A főügyészség irányításával a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád-Csanád Megyei Vizsgálati Osztályának nyomozói és a Készenléti Rendőrség Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársai összehangolt akció keretében újabb 2 férfit állítottak elő és vettek őrizetbe költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt.

Újabb őrizetbe vételek az őrző-védő céghálót működtető bűnszervezet ügyében

Fotó: pixabay.com

A gyanú szerint az országos kiterjedtségű, őrző-védő cégek irányításában érintett egyik férfi azért, hogy a munkavállalói után ne kelljen a közterheket, valamint a vagyonvédelem, mint általuk nyújtott szolgáltatás után ÁFA-t fizetni, igénybe vette egy bűnszervezet segítségét – írják az ügyészség honlapján.

A bűnszervezet szolgáltatásának lényege szerint a megrendelő munkavállalóit fiktíven más társaságokhoz jelentették be, többlépcsős céghálót létrehozva, melynek legalsó szintjén a foglalkoztatással járó közterheket és a szolgáltatás nyújtása után fizetendő ÁFA-t bár részben bevallották, de azt senki nem fizette meg. A bűnszervezet a bűncselekmény leplezésére a cégeket 2-3 havonta cserélgette és jutalékért fiktív számlákat is kiállított.

A főügyészség által irányított nyomozásban korábban már három összehangolt akcióban a bűnszervezet 14 tagja került letartóztatásba, így annak irányítói, az alattuk végrehajtói szinten levők, a cégeket biztosító ügyvéd és más érintettek, míg több gyanúsított szabadlábon védekezik.

A hétfői akcióban egy, a bűnszervezet szolgáltatásait igénybe vevő, vagyonvédelemmel foglalkozó cég irányítóját, valamint a számla láncolatban közvetlen a befogadó cégek alatt álló beszámlázó cég vezetőjét vették őrizetbe. Az összehangolt nyomozati cselekmények célja a Vagyon-visszaszerzési Hivatal bevonásával a bűncselekményből származó vagyon elvonása is volt. Az újabb gyanúsítottak több, mint 500 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek a 2018. és 2022. közötti időszakban. A nyomozás eddig már több, mint 3 milliárd forintot meghaladó károkozást tárt fel.

A bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban a főügyészség a gyanúsítottak letartóztatásának egy hónapra történő elrendelését a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés és az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta.

Az ügyészi indítvány tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája a mai napon tartott üléseken fog dönteni.

Címlapkép: pixabay.com

Forrás: Ügyeszség

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Olajsanya redukálja a konkurenciát! Ahogy fogynak a többiek, úgy nő az ő cégeinek bevétele.
durbinsc
@namihami: Amíg nem hoznak megfelelő törvényeket, addig a céghálózatok akadály nélkül működhetnek. Amire a tényleges munkát ellátó vagyonőr, biztonsági őr megkapja a fizetését, már csak morzsák jutnak neki belőle...
namihami
@durbinsc: Valóban. Nem is az ott dolgozók béréről írtam.
""...úgy nő az Ő(!) cégeinek bevétele.""---az olajból se azok lettek milliárdosok, akikkel csináltatta.
durbinsc
@namihami: Világos, értettem én, hogy miről írtál.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.