Több uniós pénzcsap sem nyílt meg Magyarország számára a közelmúltban, az emiatt kieső bevételekre azonban óriási szükség lenne. Sok a kérdőjel, de a 24.hu megpróbálta számszerűsíteni, hogy nagységrendileg mekkora összegtől eshetünk el.

Orbán harcolt, Brüsszel elzárta a csapot: ekkora uniós támogatást bukhat el Magyarország

Jelenleg több uniós forrás sem elérhető Magyarország számára. A 2021-2027-es költségvetésből járó összegek azért nem érkeznek, mert egyelőre nem írták alá az ehhez szükséges partnerségi megállapodást. A helyreállítási alapból származó támogatás pedig azért nem jön, mert Brüsszel nem hagyta jóvá a magyar felhasználási terveket.

Jó hír azonban, hogy az agrárpénzekkel nincsenek ilyen jellegű problémák, hiszen csak 2023-ban indulnak új programok, 2021 és 2022 pedig átmeneti évek, így rendben érkezik a pénz az EU-tól

– írja a 24.hu.

Orbán Viktor a választási győzelme után tartott nemzetközi sajtótájékoztatón megemlítette, nem kizárt, hogy egy darabig még nem jönnek az uniós pénzek, ezért a pénzpiacról kötvénykibocsátással juthat forrásokhoz az állam a közeljövőben.

Ha megállapodás születne az Európai Bizottság és a magyar kormány között, majd beindulna a pénzáram, abban az esetben is félő, hogy később csökkentenék hazánk támogatási keretét, amennyiben kedvezőtlen eredménnyel zárulna a múlt héten indult, úgynevezett feltételességi eljárás Magyarországgal szemben.

Egy ilyen, szélsőségesnek mondható szankcióval a cikk szerint leginkább a közbeszerzések által érintett területeket sújthatnák, de rosszabb esetben akár az agrártámogatás is megnyirbálható lenne.

Optimális esetben Magyarország 50 milliárd eurónál, azaz 18 ezer milliárd forintnál is nagyobb támogatással számolhat Brüsszeltől 2027-ig.

A 2021-27-es költségvetésből az eredeti menetrend alapján összesen mintegy 43 milliárd euró támogatásra számíthatunk. Ebből a legjelentősebb tétel, 13,6 milliárd euró a regionális fejlesztésekre fordítható, 5,5 milliárd euró a foglalkoztatási és oktatási lehetőségek fejlesztésére, illetve a leginkább sebezhető, a szegénység veszélyének kitett emberek helyzetének javítására használható, 3,4 milliárd euró a transzeurópai közlekedési hálózatok fejlesztésére, illetve az energetikához és közlekedéshez kapcsolódó környezetvédelmi beruházásokra szolgál. Mezőgazdasági támogatásokra és vidékfejlesztésre több, mint 12 milliárd euró érkezik

- írja a cikk.

Ez azonban nem a teljes összeg, hiszen a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésére elfogadott keretből (ReactEU) nagyjából 1 milliárd euróra, a Helyreállítási és Rezílienciaépítési támogatásból (RRF) körülbelül 7 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásra, továbbá a hitelkeretre (erre nemrég jeleztük az igényünket) is jogosult Magyarország.

A 24.hu által megkérdezett brüsszeli szakértők nem várnak mindenre kiterjedő szankciókat, valamint akkora méretű büntetést sem, amekkorát nagyon komolyan megsínylene a magyar gazdaság. A szakemberek egyelőre a sok kérdőjel miatt nem szívesen mondanak konkrét összeget, azonban néhány százmillió eurós szankcióval számolnak, nem pedig eurómilliárdok megvonásával. A kérdéses ügyeknek azonban csak hónapok múlva kerülhet pont a végére.

A szankció nem lehet eltúlzott, a megállapított jogsértéssel arányosnak kell lennie, és úgy tudni, a bizottság olyan pénzeket céloz, amelyeknek a kedvezményezettjei állami szervek, nem az a cél, hogy például önkormányzatokat vagy kórházakat fosszanak meg a forrásoktól. Az EB javaslatának meg kell állnia a bíróság előtt is, legalábbis brüsszeli forrásunk biztosra veszi, hogy egy esetleges szankcióról szóló határozatot a magyar kormány elviszi majd az Európai Bíróságig

– vélekedik a 24.hu.

Forrás: Haszon

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Mégis jön az ellopható? A végén mégis beigazolódik, hogy Brüsszelben valóban a hülyék kezelik a kasszát? A ""magyarok"" a szemüket kilopták és így sem tanultak/nak belőle.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nezelodo
Alighanem megint ki kell plakátolni megint azokat a gonosz Brüsszelita akadékoskodókat az utak mentén amolyan "miniferis" módon, esetleg hozzájuk lehetne csapni megint a Sorost, és az amcsi elnököt, meg az ukránt, akikkel szintén harcban áll a mi hős min. elnökünk.
namihami
Mégis jön az ellopható? A végén mégis beigazolódik, hogy Brüsszelben valóban a hülyék kezelik a kasszát? A ""magyarok"" a szemüket kilopták és így sem tanultak/nak belőle.
jesz
...akkor miért is lett 2/3-al megválasztva a nagyon nem szeretett fidesz? ezt érti valaki?...mert ha brüsszel elzárja a pénzcsapokat, akkor a lopósokon kívül a NÉP baszik rá...
...ezt ki akarja?
RonaGyuri
@leszholnapis: te valamit félreértettél; nekik az ellopható pénznél nincs fontosabb!! =))
justhpeter
Azt gondolom, hogy Brüsszelnek is ez az utolsó lehetősége, hogy a szabályok betartását kikényszerítse Orbánéktól, hiszen ha most enged Orbán még jobban elszemtelenedik.
simmering73
Nyeretlen kétévesek ezek a szakértők. Ezek tényleg azt hiszik még mindig, hogy oda fog menni a pénz, ahova szánják? Amekkora a tolvajok támogatottsága, pontosan olyan arányban kell a szankciót alkalmazni.
verőce21
Ha Orsolyáék az ukránoknak szánják az eu-s pénzeket, nem fog kapni senki az Unióban!
Legalábbis fel fogják ajánlani az államok, mi pedig nem kapunk...! Mi a különbség...?
verőce21
22:04) ezzel be is csődölt az EU... Ilyen barmokat...
Gazella
@verőce21: jogállamiság ne továbbja... ütödött geci
ómió
De, hisz', támogatás "jogállamilag" - na meg efftársilag - amúgy is csak "Beneséknek" járna! Vagy neeeem?
Toller Béla
Nagy baj van, ha az idióta, szelíd EU tovább pénzeli ezt a mi házifasisztánkat. Holnaptól itt is putty dirigál majd, ez meg majd bólogat mellette a május 9-i tribünön !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.