Az elképesztő mértékű inflációt mindenki érzi: rácsodálkozunk a boltban, a benzinkúton, és most már a havi törlesztőnk befizetésekor is. 

A legnépszerűbb lakáshiteleknél a thm egy év alatt közel a duplájára nőtt – írja a 24.hu. A hiteligénylőknek ma 26 százalékkal többet kell fizetniük havonta, mint ha egy éve vették volna fel a kölcsönt – írja a Bankmonitor.

Az elszálló inflációnak – 2022. márciusában 8,5% volt az éves áremelkedés mértéke – komoly hatása van a gazdaságra. (Ez nem magyar sajátosság, a világ számos részén küzdenek a gyorsuló áremelkedéssel.) A Magyar Nemzeti Bank az árstabilitás védelme érdekében kamatemelési ciklusba kezdett: az irányadó rátát fokozatosan emeli. Egy év alatt az irányadó kamatszint 0,75 százalékról 6,15 százalékra ugrott. Ez a változás a hitelkamatokra is hat.

Az irányadó kamatszint 0,75 százalékról 6,15 százalékra ugrott: egy év alatt megduplázódott a legnépszerűbb magyar hitelek kamata

Fotó: 123RF.com

Kilőttek a lakáshitelkamatok

A lakáscélú jelzáloghiteleknél tapasztalható talán a legnagyobb változás. A legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitel thm-értéke majdnem kétszeresére emelkedett egy év alatt. A címben azért úgy említik, hogy a magyarok legnépszerűbb lakáshiteléről van szó, mert az MNB statisztikái szerint 2021. IV. negyedévében az új lakáskölcsönök 46,6 százalékát tette ki a 10 évig fix kamatozású konstrukció.

Egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakásvásárlási hitelt igénylő adós induló törlesztőrészlete egy évvel ezelőtt 111 ezer forint volt, jelenleg egy hasonló hitelre 140 ezer forintot kell havonta fizetni. Vagyis 26,8 százalékkal magasabb a havi kiadása annak, aki egy évet várt a hiteligényléssel.

Az 5 éves kamatperiódusú kölcsönök kamata még ennél is nagyobb mértékben emelkedett. Egy év alatt másfélszeresére nőtt az érintett hiteleknél a thm. A legkisebb mértékben még a futamidő végéig fix kamatozású hitelek drágultak, ezek kamata „csupán” 36 százalékkal lett magasabb az elmúlt évben.

Fontos, hogy a kamatemelkedés az új hitelekre érvényes. A korábban igényelt hosszú kamatperiódusú kölcsönök kondíciót a bank csak kamatforduló időpontjában változtathatja meg. Például egy 3 éve felvett 10 éves kamatperiódusú kölcsön kamatát 7 év múlva, az aktuális piaci viszonyoknak megfelelően módosíthatja a bank.

Arról, hogy mi a helyzet a személyi hitelekkel, a 24.hu cikkében olvashat. 

Forrás: 24.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
" magyarország elöre megy,nem hátra" (o.v.)
ómió
Ó! Ennek az inflációnak, kamatszintnek a többszörösét Bokros efftársék covid meg háború nélkül is "hozták"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.