A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az Európai Uniónak nem szabad semmi olyan döntést elfogadnia, mely az orosz földgáz és kőolaj szankcionálására vonatkozik.

Nem méltányos, hogy az állam tartozzon a nyugdíjasoknak – jelentette ki a nyugdíjak júliusi, előrehozott emeléséről a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában az MTI híre szerint.

Gulyás Gergely szerint magasabb lesz az infláció a korábban előrejelzettnél

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a 16. Borászok Borásza díjátadóján a New York Palotában 2022. április 29-én.

Fotó, címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Gulyás Gergely kifejtette: tudják, hogy az infláció magasabb lesz attól, mint ami a Magyar Nemzeti Bank és a kormány előrejelzésében szerepelt az orosz-ukrán háború kirobbanását megelőzően.

A 3,9 százalékos emelés nyomán könnyebb lesz szembenézni az infláció okozta nehézségekkel, így egy összegben az előző 6 hónap emelését is megkapják a nyugdíjasok – tette hozzá.

Hangsúlyozta: nem szabad, hogy a háború árát a magyar emberek fizessék meg, ez pedig akkor lehetséges, ha "képesek vagyunk továbbra is a lehető legolcsóbban beszerezni az energiahordozókat".

Ezért a legfontosabb, hogy az Európai Unió vonja vissza korábbi döntéseit, ne fogadjon el olyan szankciót, amely lehetetlenné teszi az orosz kőolaj és földgáz importját. Ellenkező esetben Magyarországnak lényegesen drágábban kellene beszereznie ezeket a nyersanyagokat, amelyek nélkül a rezsicsökkentés, a fűtés és a gazdaság működése sem biztosítható – fűzte hozzá.

Közlése szerint a kormánynak az a törekvése, hogy továbbra is biztosítsa a rezsicsökkentés feltételeinek a fenntarthatóságát, amelynek feltétele a kőolaj és földgáz hozzáférhetősége és az, hogy az energiahordozók ára minél előbb visszatérjen a normál szintre.

Nem szabad olyan szankciókat hozni, amelyekkel elsősorban magunkat büntetjük és nem azokat, akiket szankcionálni akarunk – fogalmazott Gulyás Gergely.

Arról is szólt: az Európai Unió semmilyen olyan szankciót nem fogadott el, ami lehetetlenné teszi, hogy bárki rubelben fizessen az orosz gázért, ráadásul ezt polgári jogi szerződés szabályozza az államok és cégek között. Vagyis a szerződés megváltoztatásának egyetlen feltétele, hogy a két fél között akarategység jöjjön létre.

Ugyanakkor a magyar állam nem is fizet rubelben a gázért, hiszen eurószámlát nyitottak, amelyre euróban utalják át a gáz árát, majd ezt a bank váltja át rubelre – szögezte le.

Magyarországon kívül még kilenc ország teszi ezt, "csak miután Európában ma jó európainak lenni azt is jelenti, hogy az országok vezetői nem beszélnek őszintén a nemzetközi életben és a saját népükkel sem, ezért a másik kilenc ország nem mondja, hogy ugyanezt teszi" – jegyezte meg.

Ne legyen kétsége senkinek, hogy akik ma Oroszországból nyersanyagot kapnak, pontosan ugyanezzel az eljárással, ugyanígy fizetnek a földgázért – tette hozzá Gulyás Gergely.

Végül hangsúlyozta: miután rendkívül megdrágultak az energiahordozók és a költségvetésből kell kiegészíteni a szükséges forrásokat, a kormánynak újra és újra meg kell vizsgálnia az élelmiszer- és benzinárstop fenntarthatóságának lehetőségét. Továbbá a Mol is jelentős terheket vállal a 480 forintos kiskereskedelmi üzemanyagár fenntartása érdekében – tette hozzá a Vasárnapi Újság című műsorban Gulyás Gergely.

