A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke nem túl optimista.

Szakértők is megszólaltak: Magyarország nem tudja kiváltani az orosz gáztNikolay DOYCHINOV / AFP

A MEKH elnöke csütörtökön Egerben, a 32. Nemzetközi Olaj- és Gázipari Konferencián kijelentette:

Magyarország felkészült egy esetleges rövid távú földgázellátási zavar biztonságos kezelésére, ugyanakkor rövid- és középtávon nincs mód az orosz eredetű földgáz teljes kiváltására.

Horváth Péter János a kétnapos rendezvény nyitónapján tartott előadásában arról beszélt: régiós szinten egész Közép-Kelet-Európa tengerpart nélküli tagállamaira az orosz gázforrások dominanciája jellemző, és Magyarországnak, valamint a hasonló helyzetben levő uniós tagállamoknak rövid- és középtávon nincs reális lehetősége mellőzni az orosz eredetű földgázforrásokat – írja az MTI.

Ugyanakkor hangsúlyozta: a 2009-es gázválság óta Magyarország mindent megtett az energiahordozó beszerzési kockázatainak csökkentésére a szükséges infrastrukturális feltételek megteremtésével, valamint a nagykereskedelmi piac egészséges működésének ösztönzésével. Az elmúlt évtizedben kiépült határkeresztező vezetékek, a hosszú távú szállítási szerződések, az európai összehasonlításban is magas stratégiai földgázkészlet, valamint a hazai termelés megfelelően garantálják az ellátásbiztonságot – mondta.

Emlékeztetett arra is, hogy biztosított a magyar-szerb gázvezeték kétirányú működése,

amely hozzáférést biztosít a dél-kelet-európai hálózatokhoz, emellett üzembe állt a szőregi biztonsági gáztároló, amelyben 1,2 milliárd köbméternyi állandó biztonsági készletet raktároz az ország.

Az orosz-ukrán háború nyomán kialakult helyzetet elemezve kifejtette:

Oroszország Európa elsőszámú primerenergia-beszállítójaként egymaga termeli meg az unióban felhasznált földgáz több mint 40 százalékát, valamint a kőolaj bő egynegyedét. Oroszország az elmúlt évtizedekben megbízható üzleti partnerként viselkedett, ám a háború és az EU által kilátásba helyezett, részben életbe léptetett szankciók új és ellentmondásos helyzetet teremtettek – fogalmazott.

Az elnök szerint a szankciók lebegtetése például a háború kitörését követően rekordmagasra emelkedett tőzsdei gázárak miatt éppen Oroszország bevételeinek növekedéséhez vezetett. Árfelhajtó hatása volt annak is, hogy a háborút megelőző időszakban a Gazprom tulajdonában levő európai gáztárolókat nem töltötték fel.

Az Európai Bizottságnak a teljes orosz gázfüggőség 2030-ig megszüntetni kívánó tervéről úgy vélekedett:

ambiciózus, de túlzottan optimista, mivel túlbecsüli az alternatív energiaforrások reálisan elérhető szintjét és a megvalósítható keresletoldali intézkedések hatásait. A gyors és teljes függetlenedés akadályai között említette, hogy Európának jelenleg nem áll rendelkezésére kellő mennyiségű, nem orosz eredetű vezetékes földgáz, és nem épült ki elég a cseppfolyósított (LNG) energiahordozó visszagázosítását szolgáló terminálból sem.

Álláspontja szerint különösen kritikus helyzetbe kerülhetnek azok a tengerpart nélküli tagállamok – így Ausztria és Magyarország –, ahol nincs mód úszó terminálok gyors telepítésére, és korlátozott a hozzáférési lehetőségük a más tagállamokban található terminálokhoz is a szállítási útvonalak kapacitásának szűk keresztmetszeti miatt. 

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"a MEKH elnöke nem túl optimista."

Talán nem egy fidesznyiket kellene megkérdezni...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
"a MEKH elnöke nem túl optimista."

Talán nem egy fidesznyiket kellene megkérdezni...
RonaGyuri
@Qqberci: ez az igazi unikum szakértőnek nevezik az ócska pártkatonákat! =))
Yeromos
@Maccska: Több tízezer ember halálát, egy ország jelentős részének lerombolását, a tetemes gazdasági károkat nem kalandnak nevezném. Bármelyik félel is szimpatizálsz.
Qqberci
@Maccska: Ezt majd akkor nyávogd, ha Putyler elfoglalja Budapestet...
jesz
a szarházi brüsszeli egymástkinevező aljas bagázs vajon miért akarja hogy emberek milliói fázzanak, országok menjenek tönkre?

A brüsszeli felelősök kellő időben lelépnek, és élik a gazdagok gondtalan életét migránsmentes övezetben...merkel példul...
szép új világ
Érthető az ellenállás a NER lovagok részéről, mert ugrik a MOL extra profitja.
kereső
Nem "tudja", vagy nem is AKARJA!!!, na ez itt a nagyon nagy kérdés. Lehet, hogy az utóbbi közelebb van a valósághoz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.