A háború most már az energiabiztonságot is veszélyezteti – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.

Orbán jelentősen át akarja alakítani a kormányt

Fotó: Facebook

A kormányfő szerint korábban az uniós országok megegyeztek abban, hogy csak olyan döntéseket hoznak, amelyek az egyes országok energiabiztonságát nem veszélyezteti – ismerteti a hirado.hu az interjút.

700 forint lenne a benzin és 800 forintba kerülne a gázolaj

Orbán Viktor elmondta, hogy ezután a Bizottság önkényesen döntött úgy, hogy egy minden országra kiterjedő javaslatot tesz le az asztalra, ami nem jó, mert az Európai Unióban egészen más adottságú országok vannak. Bizonyos országok könnyebben jutnak olajhoz – például a tengeren keresztül –, de Magyarországra csak vezetéken érkezhet az olaj. Egy olyan javaslatot nem tudunk elfogadni, ami ezeket a körülményeket figyelmen kívül hagyja – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint erre az sem megoldás, ha 2023 végéig felmentést kapnánk az olajembargó alól, mert Magyarországon másfajta olaj feldolgozásához át kell alakítani a finomítókat, ami több száz milliárd forintba kerülne. Azt kéri tehát a Bizottság, hogy alakítsuk át a rendszerünket, majd ebben a rendszerben szerezzük be drágábban az olajat, mint amennyiért most vesszük – tette hozzá a miniszterelnök. Ennek a javaslatnak az elfogadása azt jelentené, hogy egyik pillanatról a másikra 700 forint lenne a benzin és 800 forintba kerülne a gázolaj, az ipari termelő üzemek pedig csődközeli helyzetbe kerülnének.

A jelenlegi javaslat létrehoz egy problémát és semmit nem tesz a megoldásért, ez a magyar érdekek szempontjából elfogadhatatlan – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor szerint a magyar energiarendszer átalakítása ezermilliárd forintos nagyságrendben mérhető és kell hozzá legalább öt év, ezért másfél éves halasztással nem megyünk semmire.

“Érdemes lenne elgondolkodni, hogy van-e értelme egy ekkora költséggel járó átalakításnak, ami négy-öt év múlva tud csak működni, miközben a háború az oka az egésznek és háború pedig most van”

– mondta a miniszterelnök.

Az a harc, amit most folytatok, az a rezsicsökkentés érdekében folyik – mondta. Kiemelte: a mostani brüsszeli javaslat azt okozná, hogy vége a rezsicsökkentésnek.

A miniszterelnök felidézte, hogy ez a hatodik EU-s szankciós csomag, eddig ötöt vezettek be. Orbán Viktor úgy véli, hogy a szankciók eddig jobban fájtak Európának, mint az oroszoknak, de mivel ebben a kérdésben egységes az uniós álláspont, így Magyarország a szankciókat eddig mindig támogatta.

A szankciók első öt csomagjával még egyet tudtam érteni, de már akkor mondtuk, hogy van egy vörös vonal, amit ne lépjenek át. Ez az energiaszektor volt. De csak jönnek tovább, most viszont eljött az a pont, amikor nem hagyhatjuk ezt – magyarázta.

Orbán Viktor megismételte a magyar békepárti álláspontot.

A mi álláspontunk a béke. Mi a béke oldalán állunk, és minden lépés, amit teszünk, az a célja, hogy legyen minél hamarabb tűzszünet és béke – hangsúlyozta.

Ezért kell harcolni, hogy a béke álláspontja érvényesüljön. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia

– hívta fel a figyelmet.

A kormányfő cáfolta azt a megközelítést mely szerint Magyarország érzéketlen lenne az ukránokkal szemben.

Május 16-án teszi le az esküt

Van szívünk, folyamatos segítséget nyújtunk a menekülőknek, a gyerekeket iskoláztatjuk. Az egész magyar társadalom megmozdult. Amiben tudunk, segítünk nekik – emelte ki.

Hozzátetette: Magyarország nem küld fegyvert a háborúba, mert azzal nem közeledünk, hanem távolodunk a békétől.

