Néhányan máris megérezték a beruházási dömping illatát.

Újabb NER-közeli milliárdos kezd mezőgazdasági bizniszbeMTI/Kiss Dániel

Hamarosan olyan beruházási dömping indulhat az agrárszektorban, amire a beígért uniós pályázatok ellenére sem lesz pénze még azoknak az agrárcégeknek sem, amelyek egészen jól működtek eddig. Ennek köszönhetően pedig Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor mellett újabb szereplők jelenhetnek meg a piacon – írja a hvg.hu.

Az egyikük Rencsár Kálmán, aki a Forbes januári milliárdos listáján a 43. helyen áll. 

A solti vállalkozó, a Soltút tulajdonosa, mostanáig az építőiparban tevékenykedett, most viszont bevásárolta magát a Floratom Kft.-be, ami üvegházas növénytermesztéssel foglalkozik – és ebben az élmezőnybe tartozik. Rencsár a februárban alakult Floratom Tomato Kft.-n keresztül vette meg az évtizedek alatt felépített kertészetet.

A lap információi szerint szakmai körökben már egy ideje téma volt, hogy eladó a cég.

Az mégis meglepő, hogy a Floratom Kft.-t megvásárló Floratom Tomato Kft. a februári alapításkor a CBA-s Lekeny Györgyhöz közel álló üzleti körökhöz került, majd alig egy hónappal később a Floratom Tomato Kft. egyedüli tulajdonosa Rencsár Kálmán lett, ő vitte egyedül a 22 hektáros kertészetet.

Lekeny érdekeltségei Szegeden éppen lakossági geotermikus rendszer kiépítésén dolgoznak, ők működtetik a nagybani piacot, és CBA üzleteket is üzemeltetnek, a napokban adták át a vadonatúj lakóparkjuk új üzletét. Akár lehetett is volna logika abban, ha hozzájuk kerül a Magyarországon igencsak nagynak számító kertészet, de az mégis a Soltút tulajdonosáé lett, pedig úgy tudjuk, hogy a társak megpróbálták kivásárolni a most eladott céget, de nem jött össze a pénz rá.

Ugyanis a Floratom Kft, amit végül a NER cégvezér megvásárolt,

a Floratom Termelő és Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) legerősebb tagja. A TÉSZ elnöke, a batidai kastélyt üzemeltető Grosswiese Zrt-ben Lázárral közösködő Szabó István. Lázár üzlettársa, az egyik korábbi cégét, a KIR Consulting Kft-t tavaly nyáron Floratom Holding Kft-nek keresztelte át, ekkor egy fővárosi társa is lett, a GF Vagyonkezelő Kft. A Floratom Holding Kft főtevékenységként a vagyonkezelést jelölte meg a cégadatokban. Az adásvételi szerződés részleteit természetesen nem ismerjük, de a cégadatok alapján csak a TÉSZ vezető cégét vásárolta meg az új tulajdonos, a többi TÉSZ-tag maradt a korábbi felállásban a szövetkezetben.

Rencsár Kálmán az építőiparban hasított eddig jól, a több állami közbeszerzésen is nyertes Soltút is kedvezményezettje annak a keretmegállapodásnak, amellyel a kormány pár évre munkát és tízmilliárdokat adott néhány cégnek. Rencsáréknak nemrég óta van egy Rencsár Ménes Kft-jük, családi lótenyésztésbe kezdtek, valamint egy burgonyapelyhet gyártó solti cégben is van részesedésük, nagyjából ennyi az eddigi kötődésük a mezőgazdasághoz.

Az viszont néhány hónapon belül kiderül, hogy az állami megrendelésekkel kitömött vállalkozó komolyan gondolja-e a mezőgazdasági pályafutását, vagy a kertészet Szeged frekventált területein levő ingatlanjait más célra használja fel.

Forrás: hvg.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Senkinek ne legyenek kétségei afelől, hogy Orbán Viktor régi vágású kereszténydemokráciájának terve valójában a húszas-harmincas évek dzsentri urambátyám-világának nosztalgiájából fakad. Várható volt, hogy kibújjon a szög a zsákból, és hogy végre eljussunk az őszinte színvallásig. Orbán Viktor illiberális rendszere nem kompatibilis a nyugati jóléti fogyasztói társadalommal és a szabad versenyre építő kapitalista piacgazdasággal, de a kísértetiesen hasonló jelek ellenére szocializmusnak sem mondható. Mi, magyarok, immár a Vezérünk álmaiban testet öltő sajátságos úton járunk Európában. Nosza, váltsunk hát ismét köpönyeget, és mivel az új rendszerhez immár minden adott – földbirtok, kastélyok, pénz, gazdag és szegény ember egyaránt – itt az idő, hogy építsünk egy régi vágású kereszténydemokráciát. Az uraság egész nap dorbézolt és mulatott, míg a cselédeik a birtokain reggeltől napestig keményen dolgoztak (lásd, Ady Endre A grófi szérűn című versét). Olykor csak egy karéj kenyérért és egy köcsög aludttejért siratta a cseléd a másét. Abból a világból való az a mondás, hogy cseléd volt az apád, fiam, hát cseléd leszel te is! Szép új urambátyám-cselédvilág vár ránk! Erre szavaztunk, s ezt érdemeljük. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!"
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
A közpénz varázsos illata. És számlálatlan...
namihami
@Gauntlet: Persze erősen szelektíven. Mert Borsodra, Somogyra és a hasonló részekre nem különösebben fáj a foguk.
Beérik a gyengébb részekkel, mint pl a Balaton, a Fertő tó, a Dunántúl nagyobb része és hasonlók.
Eladott Ország
@Istenakinincsen: tegnap, 20:32 ♦ Orbán: A nép egyszerú gyermeke ...„ Akik bérből és fizetésből élünk, én is közéjük tartozom, szóval bennünket is megviselt a járvány.” Eközben Orbánék főúri magánykönyvtára. (Vörösmarty Mihály: GONDOLATOK A KÖNYVTÁRBAN)
"Hogy míg nyomorra milliók születnek,
Néhány ezernek jutna üdv a földön,
Ha istenésszel, angyal érzelemmel
Használni tudnák éltök napjait."
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/274887205_490543936025899_766327854540856717_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=_Rc8l-j_jscAX8jkXhN&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT9JNXjzL7QG4ZlGcCSwvBUglzLaN37q8CXzJNRgo_Q6_Q&oe=626745CD
Lenyűgöző drónvideót tett közzé a Partizán az Orbán család elképesztő, hatezer négyzetméteres, liftes, mélygarázsos hatvanpusztai kastélyairól.
www.youtube.com/watch?v=QoHWrdPEryk
Azért az is látszik, hogy az utóbbi hónapokban leállt az építkezés. Nem hiszem, hogy az országot érintő ezermilliárdos megszorítás lenne az oka. Valószínűbb, hogy a miniszterelnök nem merte a választás előtt befejezni a parkot, pálmaházakat, medencéket és félt attól is, hogy további képek szivárognak ki a belső terekből. Például ,csak hűtőkamrából van több száz négyzetméter az épület alatt.
ómió
A "bizniszt" - a gazdák megsarcolásával (kartell-ár, "dereng"?) - mintha még Bige efftárs kezdte volna meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.