Több uniós tagállam szerint ideje elgondolkodni az orosz olajexportra kivetett szankciók elhalasztásán annak érdekében, hogy legalább a javasolt szankciós csomag többi részét életbe lehessen léptetni, írja a Bloombergre hivatkozva a 444.hu.

Orbán Viktor ellenállása miatt az EU elhalaszthatja az olajembargót

Fotó: Facebook

Az EU legújabb szankciós csomagja részeként az orosz olajexportot is betiltaná, és bár Magyarország ez alól 2025-ig mentességet kapna, Orbán Viktor megmakacsolta magát, és mereven elutasítja – írja a 444.hu.

Orbán azzal érvel, hogy a magyar olajiparnak hatalmas költségekkel járna az átállás más olajforrásra. Ez annyiban igaz, hogy az orosz olaj olcsóbb, mint a nyugaton irányadó Brent könnyűolaj, és a Mol finomítói kapacitásai az orosz Ural olaj feldolgozására vannak optimalizálva, ezek átállítása pedig több száz millió dolláros költséggel járna. Ugyanakkor a Molnak a legfrissebb jelentése szerint a hatósági benzinár ellenére is 833 millió dollár volt az adózás, kamatfizetés és amortizáció előtti árbevétele 2022 első negyedévében, vagyis ezt a beruházást, amivel lényegében örökre leválhatna az orosz olajról, pár havi bevételéből fedezni tudná.

Forrás: 444.hu

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Egyértelmű, hogy a maffiózó csak arra játszik, hogy keresztbe tegyen az Unió olajembargójának.
És nem Magyarország érdekében, hanem a saját, önző, hazaáruló, tolvaj mocskos érdekében.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Itthon elsősorban lényeges a MOL profitja. Hiszen abból csurran, cseppen másoknak is!
ómió
"Több uniós tagállam szerint ideje elgondolkodni" rajta!? Nem meglepő, hogy mindez nem "Ursula invenciója"!
Nessy
@KisTehen: És a költségvetés pótolja a veszteségét!
Béla333
Egyértelmű, hogy a maffiózó csak arra játszik, hogy keresztbe tegyen az Unió olajembargójának.
És nem Magyarország érdekében, hanem a saját, önző, hazaáruló, tolvaj mocskos érdekében.
izéke
Ugye senki nem gondolja komolyan,hogy az a pénz a MOL-é? Inkább orbán valamelyik csókosáé
Nessy
@KisTehen: Legyen hited szerint! Arról nem beszélve, hogy a benzin turizmust támogatjuk, ahogy jön a jó idő, és a nyaralási szezon, egyre nagyobb mértékben.
kereső
@KisTehen: 09:46 A MOL privatizációjakor egyetlen B sorozatú részvényt bocsájtottak ki- 1001 Ft-os névértéken- ez az úgynevezett "arany részvény", melynek tulajdonosa a magyar állam. Ugye nem szükséges felidéznem, hogy az "arany részvényesnek" milyen jogai vannak, és mennyi a szavazatának a súlya???!. Menj legelni boci.
bence
Miért nem lehet megvonni azonnal orbántól a szavazati jogot ?!
kereső
@sgl: Gazprom volt a tulajdonos. azt akkor 120-128 milliárdos névértékű/ paci árat 160-180 milliárdra becsülték/ részvénycsomagért adott a magyar állam a manyup pénzből/ orbán viktor/ 500 milliárdot.Ezt a részvénycsomagot adta most oda az állam a magtánalapitványoknak- corvinus, mcc,a harmadikat nem tudom: 10-10-5%-ban.
A külföldi legnagyobb intézményi befektetők az USA /észak amerikai befektetők.
Uriel
Sürgősen meg kell változtatni az EU-s választási rendszert, az olyan kis g*cik miatt, mint Orbán.
Akár mindenben, de stratégia kérdésekben mindenképpen elég lenne a 3/4 vagy 4/5 és nem kell mindenki szavazata.
Yoda69
Remelem az ukranok a gaz utan elzarjak az olajat is, igy felteszik az i-re a pontot.
kereső
@Nessy: 09:56
Falusi benzinkút( a környéken egyedüli) mai közleménye:
MEGÉRKEZETT A GÁZOLAJ SZÁLLÍTMÁNY! 2022.05.09.
Egyenlőre gépkocsiba 20 litert, kannába 5 litert tudunk adni HATÓSÁGI ÁRON (480,- Ft/liter). Az egyéb jogszabályi korlátozások továbbra is érvényben vannak.
A jelenlegi kiszolgálási rend május 31-ig marad érvényben.
Mi ennek is örülünk, remélem, Ti is!
A benzinről később tudunk tájékoztatást adni, reméljük, még a mai nap folyamán.
BP
kereső
@KisTehen: Föntebb leirtam. Legelj inkább!
kereső
@KisTehen": A legrosszabb időpocsékolás a bolonddal és fanatikussal vitatkozni, akit nem érdekel az igazság vagy a valóság, csak a hite és az illúziói győzelme. Soha ne vesztegessük az időt olyan érvekre, amelyeknek nincs értelme. Vannak emberek, akiknek bármennyi bizonyítékot mutatunk is be, nem képesek megérteni, másokat pedig elvakít az ego, a gyűlölet és a harag, és csak azt akarják, hogy igazuk legyen, még akkor is, ha nincs igazuk."

