Pedig már most is jelentős létszámhiánnyal küszködnek a testületnél.

Az RTL Híradónak egy névtelenséget kérő tűzoltó arról számolt be, hogy a létszámhiány miatt történt már olyan, amikor garázsban maradt az egyébként üzemképes emelőkosaras tűzoltóautó (amelyet magasból mentéshez szoktak használni).

Nagy felmondási hullám várható a tűzoltóknál is, ahogy véget ér a veszélyhelyzet

A kép illusztráció!

Tűzoltók egy VIII. kerületi, Vajda Péter utcai társasházban, melynek egyik lakásában robbanás történt 2022. április 16-án. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint épület első emeletén lévő, mintegy 40 négyzetméteres lakásban robbant fel egy gázpalack. Az MTI úgy tudja, hogy egy airsoft fegyver töltőpalackja robbant fel. A lakásban egy férfi megsérült.

Fotó, címlapkép: MTI/Mihádák Zoltán

A létszámhiány az rtl.hu cikke szerint már a túlórákat is érinti, a névtelenséget kérő tűzoltó arról számolt be, hogy neki tavaly csaknem 10 napnyi túlórája jött össze, de ebből csak néhányat engedtek szabadságként kivenni. Ez azért történt meg, mert annyira nincs ember, hogy nem jött volna ki egy szolgálat.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke úgy látja, a felméréseik alapján a létszámhiány már elment a falig a testületnél. 

Minden egyes városban, minden egyes kirendeltségen a beavatkozó állomány létszáma minimum 15-20 százalékkal csökkent. Rengeteg túlórát dolgoznak a kollégáink, mert nincs megfelelő létszám

– nylatkozta az RTL Híradójának Salamon Lajos.

A szakszervezeti vezető több olyan esetről is hallott, amikor létszámhiány miatt egy tűzoltósági járművet nem állítottak munkába. Hozzátette, hivatalosan ilyenkor ezeket az eseteket műszaki hibásnak nyilvánítják. Olyan megyei jogú városról is tud a szakszervezet, ahol már közel 30 fős a létszámhiány. Hogy ott is el tudják látni a szolgálatot, a környező városokbl rendelik oda a tűzoltókat.

Salamon Lajos szerint olyan létszámhiány nem lesz, hogy a tűzoltók ne lássák el a feladatukat, ám szerinte nem mindegy, hogy hogyan lesznek ezek a feladatok ellátva. 

Mindenhova vonulni fognak a tűzoltók, de nem mindegy, hogy a gépjárművön hányan vannak, nem mindegy, mennyi idő alatt érnek oda, nem mindegy, hogy egy tüzet el lehet-e oltani, egy káresetet fel lehet-e számolni mondjuk 40-50 perc alatt, vagy eltart 3 óráig

– mondta el a Híradónak.

A cikk szerint amíg tart a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet, addig a tűzoltókat is köti a felmondási tilalom. Ám Salamon Lajos szerint ennek megszűnte után újabb felmondási hullám várható, amit egyebek között a bérek emelésével lehetne megakadályozni. 

Az RTL Klub Híradója kereste a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot és a Belügyminisztériumot, hogy interjút kérjen, de semelyik intézménytől sem válaszoltak nekik.

