A Transparency javára döntött a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben indított – írja az Index.hu.

Mennyiért adták el a kormány által túlvásárolt lélegeztetőgépeket? – kiperelte a Transparency, az EMMI nem titkolhatja az adatokat
Fotó: A Fővárosi Törvényszék épületének, több ügyészség székhelyének a részlete a főváros V. kerületében, a Markó utcában. Az épület 1890-ben készült el Hauszmann Alajos és Jablonszky Ferenc tervei szerint eklektikus stílusban. MTVA/Róka László

A magyar állam, túllépve az egészségügyi kapacitások és az észszerűség által szabott határokon, nem kevesebb mint 300 milliárd forintért vásárolt össze több mint 17 ezer készüléket.

A bevásárlást követően, miután a beszerzett eszközök nagy része raktárban porosodott és a túlvásárlás ténye a kormánynak is feltűnt, az EMMI kapta a feladatot, hogy a feleslegtől viszonteladás címén megszabaduljon. A Transparency International Magyarországközérdekűadat-igénylés útján próbálta kikérni a továbbértékesítésekre vonatkozó adatokat, azonban miután a tárca megtagadta a válaszadást, bírósághoz fordult.

A Fővárosi Törvényszék most meghozott elsőfokú ítélete alapján az EMMI nem titkolhatja az adatokat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma többek között egy vonatkozó alkotmánybírósági határozatra hivatkozva érvelt az adatok kiadása ellen, azonban a Fővárosi Törvényszék a tárca érvelését elutasította.

Emellett az EMMI alperesként azzal igyekezett elhajolni a számára kellemetlen feladat elől, hogy a tárca szerint nem kötelessége a lélegeztetőgépek viszonteladásáról szóló adatok összegyűjtése és rendszerezése, így ilyen formában nem is kötelezhető azok kiadására.

A bíróság azonban a továbbértékesítésről szóló kormányhatározat vonatkozó pontjai alapján megállapította, hogy igenis az EMMI feladata volt az érintett lélegeztetőgépek tételes összeírása, így arról pontos listákkal kell rendelkeznie.

Forrás: Index

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yeromos
A lényeg, hogy hatvan puszta épüljön szépüjön.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
koszpeko
@Horizont: ezt akartam én is kérdezni.
Vagy mi van ha nem adjàk ki az adatokat.
Ejnye-bejnye.
Aztàn lopnak tovàbb?
Yeromos
A lényeg, hogy hatvan puszta épüljön szépüjön.
justhpeter
Ha nem adják ki, az is jelzés értékű - a hazudozásról és a lopásról.
jesz
az emmi vezetője a térdét csapkodva röhög...azt a pár napot valahogy eltölti egy ősi sír mellett, a lélegeztető gépeket az új miniszter majdcsak megmagyarázza...

A mostni miniszter után az özönvíz...ja, meg a hatalmas végkielégítés, kitüntetések garmada, és jutalomebéd Orbánnal...
Baker
Szégyen, hogy ezeket az adatokat ki kell perelni! Egy normális demokráciában ezeket megtekinhetjük a kormányzati honlapon!
kereső
@jesz: 1615 , Csakhogy ebben az ügyben nem kásler a hunyó, hanem druzsba petruska.
namihami
Többek között ez és ilyen okok miatt írtam anno, hogy ez az újabb négy év úgy kellett az Orbánéknak, hogy semmi nem lehetett érte (hitelek, kötvénykibocsájtások, nyuggerfejpénzek, stb) drága.
Persze, továbbra is megy majd a ""családi haszon"", de a fő cél már (szerintem) az ilyen és hasonló, meglevő ügyek LEPAPÍROZÁSÁ lesz. Egy mostani bukás esetén még legalább a kirívó ügyek megfoghatók lettek volna. Most van még négy év és ezzel mindent eltüntetnek, tisztába tesznek. Vagy legalábbis elévültté válnak.
És (hiszem) a győzelem fő célja ez volt!
Nessy
Arról nem beszélve, hogy egy részét, elajándékozta drága külügyérünk, boldog, boldogtalannak! Akár a vakcinákat!
Istenakinincsen
Majdnem mindegy mennyiért adták el.Ki(k)nek a zsebében landolt a pénz?
Csizmás Kond
...és akkor mi kéne történjen ?...amikor mindenkit tört a frász hogy nincs elég, hogy meg fog halni akkor örvendett hogy nem kellett használja...
Baker
@Csizmás Kond: ja, a hülyék! Mi pedig rettegtünk nehogy szükség legyen a selejtre...
Peller Anikó
Két lehetőség van,

- az első a legfontosabb, azért vettek ilyen kibaszottul sok lélekeztető radiátort vagy ventillátort, mert elképesztően sokat loptak ezen keresztül, bomba üzlet,

- a másik se jobb, annyira kívülálló, semmihez nem értő baromállat intézte a levegőkondicionáló gépek vásárlását, hogy esetleg azt képzelte a covid járványt úgy kell legyőzni, hogy egy gumislagot lenyomnak a torkodon és azon levegőt pumpálnak a hasadba. Mindenkit megmentünk aki beteg lesz.

Na ez aztán a legcsekélyebb mértékben sem jött be, a lélekeztetett idős szerencsétlenek 80-90 %-a megfulladt. Mennyinél is tartunk, olyan 47 000 ?
Csizmás Kond
@Kanji: ...szerintem kutya volt az apád...
ómió
És, hogy mennyire volt rájuk szükség, mennyire voltak beszerezhetők akkor és jelenleg, azt - eetleg - nem "perelték ki" az efftársak!?
Peller Anikó
@ómijó: A tized részére lehetett szükség te marha, ezt az utolsó orvos is tudta. Nem volt több személyzet és a járványt nem lélekeztető pumpálással kell megállítani hanem oltással, távolságtartással és arcvédővel.

De az oltással is ugyanazt csinálták mint a levegőztetővel és az összevissza hazudozásnak az lett az eredménye, hogy egy vastag réteg már nem is akarta magának az oltást, így a vírus csaknem szabadon terjedhetett. A gödények máig is itt vannak közöttünk és még másodszor is ki lett stafírungozva 100 milliókkal, hadd induljon ő is a választási hercehurcában, ismételten megéri.
Lepényleső
Ezt vélhetően egy napon tudjuk meg azzal az adattal,
ki öletett meg embereket az olajszőkítés tanúi,nyomozói közül?
rbela
Szerintem elajándékozták a "fejlődő országoknak"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.