Júliustól akkora tölesztő-emelkedés jöhet, amire senki nem számított.

Hamarosan hatalmas pofont kaphatnak a kamastopos lakáshitelt fizetőkMTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Mint ismert, a kormány január elsejétől kamatstopot rendelt el azokra a lakáshitelekre, amelyeknek kamata a referencia-kamatlábhoz – a BUBOR-hoz, ami az egy évnél rövidebb bankközi kamatlábat jelenti – kötött. Ennek keretében előírták, hogy a Bubor nem lehet magasabb, mint amennyi 2021. október 27-én volt. A kamatstop azonban június 30-án lejár – írja a 24.hu.

A jogszabály alapján a hitelezők sem a tőketartozást sem a kamattartozást nem növelhetik meg az elmaradt kamat összegével. Így a kamatstop egyértelműen kedvezőbbnek tűnik az adósok részéről, mint a törlesztési moratórium volt, amelynél az elmaradt kamat felhalmozódott, és utólag meg kellett fizetni.

A kamatstop viszont hatalmas veszteségeket is okoz, amit a bankoknál csapódik le.

A lap megvizsgálta, milyen következményei lehetnek annak, ha június végén lejár a kamatstop.

A hitelfelvevők számára az egyik legfontosabb hozadék, hogy fájdalmasan megnőhet a törlesztő a kamatstop után.

Amikor azt vizsgálják, hogy egy átlagosnak vehető hitelnél mit jelent a kamatstop, és mivel járhat a megszüntetése, akkor általában háromhavi Buborhoz kötött lakáshitellel számolnak. A Bubort naponta jegyzik, de a kamatszámításnál mindig az előző hónap utolsó munkanapja előtti második napit veszik figyelembe a kamatfordulónál. Tehát ha valakinek áprilisban van a kamatfordulója, akkor a március 29-i Bubor a mérvadó, ami három hónapos kamatfordulónál jelenleg 6,47 százalék – a kamatstoppal érintett hiteleknél viszont a tavaly október 27-i Bubort kell figyelembe venni, ami mindössze 2,02 százalék volt. Erre jön rá a bank kamatfelára, ami most átlagosan 3,5 százalék körül mozog.

Így egy 108 600 forintos kamatstopos törlesztőrészlet a kamatstop nélkül 131 900 forint lenne, azaz több mint 20%-kal nőne.

De ennél még magasabb is lehet: a lap elemzése szerint akár 30%-ra is felmehet. Ezt elsősorban az inflációra alapozzák, ami ha az eddigi tendenciákat követi, nagyban megdobja majd a Bubort. 

Erre a megoldás az lehet,

hogy akinek változó kamatozású a hitelük, fix kamatozásúra váltsanak. Ezzel nem is érdemes megvárni a június végét, mert az évekre rögzített kamatú hiteleknél is nőnek a kamatok.

Forrás: 24.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Eladott Ország: Már megint hazudsz? Rááll a szád? Vagy csak az agyhiányod miatt az uniós nyomásra történt jogi lehetővé tételt (amit a Fidesz kormány alatt alkalmazás nem követett) nem tudod megkülönböztetni a tetvesbolsi efftársaid által végrehajtott de facto bevezetéstől?
kulabombaafityiszre
@KisTehen: tegnap, 09:19
Csak hogy tudd,a járai fidesz csicska által szándékosan magasan tartott alapkamat iszonyatos terhet rótt a költségvetésre
ómió
@Sziszifusz: Csak, hogy tudd: 2001. jun. 15. után, egészen a 2002-es választásokig az vehetett fel devizahitelt, aki a jövedelmét idegen valutában (devizában) kereste! Ergo: gyakorlatilag senki! A 2002-es választások után meg másfajta hitelt senki nem is kaphatott! És 2002. után ki is volt kormányon!? Na, ezt hazudd meg nekünk!
ómió
@KisTehen: Orbán 2010. után, ahogy lehetett, kihúzta őket a bolsi szarból!
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 09:59
legyél csak hülye.ez a te karriered.
a deviza hitelezés bevezetése a Fidesz első kormányzása alatt történt! A magyar lakosság 2001. június 15-től vehetett fel devizahitelt. Aki nem tudná, a miniszterelnököt Orbán Viktornak, a Magyar Nemzeti Bank elnökét Járai Zsigmondnak hívták.
www.civilhetes.net/tudta-a-devizahitelezest-a-fidesz-vezette-be
ómió
@kulabombaafityiszre: Hazudsz! Még, ha a kreténségedet rám hazudnád is! A magyar lakosságnak az a része, amelyik idegen valutában/devizában kapta a jövedelmét (gyakorlatilag nulla százaléka!), az felvehetett devizahitelt, mig a többi nem! Nekik ott volt a kamattámogatott Ft-hitel, olyat vehettek fel! Aztán 2002-ben jöttek az efftársaid és mindenkinek az "olcsó devizahitelt biztosították" (másik nem volt), egészen a krachig, amiből már a Fidesz kormánynak kellett a lakosságot kiszabadítania! Bolsiék hazudozó fajgörénye, innét hazudozzál tovább!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.