Nem bukott meg a keleti nyitás hirdette a kormányközeli Magyar Nemzet a minap, „bátran” rákontrázva a Vlagyimir Putyin által indított háború miatt Orbánék oroszbarátságát számon kérő kritikákra.

Durva mínuszban Orbán és Szijjártó álma – sokat buktunk a keleti nyitáson
Kép: Facebook/Orbán Viktor

A kormányközeli hangok az Ázsiából érkező beruházásokat szokták fölemlegetni állításaik alátámasztásául, és ilyenből kétségkívül rengeteg van. Csakhogy eredetileg nem egészen erről volt szó. Sőt bizonyos értelemben épp az ellenkezőjéről:

nem a Keletet akarták Magyarországra hozni, hanem magyar portékákat kívántak keletre vinni,

ráadásul lehetőleg hazai kis- és közepes vállalkozások által előállítottakat. Orbán 2012-ben azt jelölte meg célként, hogy a hazai export harmada Európától keletre találjon vevőre. Márpedig ez nem jött össze.

A kormányfő 2014-es, az illiberalizmust büszkén meghirdető beszédében vázolta, hogy ma a sztárok a nemzetközi elemzésekben Szingapúr, Kína, India, Oroszország, Törökország, jelezve, hogy ezekkel kellene együttműködni a magyar export felpörgetése érdekében.

Ám az elmúlt tíz évben nemhogy nem nőtt,

de egyenesen csökkent az ázsiai irányú kivitel eleve elenyésző részesedése a magyar exportból sszességében 6,4 százalékról 5,1 százalékra.

Kazahsztánba a magyar export 0,15 százaléka ment 2012-ben, s bármily meglepő, ezt 2021-re sikerült még lejjebb tornázni, akkor ugyanis már csak

0,1 százalékon állt a mutató.

S 2012 óta hat olyan év is volt, amikor az Ázsia felé tartó termékkivitel dollárban számított értéke alacsonyabb volt az előző évinél:

Az Orbán által megnevezett országok közül a szingapúri és az indiai kivitel nagyjából változatlanul szerénynek mondható, az oroszországi pedig még esett is, nem keveset, 740 milliárdról 624 milliárd forintra.

Az elsőre ránézésre is gyászosan festő adatok a forint gyengülése miatt valójában még rosszabb teljesítményt takarnak. Bár Kína esetében sikerült 83 százalékkal feljebb tolni az export értékét, ám ennél jóval nagyobb arányban, majdnem két és félszeresére nőtt a behozatal.

Arról, hogy a kormány nagyon hamar elengedte a keleti export bővítését, és miért nem vállalta fel azt a koordináló, infrastruktúra-építő szerepet, ami elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy a magyar középvállalatok sikeresebbek lehessenek a távol-keleti országban a HVG360 írásában olvashat bővebben.

Forrás: HVG360

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Mondjon mar valaki egy olyan dolgot, amit nem vált szarra orbanek kezében.
Az ország kirablása nem számít, abban elismerem, hogy profik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
Mondjon mar valaki egy olyan dolgot, amit nem vált szarra orbanek kezében.
Az ország kirablása nem számít, abban elismerem, hogy profik.
fefe0741
Ilyen amikor az ostobaság párosul az elszántsággal
Béla333
Nem értenek ezek semmihez, csak a pofázáshoz, a hazudozáshoz és a lopáshoz.
ómió
A tavalyi 7,1%-os GDP növekedést is tessék már lejjebb hazudni, efftársak!
tudode
Mi lehet ebből is a tanulság?
.
Az államigazgatás bármely szintjén azok a vezetők, akik kibrusztolták, hogy övék legyen az utolsó szó/a döntés joga nem árt, sőt az ország szempontjából hasznos lenne, ha a fejtől a farokig minden vezető rendelkezne államigazgatás-, háztartási ismerettel, mivel ki vannak téve az analfaBÉTÁK annak, hogy átverik a hozzáérték, mint a mellékterméket a palánkon!
.
Kivételt képez az EGYEDuralkodó, aki a soha nem használt jogÁSZ diploMÁJÁVAL kibulizta
.
-----Elfogadták Orbán álmát, a rendeleti költségvetést
24.hu/fn/gazdasag/2016/03/23/elfogadtak-orban-almat-a-rendeleti-koltsegvetest/
.
""""A brüsszeli robbantások árnyékában tegnap este gyakorlatilag vita nélkül továbbengedte a parlament költségvetési bizottsága Lázár János javaslatát a rendeleti költségvetésről.

Egyedül a (mindenkori) miniszterelnök kezébe került a költségvetési előirányzatok és a kötelezettségvállalások kérdése"""(...)
----------------
.
Láss csodát megfejelve a pandémia veszélyhelyzetben szakismeret hiányában az alattvalók élethelyzetét befolyásoló döntéseket szabad a gazdag
.
------ MESTERTERV ÉS SLAMPERÁJ A KÜLÖNLEGES JOGREND VILÁGA
Vörös Imre: Ki lehet iktatni a kétharmados törvényeket
jelen.media/interju/mesterterv-es-slamperaj-a-kulonleges-jogrend-vilaga-1408
---------------------
.
------ Meghosszabbították a veszélyhelyzetet - június 1-jéig
www.kormanyhivatal.hu/hu/hirek/meghosszabbitottak-a-veszelyhelyzetet
-------------------
.
A fideSS alapítők selejtjei magyaros cirkusz keretében ma esküszik fel a vlág csúfjára 17 évi országlásának a folytatására, mindenféle program nélkül.
.
Magyarország, alias Orbán Viktor jobban teljesít, amelynek az EU szívja meg a kárát, mert saját hazája már megvolt!

------------------------
gybognarjr
Szerintem ezen el lehetne gondolkodni, MO. szempontjából azon inkább, hogy nem a külföldi tőke befektetése a fontosabb, hanem a külföldre kihelyezett jövedelmező tőke.
Az USA a 70-es évek közepéig (4-30-75) kegyetlen és durva háborút folytatott Vietnam-al. A háború még az USA társadalmát is megosztotta hosszú évekig. Csak meg kell nézni az 1978-as és 1979-es filmeket The Deer Hunter és Apocalypse Now, az akkori érzelmek illusztrálására.
Ma, a VinFast Vietnami vállalat hatalmas beruházást kezd Raleigh, NC, környékén, 800 acre területen, $4.0 milliárdból, itt termenti meg az egyik legmodernebb elektromos kocsik építésére az egyik gyárát. 2025-re 7,500 ember dolgozhat ott, 150,000 kocsira és azok akkumulátoraira lesz kapacitás. Vietnam szinte a nulláról kezdte 1975-ben, lebombázva, állami csődben. Elképzelhető, hogy 50 év múlva az Ukránok eszközölnek több milliárdos beruházást Oroszországban?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.