A kormányfő szerint a másik vörös vonal, amit az unióban terveznek, hogy Kirill orosz pátriárkát is a kitiltottak listájára akarják tenni.

Nem támogatjuk, hogy egyházi vezetőket szankciós listára tegyenek – mondta.

A kormányalakításról szólva Orbán Viktor elmondta, hogy jelentősen át szeretné alakítani a kormány szerkezetét a jelenlegi kihívásoknak megfelelően.

Reményei szerint május 16-án teheti le a miniszterelnöki esküt, ezt követően a hónap végén állhat fel az új kabinet.

Címlapkép: Facebook

Forrás: hirado.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Miért? Létezhet-e még ennél is jobb kormánya egy Európa DNS-ének? Lehet-e a legjobbat még tovább is fokozni?
Hiszen már eddig is a létező Univerzum legjobbjai álltak ott, ahová egy ilyen Vezér helyezte őket!
Na, ennyi...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Miért? Létezhet-e még ennél is jobb kormánya egy Európa DNS-ének? Lehet-e a legjobbat még tovább is fokozni?
Hiszen már eddig is a létező Univerzum legjobbjai álltak ott, ahová egy ilyen Vezér helyezte őket!
Na, ennyi...
Uriel
“Érdemes lenne elgondolkodni, hogy van-e értelme egy ekkora költséggel járó átalakításnak, ami négy-öt év múlva tud csak működni, miközben a háború az oka az egésznek és háború pedig most van”

Ugye nem kell elmagyarázni mi ebben a szűklátókörűség?
Orbán, pont ezért nem volt soha államférfi és nem is lesz!
Gauntlet
hogy? ugyanazok a káderek forognak 12 éve ! természetesen mind hozzáértő, ugye. :(
Uriel
@Maccska: Észrevetted, hogy az itt írogató fideszesek egyike sem normális - téged is beleértve? Tudod, a nagy számok törvénye alapján lennie kéne pár normálisnak, de egy sincs. Na most, ha ezt visszabontjuk az összes fideszes szavazóra, akkor...
(mindenki úgy fejezi be ezt a mondatot, ahogy akarja)
Qqberci
@Maccska: "az ellenzéki államférfiak most éppen szopnak az országgyűlés egyik sarkában"

A kolostor disznajának ugyanezért Moszkvába klell mennie...
lampa laz
Kb ennyit lopták el a 12 év alatt.
"Orbán Viktor szerint a magyar energiarendszer átalakítása ezermilliárd forintos nagyságrendben mérhető"
Béla333
"A háború most már az energiabiztonságot is veszélyezteti "

A háború márcsak ilyen. Nem kellett volna egy ilyen elmebeteggel bratyizni évekig... Bár a két elmebeteg szemmel láthatóan jól megérti egymást...
kereső
“Érdemes lenne elgondolkodni, hogy van-e értelme egy ekkora költséggel járó átalakításnak, ami négy-öt év múlva tud csak működni, miközben a háború az oka az egésznek és háború pedig most van”- cseszd meg oirbán,. Te tartod magad államférfiank? Hiszen az orrodon túl nem látsz- a háború elmultával is szükséges az energia racionalizálás- mert már igy is a dédunokáink idejét éljük fel. És, hagy ne mondjam már ki- ez a duplafenekű , amit ide hánytál, putyin érdekeit szolgálja ismét- ha csak a jelen "pillanatait" nézem. Nem megy ez neked, kezdeményezd már a kilépést- ja, most ügyvezető kormányként nem megy, majd ha feláll az újabb nagyszerű csapat, az utóbbi ezer év lehető legjobb kormánya, amellyel már a téglátok is teljesen meg lesz elégedve. és nem lesz picsogás- mert akkor már a türk tanácshoz fogunk tartozni teljesen, a kereszténység meg elfér majd a sarokban.
ómió
Csak az országot "nyócév" alatt államcsődbe döntőket ne engedje közel!
Béla333
Tök mindegy mit csinál.. Melyik parasztot hová tesz a sakktáblán.
Egy impotens, tolvaj, hazug, hazaáruló mocsok kormány fog felállni, ahogy ez 2010 óta folyamatosan történik...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.