75 éves volt. 

Hetvenöt évesen meghalt Markó Iván táncművész, koreográfus, a Győri Balett alapítója – írta meg a Blikk.

Gyász! Meghalt Markó Iván

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Markó Iván 1947-ben született Balassagyarmaton, 1967-ben végzett az Állami Balettintézetben. Később a Magyar Állami Operaház tagja, 1971-ben pedig magántáncosa lett. 1972-től 1979-ig a világhírű francia koreográfus Maurice Béjart Brüsszelben működő társulatának, A XX: század balettjének volt vezető szólistája. Egyik leghíresebb szerepe Béjart társulatában a Tűzmadár volt.

Markó 1983-ban kapott Kossuth-díjat, ezen kívül érdemes művésznek választották és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává, 2007-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét.

Azt már a 444.hu idézte fel, hogy 2012-ben Markó cége, a Táncvilág Kft. tisztázatlan körülmények közt kapott 155 milliós támogatást a kormányzat rendkívüli tartalékából, emiatt táncművészek sora tiltakozott, de a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma nem látott problémát az elszámolással, Markó Iván pedig nyilatkozatban utasította vissza a támogatása miatt felmerült vádakat. 2013-ben a Krétakör vezetője hangosbemondóval zavarta meg Markó Iván Az ember tragédiája című táncműsorának premierjét.

Forrás: Blikk.hu, 444.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.