Forrás: rtl.hu/hirado

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Béremelés a tűzoltóknak-tanároknak,egészségügyi szakdolgozóknak? Ugyanmár! Hát van még hely itt valamelyik szomszéd országban,ahol orbán még nem épített stadiont,oda kell most a lóvé. Meg a liget beépítésére, betonba öntésére. látványberuházásokra. Abból gazdagszanak a haverok,nem a fontos posztokon dolgozók béremeléséből..Úgy fog bevonulni orbán a történelembe, mint a legkártékonyabb, legtöbbet köpönyeget forgató miniszterelnök, aki képes volt az országát a gödör aljába taszajtani
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Baker
Javaslatom: kapjanak 6 havi bért "slag-pénz" jogcímen!
Uriel
Orbán akkor nyúlna magához mégjobban (Orbán állandóan magához nyúl nyilvánosan is - szerinted mit csinál a zsebében a kezével?), ha a fél ország felmondana.
Fél ország, mondjunk fel! 1-2 hónap elég lenne...
csipetke
Béremelés a tűzoltóknak-tanároknak,egészségügyi szakdolgozóknak? Ugyanmár! Hát van még hely itt valamelyik szomszéd országban,ahol orbán még nem épített stadiont,oda kell most a lóvé. Meg a liget beépítésére, betonba öntésére. látványberuházásokra. Abból gazdagszanak a haverok,nem a fontos posztokon dolgozók béremeléséből..Úgy fog bevonulni orbán a történelembe, mint a legkártékonyabb, legtöbbet köpönyeget forgató miniszterelnök, aki képes volt az országát a gödör aljába taszajtani
ómió
Nagy a frusztráció?! Ők is hiába várták az efftársi megszorításokat?
Eladott Ország
@ómió: ma, 09:12 ☺ Köszönjük fidesz! Másodikak lettünk, mert a magyaroknál csak a bolgárok szegényebbek. Nem hagyjuk! Üzenjük Brüszelnek elsők leszünk! Ide süllyedt Magyarország 12 év alatt, mióta a kolostordisznó, a dagadt, debil, despota, parazita, román cigány uralkodik a nyakunkon!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/272450239_2003077169897007_2392497714658168909_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-6&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=PYvtO4zD6VwAX8eYPd7&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT8YzwzHI_7S_6S9RXwdYtqJGUXudztcNwbulpLK5e4OeA&oe=627D74F7
Ezt mondom én is, nehogy megelégedjünk a második hellyel, amikor lehetünk elsők is. Csak előre fejjel a falnak.
giphy.com/gifs/90s-baby-T3Vx6sVAXzuG4/fullscreen
jesz
..."Nagy felmondási hullám várható a tűzoltóknál is, ahogy véget ér a veszélyhelyzet"...

...akkor nem ér véget a vészhelyzet... probléma pipa.
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 08:49 ♦ Jól emlékszel, csak a fidesz 12 év alatt elfelejtette visszaadni a 13. havi nyugdíjat és a választások előtt jutott hirtelen az eszébe. De ne aggódj a nyugdíjak és a bérek "elinflálódását" már elkezdte a fidesz. Hátra megyünk nem előre!
ómió
@Eladott Ország: Amikor Magyarország "ide süllyedt", az 2002-2010. között volt! Tudod: amikor "elkúrtuk", de azt megpróbáltuk lehazudni, másra kenni "reggel, éjjel meg este"! Azóta gazdasági, életszínvonalbeli helyzetünk az uniós átlagfejlettség 2010-es 61%-áról 2021-ben az uniós átlagfejlettség 76%-ára kapaszkodott fel (Eurostat)!Mivel már jó ideje nem egy bolsi tolvajkirály, elkúró, hazudozó lopkovic despota "kormányoz"! Tudom, viszont, hogy azt a bizonyos "első helyet", amire célzol, április 3-án is újra megcéloztátok, csakhogy a magyar nem kért belőle!
Eladott Ország
@ómió: ma, 10:25 ☺ Magyarország jobban teljesít mint Bulgária! És ennyi senki másnál! Konkrétan mi vagyunk az Európai Unió második legszegényebb országa!... Ebből kér a magyar, hülyegyerek?!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/126289990_874178376659918_4243542148109680839_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-6&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=s2FPtRuWrVoAX8Mysc7&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT-V-SQTytsG1AdpEUTZOwSAzuFQQbBDCOBStMjFBfqYQg&oe=629EFFA9
Nessy
Pártunknak és kormányunknak sikerült tíz év alatt az állami szférát az egyre több vízfej kinevezésével padlóra küldeni, pénz és munkaerő hiányában! Most is átszervez, új, egyre kevésbé hozzáértő vezetőket nevez ki. Egy szük, lehetőleg lojális vezető réteg bérét megemeli, akik maradnak is, csak a dolgozók szép igéreteken kívül nem kapnak jóformán semmit. Ők mennek el a rendszerekből egyre többen,.
Namely
A retekklub és a propi reménykedik. Ahogyan a törzsközönség is. Már 12 éve mást sem tesznek. Reménykednek, és egymást biztatják az akolban.
Húúúúúúú, most lesz összeomlás! Most! Megint! Más a hibás! Majd most segít az EU/usa/eb/stb.

