A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az Európai Uniónak nem szabad semmi olyan döntést elfogadnia, mely az orosz földgáz és kőolaj szankcionálására vonatkozik.

Nem méltányos, hogy az állam tartozzon a nyugdíjasoknak – jelentette ki a nyugdíjak júliusi, előrehozott emeléséről a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában az MTI híre szerint.

Gulyás Gergely szerint magasabb lesz az infláció a korábban előrejelzettnél

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a 16. Borászok Borásza díjátadóján a New York Palotában 2022. április 29-én.

Fotó, címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Gulyás Gergely kifejtette: tudják, hogy az infláció magasabb lesz attól, mint ami a Magyar Nemzeti Bank és a kormány előrejelzésében szerepelt az orosz-ukrán háború kirobbanását megelőzően.

A 3,9 százalékos emelés nyomán könnyebb lesz szembenézni az infláció okozta nehézségekkel, így egy összegben az előző 6 hónap emelését is megkapják a nyugdíjasok – tette hozzá.

Hangsúlyozta: nem szabad, hogy a háború árát a magyar emberek fizessék meg, ez pedig akkor lehetséges, ha "képesek vagyunk továbbra is a lehető legolcsóbban beszerezni az energiahordozókat".

Ezért a legfontosabb, hogy az Európai Unió vonja vissza korábbi döntéseit, ne fogadjon el olyan szankciót, amely lehetetlenné teszi az orosz kőolaj és földgáz importját. Ellenkező esetben Magyarországnak lényegesen drágábban kellene beszereznie ezeket a nyersanyagokat, amelyek nélkül a rezsicsökkentés, a fűtés és a gazdaság működése sem biztosítható – fűzte hozzá.

Közlése szerint a kormánynak az a törekvése, hogy továbbra is biztosítsa a rezsicsökkentés feltételeinek a fenntarthatóságát, amelynek feltétele a kőolaj és földgáz hozzáférhetősége és az, hogy az energiahordozók ára minél előbb visszatérjen a normál szintre.

Nem szabad olyan szankciókat hozni, amelyekkel elsősorban magunkat büntetjük és nem azokat, akiket szankcionálni akarunk – fogalmazott Gulyás Gergely.

Arról is szólt: az Európai Unió semmilyen olyan szankciót nem fogadott el, ami lehetetlenné teszi, hogy bárki rubelben fizessen az orosz gázért, ráadásul ezt polgári jogi szerződés szabályozza az államok és cégek között. Vagyis a szerződés megváltoztatásának egyetlen feltétele, hogy a két fél között akarategység jöjjön létre.

Ugyanakkor a magyar állam nem is fizet rubelben a gázért, hiszen eurószámlát nyitottak, amelyre euróban utalják át a gáz árát, majd ezt a bank váltja át rubelre – szögezte le.

Magyarországon kívül még kilenc ország teszi ezt, "csak miután Európában ma jó európainak lenni azt is jelenti, hogy az országok vezetői nem beszélnek őszintén a nemzetközi életben és a saját népükkel sem, ezért a másik kilenc ország nem mondja, hogy ugyanezt teszi" – jegyezte meg.

Ne legyen kétsége senkinek, hogy akik ma Oroszországból nyersanyagot kapnak, pontosan ugyanezzel az eljárással, ugyanígy fizetnek a földgázért – tette hozzá Gulyás Gergely.

Végül hangsúlyozta: miután rendkívül megdrágultak az energiahordozók és a költségvetésből kell kiegészíteni a szükséges forrásokat, a kormánynak újra és újra meg kell vizsgálnia az élelmiszer- és benzinárstop fenntarthatóságának lehetőségét. Továbbá a Mol is jelentős terheket vállal a 480 forintos kiskereskedelmi üzemanyagár fenntartása érdekében – tette hozzá a Vasárnapi Újság című műsorban Gulyás Gergely.

