Friss fejleményként az EU további egy évvel meghosszabbítaná az olajstop bevezetéséhez Magyarországnak és Szlovákiának adott halasztást, a csehek pedig plusz félévet kapnának.

A profitot félti Orbán, nem a magyarokat – kell az a pénz az árstop és a rezsicsökkentés finanszírozásához

Miközben Orbán valóban nagyon ki van akadva amiatt, hogy nem jut az uniós pénzekhez, mégsem a bosszúállás vezérli, amikor vétóval fenyegeti az orosz olajimport-stopot érintő uniós szankciós csomagot, hanem az, hogy ezt is és azt is kikényszerítse, s javítsa a pozícióját

– fejtegette a Hírklikknek Szent-Iványi István, mondván:

ezt az idegjátékot akár zsarolásnak is nevezhetjük, de abban biztos, hogy a végén Orbán be fogja adni a derekát.

A külpolitikai szakértő, korábbi diplomata, európai parlamenti képviselő szerint valószínűleg valami „emelkedettebb” indokot is fel akart hozni az érvelésében.

Miközben a magyar kormány „szócsövei” már korábban nyilatkozgattak arról, hogy Magyarország számára elfogadhatatlan az orosz olajimportra kivetendő közös uniós szankció, Orbán Viktor ma először állt ki ország-világ elé, hogy közölje, nem hajlandó megszavazni az EU közös szankciócsomagját annak jelenlegi feltételei mellett.

Ez idegjáték, nevezhetjük akár zsarolásnak is

– mondta a lapnak, szerinte Orbán minél jobb eredményt akar kicsikarni, ugyanakkor abban biztos abban, hogy a végén be fogja adni a derekát. Orbán ugye azt mondta, hogy a másfél év kevés, de most már idézte fel a szakértő.

Ami pedig a mai Orbán-beszélgetés egyes részeit illeti, Szent-Iványi szerint hazugságok hangoztak el benne. Nem igaz, hogy Magyarország csak Oroszországtól tud olajat vásárolni. Most is már az a helyzet, hogy az olaj 58 százaléka származik máshonnan, mutatott rá.

Alapvetően az igazi oka ennek a zsarolásnak nem más, mint hogy a MOL extra profitra tesz szert az olaj árából, amiből finanszírozzák az üzemanyagok árstopjának és a rezsicsökkentésnek a költségét. Erről pedig Orbánnak nem akaródzik lemondani

– mutatott rá. Most 70 dollár/hordó körüli árat kell fizetni az orosz olajért, miközben a Brent világpiaci ára 110 dollár felett van. Ezen pedig nagyon komoly profitja van a MOL-nak.

Ezzel együtt is úgy vélem, hogy Orbánt nem a bosszúállás vezérli, hanem az, hogy kikényszerítse ezt is és azt is, egyszerűen javítani akarja a pozícióját

–fejtegette Szent-Iványi. Nem tudni, vajon ez sikerül-e, vélekedett, leszögezve, hogy szerinte sokkal határozottabb álláspontot kellene az EU-nak képviselnie ezekben az ügyekben.

Forrás: Hírklikk

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
csak másodlagos szándékkal, az első a lenyúlható részesedése, mint mindenből! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@Gyurka80: Köszi Gyurci..Most leülhetsz,,pihengessél...
Yoda69
Jol mondja Szent-Ivanyi, pontosan igy van. A magyar emberek sosem erdekeltek orban, kiveve talan a valasztasok elotti fel evben, A MOL profitja viszont annal inkabb, hiszen jelentos jutalek esik le neki is.
Toller Béla
Orbán egész politikai pályafutása a zsarolásra épül, ez az egyetlen technikája. Közben matolcsy visszatér a marxi gondolathoz, ismét a termelőerők és termelési viszonyok harmóniájának kérdésével foglalkozik. És mégis, ez a két gazember érdekszövetségben tud lenni egymással !
ómió
Szóval, az árstop meg a rezsicsökkentés lenne "Orbán profitja"? Koherensebb hazugság nincs, efftársak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.