Szijjártó Péter szerint Magyarország támogatja az európai energiaellátás diverzifikációját, sokat is tett ezért, például jelentősen megnövelte kazahsztáni kőolajimportját, mára a teljes felhasználása 16 százalékát fedezi e forrásból. Viszont látni kell, hogy ezt is csak Oroszországon keresztül lehet Magyarországra szállítani, amit az esetleges szankciók ugyancsak ellehetetlenítenének.

Nem igaz az, amit "a mindenhez is értő" Szijjártó állít – a szakértő szerint ferdít a külügyminiszter
Kép: Facebook

Jelenleg fizikailag lehetetlen az Oroszországból származó kőolaj nélkül működtetni a magyar gazdaságot

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kazahsztánban.

Holoda Attila energetikai szakértő a Klubrádiónak azt mondta, hogy nem igaz az, amit "a mindenhez is értő" Szijjártó állít. Az adriai kőolajvezetéken jelentős mennyiségű kőolajat szállíthatnánk máshonnan.

Más kérdés, hogy például a Kazahsztánban vásárolt kőolaj csak Oroszországon keresztül tudna eljutni Magyarországra, és a minősége sem olyan jó, hiszen nagyon magas a kéntartalma. Holoda úgy látja, hogy ugyanazt a stratégiát folytatja a magyar kormány, amelyet korábban a gáz a kapcsán is.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a Mol egy bizonyos technológiával tudja feldolgozni, finomítani a kőolajat. Az Oroszországból érkező, Urál típusú olajat más forrású, arab, perzsa olajakból is ki lehet keverni. Ez többlet költséggel jár, akár helyben végzik el, akár más, például a Százhalombattán működő finomítót bízzák meg a feladattal.

A Molnak azért sem éri meg, máshonnan importálni az olajat, mert az Ural olaj olcsóbb mint ezek, és emellett komoly diszkontot kap, mintegy 20-30 dollárt hordónként.

A feldolgozást követően az árazást azonban már a Brent típusú olaj árához igazítja. Az így keletkező értékkülönbözetet, vagyis marzsot profitként teszi el.

Forrás: Klubrádió

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
@Philip Marlowe: Miert lenne Holoda kibic? O egy fuggetlen gazdasagi szakerto, talan a legjobb a temaban. Inkabb neki hiszek mint a szijragonak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
@Philip Marlowe: Miert lenne Holoda kibic? O egy fuggetlen gazdasagi szakerto, talan a legjobb a temaban. Inkabb neki hiszek mint a szijragonak.
verőce21
@Yoda69: (03:59) Hülyeség amiket összehordasz...!
Uriel
Ez az ember semmit nem fejlődött az évek alatt. Csak gyökerebb lett, mint volt.
ómió
Az "Ural olaj" olcsóbb és még kutyulni se kell!? Hát, ez, aztán, igazán "nem efftársi"!
Istenakinincsen
@Philip Marlowe: Sosem válaszol,csak ideröfög néha.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.