Magyarországon a helyzet csak romlott azóta, hogy az Európai Parlament (EP) 2018. szeptemberében tagjainak kétharmados többségével elfogadta a Judith Sargentini által készített jelentést a magyarországi jogállamiság, demokrácia és alapvető jogok helyzetéről – írja a Népszava.

Az Orbán-kormány tovább rontotta megítélését, dolgoznak a következő Sargentini-jelentésen
Kép: Pixabay

Ez a véleménye Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselőnek, aki az Európai Parlament megbízásából újabb állásfoglalást állít össze arról, hogy az országban súlyosan sérülnek-e az Unió alapértékei.

Jelentésének vázlatát szerdán mutatja be a parlament állampolgári jogi szakbizottságában. A végső változat a módosító indítványok benyújtása és a szakbizottsági, majd plenáris szavazás után készül el.

2018-as határozatában a képviselő-testület az alkotmányos rendszer működésétől a korrupción és összeférhetetlenségen át a véleménynyilvánítás és tudományos élet szabadságáig, 12 területen fogalmazta meg az aggodalmait,

és kérte fel a tagállamok minisztereiből álló EU Tanácsot, hogy az uniós értékek érvényesülését érő kockázatok miatt kezdje el a hetes cikkelyes eljárást Magyarországgal szemben.

A kormányok elindították a folyamatot, amelynek első szakaszában a tárcavezetők rendszeres vitákat és meghallgatásokat tartanak, később ajánlásokat fogalmazhatnak meg, végül pedig a szavazati jog megvonásával sújthatják a magyar kormányt, ha úgy ítélik meg, hogy jogosak a parlament kifogásai. Az eljárás azonban még mindig a kezdeti stádiumban tart, mert a résztvevők nem tudnak dönteni a folytatásról.

A Delbos-Corfield által asztalra tett parlamenti jelentéstervezet szerint az aggályok ugyanazok, mint négy évvel ezelőtt, sőt

időközben számos új probléma merült fel, mint a médiapluralizmus és az igazságszolgáltatás függetlenségének további csorbítása.

A határozott uniós fellépés hiányában Magyarország mára választási autokráciává vált, véli a jelentéstevő. Éppen ezért sürgeti a kormányközi tanácsot, hogy lépjen tovább a hetes cikkelyes eljárásban, intézzen ajánlásokat a kormányhoz és tűzzön ki határidőket azok teljesítésére.

Forrás: Népszava

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Virág Árpád
Ez a jelentés gyakorlatilag bármelyik európai országra alkalmazható, függetlenül igaz, vagy hamis voltára... Ha ilyen alattomos eszközhöz nyúlnak magukat demokratikusnak nevező politikusok, sőt akárki az EU nevében..., mit is várhat akkor egy egész földrész? Ha a hatalom és erődemonstrációt Németország és Franciaország, két ősi ellenség fúziója határozza meg a többi országra vonatkoztatott szabályrendszert, akkor ez nem demokratikus, hanem birodalmi hegemónia körvonalát vonja maga után... Nem a jövőt építik, hanem egy birodalmat, csak az a kérdés ki fogja irányítani és ki veszi át a hatalmat?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Uriel
Nem megítélni kéne (már régóta nem !!!), hanem elítélni (!), szankciókkal féken tartani a parasztot és változtatva az eddigi szabályozáson, megakadályozni, hogy gátolja az EU működését.
És komolyan el kell gondolkodni a kétsebességes Európán, mert nagyon el lett felejtve ez a téma...
Uriel
@Maccska: Egy igazságtalan, tiszteségtelen, törvényesített és törvénytelen csalások sorozatát alkalmazó, a kormány nevében közpénz-milliárdokból a Fidesz kampányát toló, a köztévében, közmédiában (ami mindenki számára elérhető!) a nap 24 órájában goebbelsi hazugság propagandával agymosó, az ellenzéket folyamatosan úgy gyalázó, hogy válaszadási lehetőséget nem adnak, és négyévenként egyszer (!!!) öt perc erejéig megszólalható szavazásra gondoltál?

A hazaárulásról Orbánt és Szijjártót kérdezd. Ők tudnak a témában részeletes felvilágosítást adni.
Inkább vagyok szabadságszerető libsi, mint egy kényúr seggéből kilógó és őt áhítattal imádó szektás illibsi.
Béla333
A maffiózók erre játszanak:
Kifelé az (Európai) Únióból, befelé a (szovjet) Únióba.

A maffia hívek meg gondolkodás nélkül követik a fényestekinTETŰ-t
ómió
"Dolgoznak" a brüsszeli efftársak!? Talán már Trianon 2.0 is készül!? "Merő hazafiságból", persze!
Béla333
Putyin csicskák! Ki szeretnétek lépni az Unióból?
Tökfejek!
csak úgy....
már alig váron a napot,hogy orbánékat úgy baxxák ki az unioból és a natoból mint @Maccska:-t szarni !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.