2020 szeptembere és 2021 szeptembere között a hivatalosan Vál-völgyi kisvasút nevet viselő turisztikai látványosság 9,1 millió veszteséget produkált. 2016-os indulása óta ezzel már 32,8 milliós mínusznál tart a 600 millió forint európai támogatásból épült kisvasút. 

6 év alatt összesen 32,8 millió forint veszteséget termelt a felcsúti kisvasút

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Szél Bernadett volt országgyűlési képviselő kérte ki az üzemeltető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól (FUNA) a kisvasút legfrissebb bevételi és kiadási adatait.

Az Orbán-kormány 600 millió forint európai uniós támogatást adott a felcsúti kisvasútra, amely aztán 2016. április 30-án indult első útjára a felcsúti stadion és az alcsútdobozi arborétum között. Az uniós projekt kitért arra is, hogy a kisvasút valószínűleg veszteséges lesz, de plusz látogatókat, és ezzel többletbevételt hozhat a felcsúti stadionnak, az alcsúti arborétumnak és szállodának, amelyeket szintén a Mészáros Lőrinc kezében lévő FUNA üzemeltet.

A FUNA közlése szerint 2020. szeptember 1. és 2021. augusztus 31. között 5,7 millió forint bevételük származott jegyeladásból, a kisvasút üzemeltetése viszont 14,8 millió forintba került ebben az időszakban.

Vagyis bő 9 millió forint veszteséget termelt 2020 és 2021 szeptembere között a kirándulóvonat, ami így 2016-os indulása óta már 32,8 millió forint mínusznál jár.

„Általánosságban elmondható, hogy a kisvasúti személyszállítás nem tartozik a legnyereségesebb ágazathoz”, továbbá közölték, hogy „a járvány miatt teljesen leállt a közlekedés egy időre”.

Forrás: atlatszo.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pági
Semmi gond! Az adófizetők majd pótolják a kieső összeget.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pági
Semmi gond! Az adófizetők majd pótolják a kieső összeget.
csipetke
Valószínűleg orbán gyerekkorában nem kapott kisvasutat,és most nosztalgiából építettetett magának egyet --közpénzből--.
Csak viszi a lóvét, de hogy miért nem szüneteltetik a működését,ha csak veszteséget termel?És hány ilyen látványszarság viszi még a pénzünket,ki tudja? Pl a sok rohadt puccos,felesleges stadion. Mégha lenne magyar foci, de itt ugye, az a gyakorlat,hogy nagy pénz,kis foci, és mindezt orbán hobbija miatt. A tanároknak,eü szakdolgozóknak nuku béremelés,de a sok csámpáslábú,tehetségtelen izééé,akik focistának nevezik magukat,milliós fizetéseket kapnak. Ilyen elb..szott ország nemigen van mégegy Európában...
CsipkeRózsa
A veszteség összegét a megvalósítás költségeivel együtt, fizesse saját zsebéből az, akinek ilyen drága ajándék kellett.
namihami
Senki, soha nem mondta, hogy a célja a nyereségesség lenne. Egyetlen oka volt::: Csak!
Persze, az EU is hülye, ha kerekperec leírták a beadott pályázatban, hogy veszteséges lesz és MÉGIS odaadták a pénzt. Arról már szó se essék, hogy az ""árképzés és elszámolás"" is ""orbániul"" történt. (ahogy kell és szokott)
simmering73
Pazar. Ezt fizeti ki az ország népe. Hosszabítsuk meg Bicskéig azt az átkozott kisvasutat.
simmering73
@KisTehen: Látom téged lenullázott az agyrágóbogár, szarvasmarhám.
kormanyos63
@simmering73: Már rajta vannak az ügyön!
Azt mondta tavalyelőtt őelmebetegsége, "ha továbbra is kritizálják a Felcsúti kisvasútamat(!!!) akkor meghosszabbítom a vasútvonalat Bicskéig, és ha még tovább bírálják, akkor meghosszbbítom Lovasberényig", pénz(közpénz) nem számít!!
Én meg azt üzenem ennek a pszichopata lótolvaj, dögevő törpediktátornak, hogy hosszabbítsa meg a kisvasútját Szibériáig, aztán maradjon is ott örökre!
Az egyik nagy példaképe, Rákosi elvtárs is ott patkolt el!
Csizmás Kond
...mennyi nyereség volt előírva amit ki kellett volna termeljen ?
human
A pénz nem vész el, csak átalakul. Ahol veszteség van, ott valaki nyert is rajta. Szépen épül Hatvanpuszta.
Uriel
@Csizmás Kond: Nem az a gond, hanem az, hogy a semmiből indul és a semmin át a semmibe megy.
Legalább lenne egy kilátó az egyik vasútállomás tetején, amiért érdemes útra kelni. Ilyesmire gondoltam: librarius.hu/wp-content/uploads/2018/01/nyugotszenterzs%C3%A9bet.jpg