A dolog szépsége, hogy nem veszik észre a valóságot, immáron 12 éve.
csak úgy....
@Namely: én utáltam a fizikát, -szerinted az nem az összeomlás jelei közé tartozik,hogy pld. országosan csak 22 bátor jelentkezett fizika tanszakra?
"Most! Megint! Más a hibás!" -hiszen ti a nyomorotokért elöszeretettel okoljátok a pénzt adó eu.-t ! buták és befolyásolhatók vagytok...
Nessy
@Namely: Igazad vagyon! Azért kell már az egészségügyben olyan ellátásra is időpontot kérni és heteket várni, amire azelőtt nem kellett, azért lesznek egyre hosszabbak a várólisták, mert "sok az orvos, a szakdolgozó, nincs tvk, mindenre van keret"!
Namely
@csak úgy...: tehát a fiz tanárszak az ország indikátora? Eddig hányan jelentkeztek oda? Korábban ez hogyan változott?
"ti a nyomorotokért elöszeretettel okoljátok a pénzt adó eu.-t !"
Ha nem tudnád, minden 1 euróból, ami onnan jön, vissza is megy 70 cent. De a jövő pénz is szánalmasan kevés, csak arra jó, hogy minden ballib idióta azt harsogja, hogy "az eu tart el minket". Pedig nem. Ha a németeknek nem érné meg, akkor már rég nem lennénk tagok.
Nessy
@csak úgy...: Majd egy épp ráérő tornatanár megtartja a fizika órát!
Namely
@Nessy: Ez hogy jön ide? Már sokszor leírtam, legyen még 1x?
2 út van:
1. Mindent kifizetnek, mint régen, és az állam minden évben fizeti a különbözetet.
2. Az embereket a magánszektorba hajtják, amennyire lehet, és kemény költségkorlát van.
Orbánék az utóbbi választották.
Ez nem az összeomlás jele, hanem egy intézkedés. Amúgy ha nem tetszik ez, akkor válassz olyan képviselőket, akik ezt kritizálják, de nem krumplilóbálással, meg "jaj, nem megyek be", hanem parlamenti munkával.
Nessy
@Namely: Igazad van! Ja, nem mindent fizetnek ki, mert jelenleg bázis finanszírozás van. Beteg ellátatlan nem maradhat, az adósság növekszik. Arról nem beszélve, hogy évek óta nincs "karbantartva sem a pont/forint, sem a súly/forint, azaz egyre alul finanszírozottabb a beteg ellátás. Mint ahogy a beszállítók is mióta várnak a pénzükre. Tavaly az egyik képviselő rákérdezett, hogy a megígért szakrendelőre adott pénz visszavonásáról mi a véleménye a kerület képviselőjének, Varga Mihálynak, Kövér kapásból 8 millió forintra büntette a kérdezőt!
Namely
@Nessy: "Tavaly az egyik képviselő rákérdezett, hogy a megígért szakrendelőre adott pénz visszavonásáról mi a véleménye a kerület képviselőjének, Varga Mihálynak, Kövér kapásból 8 millió forintra büntette a kérdezőt! "
erről linkelsz valamit?
csak úgy....
@Namely: a fizika tanár csak 1db. negatív példa volt a több száz közül...,na látod,ezért fölösleges érvelni neked! :)
Nessy
@Namely: Lusta vagyok kinket keresni. .A tények dióhéjban. Tavaly év közepén Varga Mihály nagy ovációval bejelentette hogy a két Óbudai szakrendelő több száz milliót kap felújításra, modern eszköz beszerzésre. Majd decemberben megjelent a hír a Magyar Közlönyben, hogy Orbán Viktor többek közt ez is visszavonta. A Varga Mihály most nem jött el ezt elmondani. Tordai Bence, kerületi képviselő a parlamentben rákérdezett, hogy tudott e erről a visszavonásról, és volt e véleménye. Ennek a kérdésnek volt az eredmény a 8 milliós bünti. Úgy mellesleg nem volt goromba, neveletlen bunkó Torday.
Málna
@Nessy: Ez tényleg dióhéjban volt. Csak a lényeg maradt ki belőle...:-)
ómió
@Eladott Ország: Merthogy ti 2010-re az Unió második legszegényebb országává tettetek bennünket!? Ne rinyálj! Nem állt meg ott az idő! Az Eurostat szerint azóta az uniós átlagfejlettség 61%-áról a 76%-ára zárkóztunk fel! Szóval, a további hazugságaidat "Eurostat-konforman" próbáld megfogalmazni!
Namely
@Nessy: Ha a stílusa ott is ilyen volt, www.youtube.com/watch?v=Eb-Ezg23q_k akkor csak annyit jeleznék, hogy a House of Commons-ból egy ilyenért azonnal kiküldenék, és mondhatna le.
Namely
@csak úgy...: "a fizika tanár csak 1db. negatív példa volt a több száz közül...,na látod,ezért fölösleges érvelni neked! :) "
épp ez az: ez nem volt érv.
A többit valahogy elfelejtetted lereagálni :D :D :D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.