Öreg- utazz a faluból 50-80 km-t, hogy gázolajhoz, benzinhez juss- akár nem támogatott áron is.
kereső
@KisTehen: Ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...
namihami
@Shikari: Van mégegy másik is, akit szintén így hívnak? Az a normális?
simmering73
"...a nemváltó óvodásoktól rémüldöző Magyarország kormánya azért kitart egy kvázi abszolútum mellett, ez pedig a hőn szeretett OROSZ OLAJ. Mert eme kis ország ugyan önként csatlakozott az EU-hoz, a sokadik Orbán-kormány azonban sokadszorra gátol már megint valamit, elárulva saját magát. Emlékszünk még, amikor maga a vezér nyomult azzal, hogy csökkentjük az orosz energiától való függőségünket, sőt 2022-re megszüntetjük. Aztán itt van 2022, és most az a lemez forog, hogy eszünk ágában sincs, mert akkor mi lesz velünk.

Mekkora nulla egy ország első számú stratégája, aki képes előidézni egy ilyen helyzetet? Az egyik legfontosabb nyersanyagból döntő hányadban kizárólag egyetlen fajtát képes finomítani a MOL. Ez királyság. Ez egy technikai kihívás, és diktatórikus rezsimünk azt játssza éppen, hogy tehetetlenné, megoldásképtelenné fényezi ezt a vállalatot. Amely vállalat minden működő gép, és vegyipar és minden üzemanyagát biztosítania kéne háború alatt is. Tehát lankadt fütyivel orgiázunk, szép, nemzetiszuverén giccsbe mártva azt, amit nyugodtan nevezhetünk inkompetenciának. Egy ilyen vállalat hogyan képes megfelelni egyáltalán alapvető tőzsdei, világpiaci kihívásoknak, hogyan képes reagálni a változó fogyasztói szokásokra? Amikor az ólmozott benzinnel öltük magunkat, és aztán lett ólommentes, vajon hány ezer év kellett a mérnököknek az átálláshoz?"
kolozsvaros.com/2022/05/13/az-inkompetens-semmittevesbol-levezetni-a-nemzeti-szuverenitast/
kereső
"A MOL nem tud megoldást találni egy technikai problémára? GRATULÁLOK! Akkor érdemes volna KIRÚGNI MINDENKIT, AKI EZÉRT FELELŐS. Már rég serényen kellene ÍRNI A FELMONDÁSOKAT, nem a közösüléstől megijedő mondabéli hisztérikus utcalány szintjére lesüllyedni. Ha orvosi könyveket olvas az ember, akkor tudja, hogy a történelem hajnalán még bevett szokás volt megnyalni a vizeletbe mártott ujjat, és ha bizonyos íze volt, akkor abból a doki meg tudta állapítani például, hogy a páciens cukorbeteg, vagy sem. De ma már ezt máshogy is ki lehet mutatni. A MOL még ma is a húgy kóstolgatásánál tart? Úgy tűnik. Közben azért a hatósági ár mellett a régió benzinturizmusának fellegvárává válás egész jó kis bevételt hoz a cégnek, de mégsem futja másra, mint a pisikóstolás szintjén totyorgásra.

