgálatot, az okozott kárt 70 millió forintra teszik.

70 milliós kárt okozott három csaló, az egyikük ügyvéd

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az elkövetőek egy állítólagos külföldi befektető nevében jártak el – aki érmekollekciókat akar vásárolni, és ezért hajlandó a piaci ár többszörösét is kifizetni –, a több tízmilliós haszon reményében a kiszemelteknek egy "reklámszerződést" kellett kötni, és be kellett fizetni a kollekció végső árának 10 százalékát. 

A közlemény szerint a hitelesség érdekében nemcsak telefonon tartották a kapcsolatot a csalók az áldozatokkal, hanem egyikük ügyvédi irodájában személyes találkozókat is szerveztek. Végül azonban a becsapott emberek nemhogy haszonhoz nem jutottak, de a befizetett pénzüket sem kapták vissza.

A BRFK rendőrei két gyanúsítottat üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntett, valamint többrendbeli csalás kísérlet és bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, egyikükkel szemben pedig az ügyvédi visszaélés bűntett is felmerült. A közlemény szerint a két férfi szabadlábon védekezik, a harmadik feltételezett elkövető ellen a bíróság európai elfogatóparancsot adott ki, mert a feltételezések szerint külföldön tartózkodik.

A BRFK bűnügyi főosztálya az ügyben keletkezett megküldte az ügyészségnek vádemelésre.

Forrás: police.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.