A lap szerint a magyar kormányt levélben fogja értesíteni az eljárás elindításáról az Európai Bizottság, a válaszra három hónapja lesz Orbán Viktoréknak. 

A Népszava cikke szerint szerdán fogja jóváhagyni az Európai Bizottság (EB) a jogállamisági eljárás elindítását Magyarországgal szemben, és Johannes Hahn költségvetési biztos még aznap el fogja küldeni a hivatalos írásbeli értesítést a magyar kormány illetékeseinek. 

Népszava: szerdán indul a jogállamisági eljárás Magyarország ellen

A magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! című nemzeti konzultációját hirdető óriásplakát a XV. kerületben, a Szerencs utcai vasúti átjárónál 2017. április 4-én

Fotó, címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

A lap szerint ezzel egy 6-9 hónapig tartó folyamat fogja kezdetét venni, aminek a végén a tagállami kormányok képviselőiből álló tanács az uniós támogatások egy részének felfüggesztését, vagy zárolását is kiszabhatja büntetésként, amennyiben bebizonyosodik, hogy egyes jogállami normák megsértése miatt közvetlenül sérülnek az Európai Unió pénzügyi érdekei. 

A mechanizmus aktivlását három hete jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. 

A Népszava a cikkben felhívta a figyelmet arra, hogy a levél kiküldése nem jelenti azt, hogy az EB már eldöntötte, feltétlenül pénzbüntetést fog kiszabni. A kapcsolatfelvétel első körben inkább nyomásgyakorlás a magyar kormányra, hogy tartsa tiszteletben az európai közösség értékeit és szabályait, és ezeket figyelembe vée módosítsa a kifogásolt törvényeket.

A lap úgy értesült, a most kiküldendő levélben az EB a közbeszerzések anomáliáira, a mezőgazdasági földeladások visszásságaira és az EU Csalás Elleni Hivatalával (OLAF) folytatott együttműködés hiányosságaira fogja felhívni a magyar kormány figyelmét. A kormánynak maximum három hónap áll rendelkezésére a válaszadásra. 

"Az eljárást tartalmazó rendelet szerint a pénzmegvonás lehetősége a 2021. január elseje után tett pénzügyi kötelezettségvállalásokra és kifizetésekre vonatkozik, vagyis minden uniós támogatásra, amely a megadott időpont után érkezett Magyarországra"

- derül ki a cikkből.

Forrás: nepszava.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
@KisTehen: jah a kozmetikus hirtelen földgazda lett...
Agyatlan. Egyszerüen nem tudsz a sorok között olvasni. Még akkor sem ha netán! (amitbén kétlek!) diplomád van.. 2-kel is lehet főiskolát szerezni.
ómió
Nafene! A brüsszeli efftársak már meg is fogalmazták a jogállamiság mibenlétét? Vagy meghazudniuk is elég lesz?
Nessy
Roppant egyszerű! A,mi megcáfolható, azt valós tényekkel meg lehet cáfolni! Igaz, miután sok mindenről van kis hazánkban "törvény", ami olyan messze van a tisztességes, demokratikus jogoktól, mint Makó Jeruzsálemtől, ez kicsit komplikált! Ne említsünk mást, mint a KESMA, a köztévé működése, ami lehet hogy "fidesz jogszerű", csak éppen nem etikus, és nem felel meg az elvártaknak. Nehéz hihetővé tenni a köztévé kiegyensúlyozott szolgáltatását, a négy évente adott 5 perces műsoridő az ellenzéknek. Közben az épület közelébe sem mehetnek.
Lepényleső
...amit simán bukik a kormány,de majd Brüsszelt jól megvádolja,
majd ahogy szokta győzelmi koszorúval tér meg a leigázott honba?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.