Forrás: mti.hu

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
LESZ!?!?!?
Már évek óta csupán a töredékét vallják be! A KSH ebben a legaktívabb cseléd.
-Viktor, nekünk 25% jött ki! Mennyi legyen?
-25? Akkor 3,8%-ot mondjatok.
-Oké! Akkor a hivatos legyen 3,8.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
LESZ!?!?!?
Már évek óta csupán a töredékét vallják be! A KSH ebben a legaktívabb cseléd.
-Viktor, nekünk 25% jött ki! Mennyi legyen?
-25? Akkor 3,8%-ot mondjatok.
-Oké! Akkor a hivatos legyen 3,8.
Uriel
És akkor most képzeld el Gulyás Gergelyt tangában, combfixben, hosszú szőke parókában. Igen, ő a lány a formációban.
Nessy
Drága Gulyás Gergely! Immáron 12 éve a januárban adott amúgy is alábecsült tisztított maginflációs emelés, ami alacsonyabb a valós inflációnál és a KSH által számított inflációs különbözetet novemberig a nyugdíjasok a hitelezik. Ne velünk igazolják Orbán -Putyin "barátságát! "!
Az üzemanyagár stop határozottan fellendítette az "üzemanyag turizmust"!
Eladott Ország
Tudtátok ti már ezt előre szarjankó! Gulyás Gergely a kormányinfón bejelentette, hogy a magas infláció miatt júliustól az év eleji 5 százalékos nyugdíjemelés után további 3,9 százalékkal emelik a nyugdíjakat. Megint szándékosan! alulbecsülték az inflációt. Amit Orbán adott elvitte az infláció. Orbán olyan, mint a mesebeli okos lány, aki hozott is meg nem is Mátyás királynak ajándékot. A gond csak az, hogy amennyi béremelést adott, azt pont elvitte az infláció. És figyelembe véve a várható 2022-es, azaz idei inflációt a pénztárcában megint csak kevesebb lesz. Megszoktuk már, hogy egy kézzel ad, kettővel vissza vesz. Mindezért a hálát elvárja.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/271310988_466674211494879_2802236138059002944_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=yuCVSiWeX3kAX8h2RmP&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT_FbRkFvl7b_93bofzEBMcdw74UOm0kh0CNol6S5zZoEw&oe=6273B575
Hallottátok Vityát. Győztünk!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/274248904_10223861048412040_1240653428268507957_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-5&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=F6FKir6E_TEAX8tVWGl&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT9A9yGF4KkeNewmdv3yl35r4ZmowFZ-U-PSWvA-vvi-3Q&oe=6273A8F7
Galway
@Eladott Ország: Tisztázzuk! Orbán nem "ad", legfeljebb nálad hagy. Tenne jót azen a szép napon a kedves édesanyjával!
orsos vendel
pörkölt geri !! "szoklyal meg 2 faxot , " akkor talan ertelmesebb leszel...
Peller Anikó
Magyaurország jól tej(el)esít amíg az eu tömi pénccel. De még a töméssel együtt is utolsók vagyunk, mert csak a felsőpusztai birtok ami csinosodikmá, mega tiborc kastaly, mega zorbánhegyi rezidenc, mega mészaros villa, de természetesen nemutolsó a millió stadiom, hát az kell minta hallottnak a pók.
Gazella
Tudtátok idáig is . Csak muszáj etetni a birkáitokat...
Gazella
@Uriel: jót nevetettem ;) :D gulyás kislány :D
Eladott Ország
Néztél már tükörbe, orbán barma, jogászok szégyene, marha gulyás!
Gazella
@Galway: amit ad a kurvány , azt más módon vissza is kapja.. szóval rosszabb lesz mint ami volt.
orsos vendel
pörkölt geri hujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjje vagy !!!
csak úgy....
gergö,a magyar extrém magas infláció a ti lelketeken szárad és nem máson,ti nagyon buta spekulánsok.
örömmel látom,hogy ennek ellenére a balga hadatok még mindíg nektek tapsikol! :)
dr. prédikátor
TE KIS SZOPÓSSZÁJÚ KÖCSÖG!!! DE TI AZÉRT JÓL ÉLTEK ÚGY E???
simmering73
"Szerintem igen sokan gondoljuk úgy, hogy a rezsim össze fog omlani, mégpedig zajosan és igen rondán. Ezt eddig is így gondoltuk, csak mindenki – én legalábbis egészen biztosan – reménykedett abban, hogy meg lehet úszni a pöcegödör teljes felkavarodását, választáson le lehet váltani Orbánt. Mostanra már tudom, hogy nem lehet, végig kell csinálni azt, amit a rendszerváltáskor megspóroltunk. Már nem nagyon maradt más opció, végig kell nézni, ahogy a magmáig lepusztítanak mindent, mielőtt a nyakukba – és a mi nyakunkba, mert történetesen mi is itt vagyunk – szakad a részben megkövült, részben még bugyorogva erjedő fostenger."
kolozsvaros.com/2022/05/01/vegig-kell-nezni-ahogy-a-magmaig-lepusztitanak-mindent/
csak úgy....
@Maccska: :) a magyar kormányoddal ki is törölheted..., -shikari,te egy ritka buta alak, persze fideszék minden idiótának örülnek! :)
namihami
@Maccska: 09.40:. Csak ha reménnyel kecsegtetne! Ne foglald el a helyet az esélyesebbek elől!
percsi
Tudtuk, hogy Magyarországon magasabb lesz az infláció a többi EU-s országéhoz képest.
Azt is tudtuk, hogy a magyar népet ismét megszívatjátok, ebben az évben is szegényebb lesz, többek között azért is, mert az inflációhoz képest jóval magasabbra emelitek a mércét, jaj, a szokás hatalma...
A lényeg, hogy a béreteket bőségesen megemeltétek (talán 3,9%? hahaha).
Üres a kassza, a béretekre sem futtya, mi lesz veletek?
teuton
Ez a fasz nem csak ejjel -nappal, hanem meg almaban is hazudik! Miert nem kapnak a lengyelek es bolgarok gazt? Mert nem rubelben fizetnek! Meg a többi orszag sem, kiveve Putyin pincsiet! Azonkivül mar "ovatosan belengette", hogy az arstop nem fenntarthato. Hiszen nyilvanvaloan csak egy valasztasi propagandafogas volt a birkaknak, ami igen sokba került a költsegvetesnek, ezert nö az allamadossag es vele az inflacio!
Persze a birkak analfabetak, különben az is tudnak, hogy az energiahordozok ara mar 1 eve nö, akkor pedig meg nem volt haboru!
Arrol mar nem is beszelve, hogy bar a szerzödesek titkositva vannak, de a szamokbol latszik, hogy MO jelenleg a vilagpiaci arnal TÖBBET fizet az orosz gazert es olajert!!!
teuton
Jaj, majd elfelejtettem, itt az ujabb hazugsag nyilvanos leleplezese! Azt mar szombaton közöltek Nyugaton a hirügynöksegek, hogy nem lesz veto! Ez a fasz meg vasarnap is azt hazudta!
propeller.hu/nagyvilag/3806451-zdf-magyarorszag-visszavonta-vetojat-orosz-olajembargoval-kapcsolatban?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.