Forrás: mti.hu

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
LESZ!?!?!?
Már évek óta csupán a töredékét vallják be! A KSH ebben a legaktívabb cseléd.
-Viktor, nekünk 25% jött ki! Mennyi legyen?
-25? Akkor 3,8%-ot mondjatok.
-Oké! Akkor a hivatos legyen 3,8.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
LESZ!?!?!?
Már évek óta csupán a töredékét vallják be! A KSH ebben a legaktívabb cseléd.
-Viktor, nekünk 25% jött ki! Mennyi legyen?
-25? Akkor 3,8%-ot mondjatok.
-Oké! Akkor a hivatos legyen 3,8.
Uriel
És akkor most képzeld el Gulyás Gergelyt tangában, combfixben, hosszú szőke parókában. Igen, ő a lány a formációban.
Nessy
Drága Gulyás Gergely! Immáron 12 éve a januárban adott amúgy is alábecsült tisztított maginflációs emelés, ami alacsonyabb a valós inflációnál és a KSH által számított inflációs különbözetet novemberig a nyugdíjasok a hitelezik. Ne velünk igazolják Orbán -Putyin "barátságát! "!
Az üzemanyagár stop határozottan fellendítette az "üzemanyag turizmust"!
Horizont
Az utólag megállapítottnál is mindig magasabb. Direkt lenyomjátok, hogy kevesebb emelést kelljen adni. Bezzeg az átlagbért felnyomjátok mert az alapján kapjátok a fizetéseket. Rohadékok.
Eladott Ország
Tudtátok ti már ezt előre szarjankó! Gulyás Gergely a kormányinfón bejelentette, hogy a magas infláció miatt júliustól az év eleji 5 százalékos nyugdíjemelés után további 3,9 százalékkal emelik a nyugdíjakat. Megint szándékosan! alulbecsülték az inflációt. Amit Orbán adott elvitte az infláció. Orbán olyan, mint a mesebeli okos lány, aki hozott is meg nem is Mátyás királynak ajándékot. A gond csak az, hogy amennyi béremelést adott, azt pont elvitte az infláció. És figyelembe véve a várható 2022-es, azaz idei inflációt a pénztárcában megint csak kevesebb lesz. Megszoktuk már, hogy egy kézzel ad, kettővel vissza vesz. Mindezért a hálát elvárja.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/271310988_466674211494879_2802236138059002944_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=yuCVSiWeX3kAX8h2RmP&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT_FbRkFvl7b_93bofzEBMcdw74UOm0kh0CNol6S5zZoEw&oe=6273B575
Hallottátok Vityát. Győztünk!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/274248904_10223861048412040_1240653428268507957_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-5&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=F6FKir6E_TEAX8tVWGl&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT9A9yGF4KkeNewmdv3yl35r4ZmowFZ-U-PSWvA-vvi-3Q&oe=6273A8F7
Maccska
@namihami: lényeg hogy te viszont pontosan tudod hogy mennyi.
Agyműtétet is vállalsz?
sgl
A fidesz és vezére, 2010-ben megigérte nem lesz egykulcsos szja, mert igazságtalan, slőn: azonnal bevezették egyből két aljasságukat is bemutatva: hazudnak és a szolidaritás náluk ismeretlen.
...Azóta majd minden esetben bizonyítják: pl. nyugdíjak emelése, korlátozás megszüntetése, amiből teljesen kiírtották a szolidaritást, a rezsi csökivel a milliós jövedelműeket is támogatják, ésatöbbi szegényellenes intézkedés, a szegények kárára a gazdagokat támogatják, nekik adnak minél többet.
...Ilyen népellenes kormánya nem volt MO modern történelmének, minden esetben csak a haverok, rokonok számítanak, ők nyúlják le a nemzet javait.
Nem véletlen szinte minden jóléti és gazdasági mutatóban leestünk a fideszkormányzása alatt az EU aljára.
...Az átlagnyugdíjak reálértéke 2010 óta kb 40%-ot vesztett értékéből és minden nyugdíjast többszázezer Ft-al megkárosÍtottak a rendszer átalakításával.
A nyugdíjemelésnél azt hazudják pofátlanul: biztosítás alapú, ezért emelnek lineárisan!
Hazudnak! Nem biztosítás alapu, csak kis eleme ilyen!!! és erről végképp nem hallani semmit, mert még a nyugdíjguruk is ezt a hazugságot szajkózzák!!
Nézzék meg milyen alapjai kell legyenek a biztosításhoz!
Itt nincs meg! Hol az ellenzéki szakértelem???
Ki a hülye??
Vásárhelyi M.: imgur.com/aWMwoqd i.imgur.com/fvjKGtw.png
Orwell.uploads.disquscdn.com/images/f3d62e62121a45f45fdc01f9b2de3517ba64d8e56795c1ba28b4f02ba9d96b4a.jpg
Galway
@Eladott Ország: Tisztázzuk! Orbán nem "ad", legfeljebb nálad hagy. Tenne jót azen a szép napon a kedves édesanyjával!
orsos vendel
pörkölt geri !! "szoklyal meg 2 faxot , " akkor talan ertelmesebb leszel...
sgl
És amitől tegnap este eldurrant az agyam, az egyik logfelkészültebb gazdasági szakember Lantos Gabriella is mondott egy borzalmasat az ATV-n :
