Az illető azon a helyettes államtitkárságon dolgozott a lap információi szerint, ahol a korrupció miatt visszatartott uniós pénzekkel foglalkoztak.

A 24.hu cikke szerint a pénzügyminisztériumi tisztségviselőkön kívül a Miniszterelnökség egy vezető beosztású munkatársa is gyanúsítottja lett a két minisztériumot érintő hivatalait érintő vesztegetési ügynek. A lap információi szerint az érintett főosztályvezetőt le is tartóztatták.

24.hu: egy miniszterelnökségi főosztályvezető is érintett a korrupciós ügyben, letartóztathatták

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az ügyészség szerint – írja a lap – a férfi kenőpénzért cserébe vállalta, hogy a korrupció miatt visszatartott uniós forrású pályázatokat kedvezően bírálja el a támogatást kérők számára.

A 24.hu szerint a Magyar Közlönyben korábban jelentek meg hivatalos információk a tisztviselőről, aszerint az illetőt 2016 elején helyezték a Miniszterelnökség Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárságának állományába. Itt az RRF Terv Végrehajtásáért és Fejlesztéspolitikai Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságra került, Leveleki Zsolt helyettes államtitkár beosztottja volt. 

Ezen a helyettes államtitkárságon az EU helyreállítási alapján dolgozott, aminek a forrásait a magyarországi korrupció miatt nem utalta ki az Unió. Vagyis a 24.hu szerint most egy olyan kormánytisztviselőt gyanúsítanak korrupcióval, aki éppen a korrupció miatt visszatartott uniós forrásokkal kapcsolatban dolgozott.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi Kormányinfón elismerte, hogy a tárca egyik munkatársa is érintett a büntetőügyben, ő azonban nem főosztályvezetőről, hanem osztályvezetőről beszélt, illetve kisebb csalásokról. 

A 24.hu viszont az ügyészségi indítványok alapján arról számolt be a cikkében, hogy olykor több szás millió forintos, bizonyos esetekben pedig az egymilliárd forintot is megközelítő vissza nem térítendő támogatásokra benyújtott pályázatokat sikerült "megolajoznia" a gyanúsítottnak. Az ügyészségi indítvány szerint a legtöbbször a pályázati összeg egy százaléka volt az ára a segítségnek, de olyan is előfordult, hogy ennél jóval több kellett.

Az ügyészség szerint első körben a pénzügyminisztériumi érintettek kenőpénzért cserébe segítették a pályázókat abban, hogy a pályázati kérelmük sikeres legyen, ám ha ez nem jött össze, akkor lépett be a képbe a Miniszterelnökségen dolgozó főosztályvezető, aki a kenőpénzért cserébe azon elutasított pályázatok érdekében járt el, amelyek kapcsán felülvizsgálati kérelmet adtak be a Miniszterelnökséghez a pályázók. Az ügyészség szerint a főosztályvezető intézte el azt, hogy a kifogásnak mindenképpen helyt adjanak, ezáltal pedig a támogatási kérelem visszakerült a rendszerbe újbóli elbírálásra.

Az ügyészség szerint – olvasható a cikkben – a főosztályvezető egyszer még azt is el tudta intézni, hogy az egyik pályázó cég az általa elenyert több mint félmilliárd forintos támogatási összeget egybe le tudja hívni, előlegként, hiába utasították el korábban a kérelmét.

"A Miniszterelnökség főosztályvezetője ellen háromrendbeli vezető beosztású hivatali személy által, az előnyért hivatali kötelezettségét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása a gyanú, amiért öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat, ha elítélik. A 24.hu információja szerint a gyanúsítás alapját egyebek mellett több ezer oldalnyi lehallgatási jegyzőkönyv képezi ez esetben is.

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben április végén közölte, hogy több minisztériumi tisztviselőre csapott le összehangolt bűnügyi akcióban, amelyben csaknem 150 ügyész és rendőr vett részt. A korrupciós ügynek azóta már húsz gyanúsítottja van, közülük heten jelenlegi vagy volt minisztériumi tisztviselők. Öt embert letartóztattak, így a Miniszterelnökség szóban forgó főosztályvezetőjét is, egy embert bűnügyi pedig felügyeletbe helyeztek"

- olvasható a cikkben, amely szerint egy pénzügyminisztériumi tanácsosnál a rendőrök 180 millió forintnyi pénzt találtak egy széfben. Az érintett azt mondta, az az édesanyja pénze.

Forrás: 24.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Hogy csodálkozhatnak most a letartóztatottak. Eddig csak azt csinálták, ami a munkaköri leírásukban szerepelt. :)))

Erőlködik a NER, hogy jó arcát mutassa az úniónak, meg hogy minnek nekünk úniós bíróság. Hátha így megkapják a sok pénzet. De az EB-ben sem hülyék ülnek, pontosan tudják, hogy ennek érdekében megy a beáldozás, miközben a valódi bűnösök ülnek az összekorrumpált milliárdjaikon. Illetve élvezik és szórják magukra.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
áldozzák be a " kishalakat "...remélem az unió nem veszi be...
namihami
Csak azzal próbálkozott, amit a főnökeitől és a Főnöktől látott. Mindössze a lépték volt kisebb.
Azt felejtette ki a számításból. hogy a Vezér nem tűri a saját körén kivül eső konkorenciát. És elfelejtett felmentést kérni és percentet leadni. Ez pedig a disznófejjel jár...
ómió
Szóval, van következmény! Nem úgy, mint anno Simon efftársnál!
Nessy
Klasszikus helyzet! Lop, hülyeséget csinál a főnök, letartóztatják a takarítónőt, esetleg a titkárnőt!
nemkati
Hogy csodálkozhatnak most a letartóztatottak. Eddig csak azt csinálták, ami a munkaköri leírásukban szerepelt. :)))

Erőlködik a NER, hogy jó arcát mutassa az úniónak, meg hogy minnek nekünk úniós bíróság. Hátha így megkapják a sok pénzet. De az EB-ben sem hülyék ülnek, pontosan tudják, hogy ennek érdekében megy a beáldozás, miközben a valódi bűnösök ülnek az összekorrumpált milliárdjaikon. Illetve élvezik és szórják magukra.
Eladott Ország
@nemkati: ma, 09:19 ♦ Orbanisztánban az állami szintre emelt korrupción kívül, a jogállamiság telibeszarása is probléma.
A jelenlegi rezsim nem kompatibilis a demokráciával, nem reformálható!
jesz
ez most pörög, miközben az igazságügyi-miniszterhelyettesről nagy kuss van...

vagy új kormány, tiszta lap? mehet minden tovább, semmi nem történt? vagy leadja a pénzt, oszt tipli..?
Dr. Proktor
Nem tudták hogy lopni csak engedéllyel vagy utasításra szabad?
...vagy csak nem adták le a köteles részt, akarom mondani az alkotmányos költséget?
kereső
Varga Judit, Varga Mihály, Gulyás Gergely...,Rogán Antal...Orbán Viktor.
nemkati
@troll5: Te vagy az 5-ös számú trolltagkönyv tulajdonosa? :)))
troll5
@nemkati: Ja! Csak az egy másik párt!
ómió
@Eladott Ország: Inkább Simon efftársadat kérdezd meg, hogy azt a negyedmilliárdot, amit az "éhségmenete" után a szél kifútt a zsebéből (vagy a bécsi bankszámlájáról fújta le a "takarást"?), mivel is "kereste"! Máig se "fedte fel"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.