Május elsejével Esztergom és Baja is megyei jogú város lett, a miniszterelnök Esztergomban beszélt azon a szentmisén, amit a megyei jogú várossá válás alkalmából tartottak a bazilikában.

Esztergom rangjának visszaállítása a magyarság régi adóssága – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap azon szentmisén, amelyet Esztergom megyei jogú várossá válása napján tartottak az esztergomi bazilikában – olvasható az MTI hírében.

Orbán szerint Esztergom országos jelentőségű város, minden magyarnak otthona

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Esztergom megyei jogú várossá nyilvánítása alkalmából tartott szentmisén az esztergomi bazilikában 2022. május 1-jén

Fotó, címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A kormányfő országos jelentőségűnek nevezte a várost, amelyről azt mondta: minden magyarnak otthona, még akkor is, ha nem tud róla.

Orbán szerint Esztergom országos jelentőségű város, minden magyarnak otthona

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

"Ma lerójuk, amivel mi magyarok saját magunknak tartozunk" – hangsúlyozta, hozzátéve: a város az elmúlt években tettekkel bizonyította, hogy nemcsak történelme teszi az egyik legfontosabb magyar várossá, hanem polgárainak szorgalma, ereje, kultúrája és hazaszeretete is.

Orbán szerint Esztergom országos jelentőségű város, minden magyarnak otthona

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy a város sorsa és a magyarság történelme szétválaszthatatlanul összefonódott. "Esztergom a mi szellemi központunk, egyben legfontosabb kapcsolatunk azzal a nyugati-keresztény civilizációval, amelynek több mint ezer éve részévé váltunk" – fogalmazott.

Esztergom nélkül a magyar államiság is elképzelhetetlen lenne – mutatott rá. Orbán Viktor a prímási intézményt Magyarország "első alkotmánybíróságának" is nevezte, mondván: a koronázás feladatán túl az esztergomi érsek kötelessége volt, hogy figyelmeztesse a királyt az alkotmány tiszteletben tartására.

Orbán szerint Esztergom országos jelentőségű város, minden magyarnak otthona

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) résztvevőkkel az Esztergom megyei jogú várossá nyilvánítása alkalmából tartott szentmise után az esztergomi bazilika előtt 2022. május 1-jén

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Azt is felidézte, hogy a bajok az egykori fővárost sem kerülték el: a tatárok feldúlták, majd idegen zsoldosok elárulták a töröknek. Az elmúlt száz év, ahogy az egész országot, úgy Esztergomot is megviselte, hiszen ahogyan az ország a kétharmadát elvesztette, "az ország közepén ékeskedő Esztergomból határváros lett".

A "koporsószöget" a kommunisták verték be 1950-ben, a régi vármegyék rendszerének felszámolásával – fogalmazott.

Ma azért vagyunk itt, hogy ezt az országos jelentőségű várost visszahelyezzük régi rangjába – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Forrás: mti.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kereső
Esztergom nem "koronázási" város- az Székesfehérvár. Valahol eltévedt az erdőben orbán.
Pági
@kereső: egyáltalán mit keres ott, sőt még beszédet is mond egy szentmisén?!
kereső
@Pági: Volt egy másik cikk is Esztergomról- ezt irtam:Egy világi miniszterelnök, miért templomban szónokol, a szószékről. Nem Isten felkent papja- a szószéken nincs helye politikusnak, az az ige hirdetésének helye.
csak úgy....
mi pitschát keres egy református politikus a kersztény templomban a szószéken?
ómió
A múltja, bizony, patinás! Talán, mert sosem volt efftársi!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.