Lantos G. 220430. Ukrán háború és válság alatt: most nincs akkor bajban az ország mint 2008-ban volt.
...Teljesen zizi?? Akkor pü világválság volt és nem csődközel volt hanem devizahitel válság ami okán devizahitelt kellett felvennün és betenni az MNB-be tartaléknak. 2011-ben a fidesz kormánynál valóban órákra voltunk az államcsődtől, - és a ballib képtelen ezt visszagyűrni a spermába aki szinte mindennap csődözést mond 2010 előttre.
És mindezek ellenére a ballib kormányt ekézi???
Most minden mutató 2x 3x rosszabb mint akkor!!
És LG közgazdsz -is!- egyik legértelmesebb ellenzéki és ilyet állítani bűn, mi több HIBA!
...Na ezért mondom: az ellenzék képtelen szakmailag megfelően kommunikálni sok esetben az ellenzéki képes fideszt dicsérni magukról meg valótlan negatívumot állítani.
Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!
Ki a hülye??
Peller Anikó
Magyaurország jól tej(el)esít amíg az eu tömi pénccel. De még a töméssel együtt is utolsók vagyunk, mert csak a felsőpusztai birtok ami csinosodikmá, mega tiborc kastaly, mega zorbánhegyi rezidenc, mega mészaros villa, de természetesen nemutolsó a millió stadiom, hát az kell minta hallottnak a pók.
Gazella
Tudtátok idáig is . Csak muszáj etetni a birkáitokat...
Gazella
@Uriel: jót nevetettem ;) :D gulyás kislány :D
Eladott Ország
Néztél már tükörbe, orbán barma, jogászok szégyene, marha gulyás!
Gazella
@Galway: amit ad a kurvány , azt más módon vissza is kapja.. szóval rosszabb lesz mint ami volt.
Maccska
@Eladott Ország: viszont te nézheted még vagy húsz évig.
orsos vendel
pörkölt geri hujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjje vagy !!!
csak úgy....
gergö,a magyar extrém magas infláció a ti lelketeken szárad és nem máson,ti nagyon buta spekulánsok.
örömmel látom,hogy ennek ellenére a balga hadatok még mindíg nektek tapsikol! :)
dr. prédikátor
TE KIS SZOPÓSSZÁJÚ KÖCSÖG!!! DE TI AZÉRT JÓL ÉLTEK ÚGY E???
Maccska
@csak úgy...: Minden országban extrém magas infláció A magyar kormány a világ ura lett.
simmering73
"Szerintem igen sokan gondoljuk úgy, hogy a rezsim össze fog omlani, mégpedig zajosan és igen rondán. Ezt eddig is így gondoltuk, csak mindenki – én legalábbis egészen biztosan – reménykedett abban, hogy meg lehet úszni a pöcegödör teljes felkavarodását, választáson le lehet váltani Orbánt. Mostanra már tudom, hogy nem lehet, végig kell csinálni azt, amit a rendszerváltáskor megspóroltunk. Már nem nagyon maradt más opció, végig kell nézni, ahogy a magmáig lepusztítanak mindent, mielőtt a nyakukba – és a mi nyakunkba, mert történetesen mi is itt vagyunk – szakad a részben megkövült, részben még bugyorogva erjedő fostenger."
kolozsvaros.com/2022/05/01/vegig-kell-nezni-ahogy-a-magmaig-lepusztitanak-mindent/
csak úgy....
@Maccska: :) a magyar kormányoddal ki is törölheted..., -shikari,te egy ritka buta alak, persze fideszék minden idiótának örülnek! :)
namihami
@Maccska: 09.40:. Csak ha reménnyel kecsegtetne! Ne foglald el a helyet az esélyesebbek elől!
percsi
Tudtuk, hogy Magyarországon magasabb lesz az infláció a többi EU-s országéhoz képest.
Azt is tudtuk, hogy a magyar népet ismét megszívatjátok, ebben az évben is szegényebb lesz, többek között azért is, mert az inflációhoz képest jóval magasabbra emelitek a mércét, jaj, a szokás hatalma...
A lényeg, hogy a béreteket bőségesen megemeltétek (talán 3,9%? hahaha).
Üres a kassza, a béretekre sem futtya, mi lesz veletek?
teuton
Ez a fasz nem csak ejjel -nappal, hanem meg almaban is hazudik! Miert nem kapnak a lengyelek es bolgarok gazt? Mert nem rubelben fizetnek! Meg a többi orszag sem, kiveve Putyin pincsiet! Azonkivül mar "ovatosan belengette", hogy az arstop nem fenntarthato. Hiszen nyilvanvaloan csak egy valasztasi propagandafogas volt a birkaknak, ami igen sokba került a költsegvetesnek, ezert nö az allamadossag es vele az inflacio!
Persze a birkak analfabetak, különben az is tudnak, hogy az energiahordozok ara mar 1 eve nö, akkor pedig meg nem volt haboru!
Arrol mar nem is beszelve, hogy bar a szerzödesek titkositva vannak, de a szamokbol latszik, hogy MO jelenleg a vilagpiaci arnal TÖBBET fizet az orosz gazert es olajert!!!
teuton
Jaj, majd elfelejtettem, itt az ujabb hazugsag nyilvanos leleplezese! Azt mar szombaton közöltek Nyugaton a hirügynöksegek, hogy nem lesz veto! Ez a fasz meg vasarnap is azt hazudta!
propeller.hu/nagyvilag/3806451-zdf-magyarorszag-visszavonta-vetojat-orosz-olajembargoval-kapcsolatban?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.