A koronavírus-járvánnyal összefüggésben a lélegeztetőgépek mellett a vakcinák beszerzése sem zajlott érdektelenül a hazai közvélemény számára, hiszen a nyugati vakcinák mellett Magyarország mindenkinél korábban igyekezett keleti vakcinákat is beszerezni a minél gyorsabb átoltottság elérése érdekében.

Milliárdokért vették Orbánék – kiderült mennyit kerestek a kínai vakcinán a beszerző cégek

Ám míg az orosz Szputnyik-vakcinákat közvetlenül vásárolta meg Magyarország, addig a kínai Sinopharm esetében beiktattak egy közvetítőcéget, a Danubia Pharma Kft., melynek egyedüli tulajdonosa

a Syntonite Med Zrt. volt.

A tulajdonosi háttér az elmúlt egy évben számtalan átalakuláson ment keresztül, sőt, gyakorlatilag ma már a Danubia Pharma sem létezik önállóan. 

A magyar állammal közvetlenül szerződő Danubia Pharma még a mai napig szolgáltat érdekességeket, hiszen a napokban került fel az Igazságügyi Minisztérium honlapjára a társaság 2021. évi beszámolója, melyből pontosan kiderül, mennyit is hozott a konyhára a kínai vakcinabiznisz. A magyar állammal ugyanis 2021. január 15-én kötötték meg a szerződést, így lényegében a teljesítés teljes egészében a tavalyi év számain hagyott nyomot.

Az április 22-én leadott beszámoló szerint a Danubia Pharma

árbevétele az előző évi 3,4 milliárdról 54,8 milliárd forintra emelkedett, vagyis ez nem kevesebb mint 1511 (!) százalékos bevételgyarapodás egy év leforgása alatt.

Anyagjellegűként 44,9 milliárdot költöttek el a korábbi kicsivel több mint 2 milliárd után. A növekedés az eladott áruk beszerzési értéke soron mutatkozott meg, itt ugyanis 44,6 milliárdot számoltak el. Mint az eredménybeszámoló sorának megnevezése is sejteti: itt tüntetik fel költségként a Kínától megvett vakcinák beszerzési árát is.

Hatalmasat növekedett a személyi jellegű ráfordítás is: a korábbi 2,1 millió után tavaly 352,9 milliót költöttek el. Ennek hátterében részben a dolgozók számának "minimális" növekedése áll, 2020-ban ugyanis 1, 2021-ben viszont már 5 fő volt a dolgozók létszáma. Az ő bérköltségük azonban "csak" 42 millió forintot tett ki, ami számításaink szerint havi szinten bruttó 700 ezer forintos fizetést jelentett.

A bevételek és a ráfordítások eredményeként üzemi szinten már 5,7 milliárd forintos nyereséget mutatott ki a cég, amit a pénzügyi műveletek eredménye és az adófizetési kötelezettség még csökkentett. Árfolyamveszteség címén ugyanis 825 milliót bukott a cég, adóként pedig 441 milliót kellett befizetniük az államkasszába.

Így végeredményben a kínai vakcinabiznisznek is köszönhetően 4,4 milliárd forint tiszta profittal zárta az évet a Danubia Pharma.

A Syntonite Med mérlegében pedig megjelentek a Danubia Pharma eszközei. Így 8,6 milliárd forint bankbetétben, 1,1 milliárd forint értékben forgatási célú hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, 5,7 milliárd forint az eredménytartalékban, valamint majdnem 700 millió forint tartozás.

Az már a csatolt közgyűlési határozatból derült ki, hogy a kínai vakcinabizniszből a Danubia Pharmánál megtermelt profit a végső tulajdonosokhoz került.

Úgy döntöttek ugyanis, hogy 5 milliárd forintot kivesznek a cégből osztalék formájában.

És, hogy kik a végső tulajdonosok? Az a mai napig nem teljesen tiszta, hiszen a legutóbbi tulajdonosváltáskor két magántőkealapot jegyeztek be tulajdonosokként 50-50 százalékos arányban.

Mindkét magántőkealapot a Capstone Befektetési Alapkezelő Zrt. képviseli, melynek tulajdonosa Földvári Gábor és fia. Földvári Gábor üzletember, vállalkozó, több cégben is érdekelt, többek között a Reál Hungary Zrt. igazgatóságának a tagja.

