Addigra ugyanis annyira leromolhat a vízminőség. Az optimista verzió szerint viszont a mostani szabályozott rendszerrel százévekre előre megoldódott a probléma a mostani vízháztartással – bár a természet az ingadozó vízszintet jobban kedveli.

Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa szerint akár 10-15 éven belül annyira leromolhat a Balaton vízminősége, hogy lehetetlenné válik benne a fürdés, ez a legpesszimistább lehetőség – mondta el az InfoRádiónak

10-15 év múlva lehetetlenné válik a fürdés a Balatonban a legpesszimistább forgatókönyv szerint

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint fél évvel ezelőtt mintegy 20 centiméterrel volt sekélyebb a Balaton, mint most, jelenleg nagyjából 4 százalékkal van a maximális érték alatt a vízszint a főmunkatárs nyilatkozata szerint.

Tóth Viktor úgy látja, nem elképzelhetetlen, hogy a megemlkedett hőmérséklet és a párolgás miatt rövid távon, az elkövetkezendő hónapokban 20-30 centiméterrel csökken a Balaton vízszintje. Hozzátette, ennél hosszabb távú becsléseket nem nagyon mer vállalni, mert "nagyon nagy a szórás". 

A kutatóintézet főmunkatársa szerint a legpesszimistább forgatókönyv az, hogy akár 10-15 éven belül lehetetlenné válik a fürdőzés a Balatonban, mert annyira leromlik a víz minősége, míg az optimista eshetőség szerint százévekre megoldódik a probléma azzal a mostani vízháztartással, ami pillanatnyilag van a tóban.

Tóth Viktor szerint a probléma alapvetően az, hogy az utóbbi évtizedekben túlstabilizálták a Balaton vízszintjét. Ennek hátterében alapvetően rekreációs – gazdasági és turisztikai – érdekek állnak, biológiailag ezt viszont semmi sem indokolja. Hozzátette, az elmúlt 10-15 évben a balatoni víszszintingadozás 10 százalék alatt volt, az 1970-es évek előtti időszakban előfordult olyan, amikor éves szinten akár 30-40 százalékot is nőtt vagy csökkent a vízszint.

A kutatóintézet főmunkatársa úgy látja, végső soron a természet alkalmazkodni fog a szabályozott balatoni vízszinthez, de az ingadozót jobban kedveli. A legfontosabb mindenestre az, hogy fenn legyen tartva a természetesen vízforgalom a Balatonban.

Forrás: infostart.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Nyugi, a jobb részei már a ""mészárosok"" tulajdonában vannak. És a Mi Istenünk nem fogja a saját tulajdonát ebek harmincadjára kerülni.
A valószinűbb, hogy a zemberek (gyerekeink, unokáink) még a lábukat sem tehetik majd az ő Balatonjukba (Fertő tavukba, Tisza tavukba és ami még idővel megtetszik).
csak úgy....
én arra lennék kíváncsi,hogy 10-15 év múlva mibe kerül balatonon a lángos! :)
kulabombaafityiszre
a ner legények ezt az időt simán lerövidítik 2-3 évre,mert a romboláshoz piszkosul értenek.
namihami
@KisTehen: 12.58:. Szerinted mekkora a különbség abban, hogy orosz vagy magyar őr áll a kerítés előtt? És a víz közelébe egyik se enged. Ha a vizet csak gukkerrel vagy a lavórban élvezheted? Sorra és rohamosan fogynak az ingyenstrandok és magyar/orosz újNERtársak építik be a vízparti telkeket.
Yoda69
@namihami: A meszarosok egy fillert se fognak aldozni a Balaton minosegenek megorzeseert. Amig lehet kifacsarnak belole minden hasznot, ha meg lerohad eldobjak, mint egy hasznalt kotont.
namihami
@Yoda69: 14.56: A Balaton (nekünk, magyaroknak) mindig a ""balcsi"" mard. Én nem azt mondtam, hogy saját(!!) pénzüket fogják költeni. Természetesen ""kiemelt fontosságú népgazdasági érdek"" lesz a Balatonra költött KÖZpénz, de az így elért jobb környezet már az ő kényelmüket szolgálja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.