Ja, a számokkal ne foglalkozzál, csak összeavarnak.
tudode
Sok(k)ba kerül az országnak és az EU-nak is ez a fideSS alapító, kaparjkurta félművelt fószer, kisvasúttól kezdve Makovecz tipusú kazánház, vagy mi, a csónaKÁZÓ tóval, és a satöbbivel együtt
.
Abban a hiszemben analfabéta államháztartási ismerettel, hogy
.
---- Lekommunistázta a kérdező Hír24-es újságírót Orbán Viktor
www.youtube.com/watch?v=Eb1ROH6XE_U
----------------------
.
Kecskére káposztát bíztak az ország, és a határontúliak a kormányzás szükséges tájékozatlan/megvezetett része immáron 4+12+még négy évre mindenféle program nélkül!
.
RémeSS!
Csizmás Kond
@Uriel: a semmi az mindig semmi...pl mennyi nyeresége van az önkormányzatoknak az éjszakai világításon, mennyi az utcaseprésen stb vagy a buszjáratokon. mennyi az ingyenwifin...ezek mind olyan költségek ami vagy megtérül vagy nem de leginkább soha de csak kell üzemeljenek mert a nagyérdemű egyre igényesebb.
nezelodo
Nincs ezzel semmi baj. Az én gyerekem is azzal nyaggatott kicsi korában, és nyilván a Viktor is azzal szekálta az apját, csináljon neki kisvonatot fából. Nem kapta meg, hát csinált magának, kb negyven év múlva, na nem az apja pénzén, hanem a mienkén, pár száz milláért. Én is így tettem, majdnem harminc éves volt a gyerekem, amikor vettem neki egy szerelvény favonatot majdnem kétezer forintért. Most, hogy a Viktor szórja a vonatjára a pénzünket, mint Dárius a kincsét, én is követtem a példáját, megint vettem a gyereknek egy favonatot, és elneveztem késedelmi kamatnak. Biztos örült neki közeledve az ötvenhez. Mégis hiányérzetem van, az egész boldogság még mindig innen van az ötezer Ft-on, Sebaj kifutotta a horribilis nyugdíj emelésemből, (a kéthaviból).
Uriel
@Csizmás Kond: Az egyik milliók közérdekét szolgálja, míg a másik pár ezer ember "szórakozását" - látványberuházás látványosság nélkül.
Annyi pénzből embertömegeket vonzó turista látványosság fejlesztésére is lehetett volna költeni, ami nyereséget termel, ami igazi élményeket ad és értéket közvetít az emberek számára.
De nem az volt a cél, hanem az, hogy szénné lopja magát a NER, miközben nullához közelítő értéket hoz létre.

Tisztán látszik, más az értékrendem (is) és gyanítom, hogy nem az enyémmel van a probléma...
Csizmás Kond
@Uriel: ...vannak olyan hidak amelyeken csak néhány ember jár...de az is kell...ott van a szilveszteri buli...az is kell...
sokszor nem az számít hányan használják.
...és nyereség egy ember legalább tízszer annyit költ magára mint amennyiből amúgy is megélne...ott hol a nyereség ?...és mit csinálnának a nyereséggel ? ki költené el vagy kinek lenne haszon ?
...ja és hogy értékrend ...hát mindenki azt állapít meg magáról amit akar...de az legtöbbször nem egyezik a másokéval...
namihami
@Csizmás Kond: 18.21:. És egy miniszterelnöki kisvasút az hogy jön a közvilágításhoz, közlekedéshez és hasonlókhoz? Mert ez az izé, a Vezér passzióján kivül, semmilyen HASZNOS célt nem szolgál. A többi, hazai hasonló kisvasút mégiscsak valamilyen turisztikai helyen szolgál. De ez csupán a Főnök stadionjának egy megállója, egyéb funkció híján. Az arborétum látogatottsága, Lölő lagziján kivül, csak a környékbeli kisiskolások "" szabadon választott"" kötelező kirándulását hivatott ellátni. Az pontosan ugyanilyen pénztemető. Passzol a vicinálishoz.
Csizmás Kond
@namihami: A kisvasút nem haszoni célból működik sehol hanem turisztikai látványosság stb célból. Hány olyan emlékház, stb van amit esetleg évente egyszer ha meglátogatják...de van és kell mert az aki csak a hasznot nézi annak nincs önértékelése sem.
..ott van a rengeted bicikliút...szerintem az a huszonegyedik század legnagyobb pazarlása...de kell...nem így kell felfogni.
kormanyos63
@Csizmás Kond: Jól van csizmás ,ezt a marhaságot még az ovisok sem vennék be!
Te is tisztában vagy vele, hogy a Felcsúti kisvasút csak azért épűlt, és müködtetik(kurva veszteségesen) mert a pszichopata lótolvaj itt született, és ez volt a gyerekkori álma!
A kisvonat gyakorkatilag a semmiből a semmibe megy, teljesen feleslegesnek tartom, szinte alig, vagy egyáltalán nincs rajta utas!
De ugyanezt mondhatom öelmebetegségének a budija mellé épített stadionról is!
Az is teljesen felesleges, és rengeteg pénzt(közpénzt) emészt fel!
Piros lett a paradicsom nem sárga!
Orbán Viktor takarodj a picsába!
ómió
A "lényeg", hogy Bige efftárs "nyereséges" legyen!
verőce21
A személyi közlekedés mindenhol veszteséges, állami támogatásra szorul...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.