Forrás: Mfor

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
nem baj ,ez kell a hülye magyarnak..amíg 8,5 millióból csak 5 megy el szavazni, abból is 3 millió debil,addig itt semmi nem fog változni..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
nem baj ,ez kell a hülye magyarnak..amíg 8,5 millióból csak 5 megy el szavazni, abból is 3 millió debil,addig itt semmi nem fog változni..
ómió
Pedig "efftársiasan" hagyhatták volna a magyart vakcina nélkül is!
Nessy
@Horizont: Ezt akarják a zemberek! Aki meg nem, az így járt!
terlasz
@ómió: "hagyhatták volna a magyart vakcina nélkül is"
Hagyhatták volna, de nem hagyták, mert akkor nem lett volna miből lenyúlni a milliárdokat maffiózóéknak. Így mindenki jól járt a kínai vakcinákkal: Orbánék zsebe, a Covidosok (minden gondjuk megoldódott örökre), aztán meg az államkassza is. Jó buli volt, nem igaz?
verőce21
Minden pénzt megért a gyorsaság és azok a vakcinák...!
Aprópénzért "kanyarban előztünk" ... védőoltásban...
ómió
@terlasz: Nektek, bolsiknak az lett volna a "jó buli", ha - vakcina hiányában - nehány tízezerrel több magyar hal bele a covidba! Az "efftársi oltáspártiságotok" is "erre ment ki"!
ómió
@Horizont: Netán efftársi téli álmot aludtál, miközben már nyakunkon volt a covid, a brüsszeli "beszerzésből" meg nulla vakcina érkezett? Talán Kirikiadis efftársnőtök csuszikapénze hátráltatta, hogy mi is kapjunk nyugati vakcinát? Így aztán rohantunk az oroszokhoz, a kínaiakhoz, csak, hogy egyáltalán legyen oltóanyagunk! Szóval, a tisztességes beszerzés elvi lehetőségéről Kirikiadis efftársnődnél kéne kutakodnod! Ha meg hülye bolsit látnál, a tájékozatlan barom alfajból, elég tükörbe nézned! A másrahazudással olyat nem fogsz látni! A "leemelőst" meg az országot államcsődbe döntő, egykori bolsi "kormányotokban" fedezheted fel!
csak úgy....
a sok hülye fidesz magyar ,még a végén kérvényezi ,hogy avassák szenté orbánt és bandáját,mert annyira ügyesen tudják átbaxkurálni a fideszfüggök buksiját! kapjátok végre föl a fejeteket és használjátok,hiszen évröl-évre butábbak lesztek!
kissé felnőttem
@csak úgy...: maradjunk annyiban ez a nép 1000 éve ilyen, hagyja magát hülyiteni , elszegényiteni, mert kap stadionokat meg templomokat a háttér pénz sibolásról meg ne is szóljunk már a termőföldek lenyulásáról. csak a dicsekvések éltetik ami egy nagy felfujt lufi.és a ki kit is kommunistáz ? kabaré ám kövérestől orbánostul is.majd beseik a forint eltünik a nyugdij azán lassan kivándoról Amerikába ujabb másfél millió emberünk vagy aki teheti mind.
ómió
@Horizont: Üdvözöllek, Barom efftársnő! Én ómió vagyok. És, ha a barom mivoltod nem volt elég, még "rátettél" egy lapáttal az alvásból is, ugye, amikor a covid elért bennünket!? Ki-ki úgy szerzett be akkor vakcinát, ahogy tudott! Mint, ahogy egyéb vírus elleni eszközöket is! Még akkor is, ha a te bolsi tetüfajtád "illedelmesen kivárta" volna (időközbeni, akár 100 000 halott árán is), hogy majd egy év múlva Kirikiadis efftársnődék vakcinakontingense is megérkezzen! És, amit ennek hiányában beszereztek, azt - képzeld, (már, ha van mivel)! - törvényesen szerezték be, még akkor is, ha a bolsi tetüfajtád - önmagából kiindulva - egyebet se bír ráhazudni, mint, hogy "loptak"! A mocskos hazudozásaitokhoz szükséges "adatokat" meg adatközlés nélkül is meghazudja a mocsokbolsi fekafajtád! A lopáson kívül egyébhez se ért!
ómió
@Horizont: Agyhalott, szemét tetüt láttál a tükörben, dadogó Barom efftársnő, alias bolsiék fajkreténje!? És már régóta nem ismersz magadra? Nem találtak még terápiát a fekafajtádra az ápolóid?
Aki Én
@ómió: @verőce21: Egészen ijesztő és siralmas (de nem meglepő), hogy egy ilyen egyszerű és egyértelmű hírt mennyire nem tudtok megérteni, helyén kezelni.
Ha egy fideszközeli cég nem keresett volna súlyos milliárdokat ezen a bulin, akkor is itt lett volna ez a vakcina.
Egyszerűen beiktattak egy céget, aki felfoghatatlan haszonnal adta tovább az államnak.
Ti tényleg ekkora buta balfaszok vagytok?
Asszem IGEN!!!
kereső
Meg kell tartani ezeket a "portyázókat, fürkészeket", hogy szijjártónak+??? meg legyen a napi betevője.
ómió
@Horizont: Még mindig nem tanultad meg, bolsiék elmebetege, hogy, ha kusikálnál, akkor el is kell kezdened!?
ómió
@Aki Én: Kitör egy pandémia. Világszerte! Se eszköz, se vakcina, semmi nincs elég ellene! A világ országai,népeiket óvni szándékozván, mint pók a falon szaladgálnak, keresik a lehetséges beszerzési forrásokat és egymás elől is happolják el a beszerezhető tételeket. Észleltél ilyeneket, vagy "helyén kezelve", mint aféle "buta balfasz" a bolsi alfajból átaludtad ezeket a történéseket? Valahogy egyiket se az érdekelte, hogy a szállító, vagy beszerző "mihez közeli cég és mennyit keres", hanem, hogy egyáltalán legyen védekezőképessége és védje a saját lakosságát! Benneteket, bolsikat kivéve! Még az "oltáspártiságotok" is innét eredt! Talán ez is egyik oka volt annak, amiért a választó ápr. 3-án elhajtott benneteket a 3,14csába! És - mit mondhatnék - jól tette!
Aki Én
@ómió: Na, mégegyszer. Volt vakcina, hiszen vettünk. Csak beraktak egy céget, aki rátett egy ,,keveset".
Ez már tényleg az a sztori, amit meg sem kéne próbálnod megmagyarázni.
Ennyire még te sem lehetsz idióta.
...ja, de.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.