Drasztikusan visszaesett azoknak a száma, akik rendőrként képzelik el a jövőjüket.  Tavaly még 592-en végezték volna el ezt a kétéves képzést, idén viszont már csak 460-an adták be felvételi kérelmüket.

Olyan alacsony a rendőrök fizetése, hogy egyre aggasztóbb a létszámhiány

Fotó: MTI/Donka Ferenc

Ezek a számok azonban csak a jelentkezőket mutatják, fontos kiemelni, hogy 

minden harmadik fiatal elbukik az alkalmassági vizsgán.

Az rtl.hu cikkéből kiderült, hogy az összes tiszthelyettesi képzést tekintve tavaly nyáron összesen 716-an végeztek, miközben a már idézett tanulmány szerint tartósan 1200 új elsőéves tanulót kellene felvenni ahhoz, hogy a minimálisan elvárható létszám – legalább az avatás utáni első 2-4 évben – stabilizálódjon.

A hivatalos tájékoztatás szerint a rendőrség ezzel az állománnyal is „maradéktalanul el tudja látni” a feladatait, szakszervezeti vezetők szerint ugyanakkor ez csak úgy lehetséges, ha a rendőrök sok túlórát vállalnak, valamint ha rendszeresen dolgoznak az otthonuktól távol is.

Pongó Géza, a Független Rendőrök Szövetsége vezetője szerint a rendőrök rossz helyzetét mutatja az is, hogy a járvány előtt évente nagyjából 2000-2500 rendőr szerelt le.

„A koronavírus megjelenése óta a fegyverpénz belengetésén kívül csak azért nem mondtak fel tömegesen, mert június 1-jéig a veszélyhelyzetre hivatkozva megtiltották ezt, és csak közös megegyezéssel – azaz a felettes beleegyezésével – lehet távozni. De még a járvány évében is több mint ezren távoztak az állományból, pedig csak néhány hónapig oldották fel a leszerelési tilalmat”

– mondta  Pongó Géza.

Szerinte a fiatalok körében elsősorban azért nem vonzó a rendőri pálya, mert a civil foglalkozásokhoz képest jóval alacsonyabb fizetés.

Egy kezdő például nettó 200 ezer forint alatt keres, de gyakran még több évtizednyi szolgálat után is csak nettó 250-300 ezer forintot vihetnek haza a tiszthelyettesek.

Forrás: rtl.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
...vagyis hiányolják a rendőrölet de egyharmada sem annakvaló...most akkor itt a másik kétharmad vagy mi a baj ?
jesz
a hatalomnak qurvanagy szerencséje van...miért?...mert nincsenek napokon, heteken át tartó folyamatosan több tízezres létszámú balhés tüntetések...mert akkor az erőszak-szervezetek igencsak bajban lennének..

...szerencsére béke van, itt a nyár, a lófasz menjen tüntetni...megasztán miért? annyi mindent úgysem lehet követelni, ezért inkább semmit...
human
Majd Orbán bevezeti újra a munkásőrséget. Biztos lesz jó pár jelentkező rá a szavazótáborából. Már csak nosztalgiából is.
ómió
Pedig a zsarufizuk akkor "kulmináltak", amikor az efftársak tőlük is lenyultak egy havit! Vagy neeeem?
Németh István
@human: igazad van be kell vezetni NEMZETŐRSÉG címen! és megkezdeni az olyan moslékok ki-írtását mint te is! menten be is lépnék és felkutatnálak ganaj!
@m73: tájékozódj kis tökfej! Különben a kormány a JELENLEGI rendezte a bérüket, mi több fizette ki az elmaradt járandóságaikat! Aztán mit ugatsz a ruhapénzre? fingod nincs, hogy hogyan csalják el! Baromfasz! Na rád uszítom a nemzetőrséget az biztos - ha lesz! Megsúgom ott a nemzetőrség tagjainál, trendi lesz, hogyha meglátnak egy moslékot, mint amilyen te is vagy a herefelemeléssel fognak jelezni egymásnak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.