Drasztikusan visszaesett azoknak a száma, akik rendőrként képzelik el a jövőjüket.  Tavaly még 592-en végezték volna el ezt a kétéves képzést, idén viszont már csak 460-an adták be felvételi kérelmüket.

Olyan alacsony a rendőrök fizetése, hogy egyre aggasztóbb a létszámhiány

Fotó: MTI/Donka Ferenc

Ezek a számok azonban csak a jelentkezőket mutatják, fontos kiemelni, hogy 

minden harmadik fiatal elbukik az alkalmassági vizsgán.

Az rtl.hu cikkéből kiderült, hogy az összes tiszthelyettesi képzést tekintve tavaly nyáron összesen 716-an végeztek, miközben a már idézett tanulmány szerint tartósan 1200 új elsőéves tanulót kellene felvenni ahhoz, hogy a minimálisan elvárható létszám – legalább az avatás utáni első 2-4 évben – stabilizálódjon.

A hivatalos tájékoztatás szerint a rendőrség ezzel az állománnyal is „maradéktalanul el tudja látni” a feladatait, szakszervezeti vezetők szerint ugyanakkor ez csak úgy lehetséges, ha a rendőrök sok túlórát vállalnak, valamint ha rendszeresen dolgoznak az otthonuktól távol is.

Pongó Géza, a Független Rendőrök Szövetsége vezetője szerint a rendőrök rossz helyzetét mutatja az is, hogy a járvány előtt évente nagyjából 2000-2500 rendőr szerelt le.

„A koronavírus megjelenése óta a fegyverpénz belengetésén kívül csak azért nem mondtak fel tömegesen, mert június 1-jéig a veszélyhelyzetre hivatkozva megtiltották ezt, és csak közös megegyezéssel – azaz a felettes beleegyezésével – lehet távozni. De még a járvány évében is több mint ezren távoztak az állományból, pedig csak néhány hónapig oldották fel a leszerelési tilalmat”

– mondta  Pongó Géza.

Szerinte a fiatalok körében elsősorban azért nem vonzó a rendőri pálya, mert a civil foglalkozásokhoz képest jóval alacsonyabb fizetés.

Egy kezdő például nettó 200 ezer forint alatt keres, de gyakran még több évtizednyi szolgálat után is csak nettó 250-300 ezer forintot vihetnek haza a tiszthelyettesek.

Forrás: rtl.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
m73
@Németh István: milyen 13. havi bérről beszélsz te nyomorúlt? A ruhapénzt meg ruhára kell elkölteniük,amit áfás szàmlával kell igazolniuk. A fegyverpénzt meg most kapták előszőr és valószínű,hogy utoljára,mert ne hogy mégtöbben szereljenek le. A 150000 forintos széchenyi kártya még arra sem jó,hogy a családal elmenjenek egy wellnes hétvégére valamelyik mészáros hotelbe pihenni. Megint csak bizonyítottad,hogy egy hozzánemértő,rosszindulatú komcsi vagy.
ómió
Pedig a zsarufizuk akkor "kulmináltak", amikor az efftársak tőlük is lenyultak egy havit! Vagy neeeem?
Németh István
@human: igazad van be kell vezetni NEMZETŐRSÉG címen! és megkezdeni az olyan moslékok ki-írtását mint te is! menten be is lépnék és felkutatnálak ganaj!
@m73: tájékozódj kis tökfej! Különben a kormány a JELENLEGI rendezte a bérüket, mi több fizette ki az elmaradt járandóságaikat! Aztán mit ugatsz a ruhapénzre? fingod nincs, hogy hogyan csalják el! Baromfasz! Na rád uszítom a nemzetőrséget az biztos - ha lesz! Megsúgom ott a nemzetőrség tagjainál, trendi lesz, hogyha meglátnak egy moslékot, mint amilyen te is vagy a herefelemeléssel fognak jelezni egymásnak!
sgl
Ebben valami erős ellentmondás van: minden hatalom a hozzá tartozó erőszak szervezetet igyexik megfizetni, hogy balhé esetén ne forduljanak a hatalom ellen.
Ez akkor most így hogy??
m73
@Németh István: kit uszítasz kire te kis köcsög! Bm-s vagyok,úgy hogy tudom mit beszélek baromka. Folyik ki a szar a szádból munkásőr komcsifaszszopója. Az olajszőkítő sanyi haverod semmit sem rendezett,pláne nem a bért. Meséld el nekem te agyament komcsi,hogy melyik két hétben lesz rend ebben az országban. Hiába fenyegetőzől,te csak egy bohóc vagy és az maradsz is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.