Óriási teljesítmény a képtelenek vagyunk megoldani egy műszaki problémát szintjén bemutatni a világnak, mekkora hozzá nem értő barmok. Ennél már csak a rádióban közvetített sztriptíz lehet kisebb kihívás és díjazandóbb hozzáállás. Az inkompetens semmittevésből a nemzeti szuverenitást levezetni olyan, mint összeszart fehér gatyában beállni egy bár közepére, és hugyozás közben várni a tapsot. Miközben a MOL elvileg tényleg egy világvállalat."
kolozsvaros.com/2022/05/13/az-inkompetens-semmittevesbol-levezetni-a-nemzeti-szuverenitast/
kereső
@Maccska: Majd mindenki eldönti, hogy hogyan tovább- a nagy fogyasztó európaiak már megkezdték a munkát a levállásra. Magyarország meg maradjon- a kis picsafüstnyi fogyasztása nem fogja megoldani az orosz medve gondjait- ha, csak a németek válnak le, az az orosz gdp 2-2,9%-os csökkenését okozza. Kina nem tolong, india nem tolong. Mégis mit gondoltok, hogy mi lesz az orosz kutakkal, ha nem kell az urali? Leállitják? az teljes gazdasági csőd. Nagyon nagy a mellény- csak az a hülye "nyugat" is tud számolni, meg gondolkodni- kivéve a magyar gyevi birót.
percsi
Itt az oldalon okosabb emberek vannak a gazdag nyugati országok szakembereinél! Az EU már elkezdte kiépíteni-megtervezni a hálózat útját, fél év, és elszakadnak az oroszoktól. Nem hülyék, megtalálják a módját, hogy vityát töröljék a bázisból. Csak adnak még egy esélyt Magyarországnak, ha vitya miatt kikerülnek bennünket, cseszhetjük.
Milyen rossz lenne nekünk is a gazdag országok közé tartozni!
Vitya, aki az országot mélyszegénységbe sodorta, aki gazdaságilag az utolsó helyre irányította, aki a simlisségen kívül máshoz nem ért, akarja az EU-t irányítani, ez még viccnek is rossz.
Addig páváskodik, míg sem orosz, sem más gáz-gázolaj nem lesz, visszatérhetünk a fa és rongytüzelésre, bár már a fás területre is rárakták a kezüket.
kereső
Javasolnám az EB-nek,EP-nek, hogy vessen ki magas "védő" vámot az orosz gázra és olajra- ezzel ösztönözze a tagállamokat, hogy csipkedjék magukat az alternativ energiahordozók megtalálásáért. Az "olcsó" ne legyen olcsó.
csipetke
Ezért (is) utálják orbánt mindenfelé,mint a szikkadtszart, mert mindenhol mindennel szembemegy. Jónéhány évvel ezelőtt megígérte,hogy függetleníti az országot az orosz energiahordozóktól, (bár orbán meg az ígéretek?) hát az tisztán látszik,hogy ezen mennyire igyekezett. Most százmilliárdokért zsarolja az EU-t, hogy az átállást fizessék meg. Majd ha meg kell szüntetni a rezsicsökit, akkor rákeni az EU-ra,mert orbán még soha egyetlen idióta húzásáért se vállalt felelősséget. Végülis könnyebb bűnbakot találni,mint az embereknek magyarázkodni. Mialatt ő,a pereputtya,és a haverjai gennyesre keresték magukat közpénzen, addig a magyar béreket szándékosan tartották a béka segge alatt,mert így jöttek ide a multik. Ha azon igyekezett volna orbán,hogy a magyar béreket az eu-s fizetésekhez zárkóztassa, nem lennénk ekkora szarban. De orbánnak,és a fidesznek kb akkora szociális érzékenysége van, mint egy marék molylepkének. Egy egész ország szív orbán felelőtlen,átgondolatlan, gyagya politikája miatt.
kereső
Az EB cáfolta a Politico hirét. Nincs, és nem is lesz elhalasztás.
Yoda69
@Horizont: shikari, alias bringas, nem ket nevvel van itt, hanem joval tobbel. Szerintem meg a dubrincs is o :)
Yoda69
@Horizont: Ezeknek? Az anyjukat es eladnak kurvanak, ezek a román bertrollok.
csak úgy....
@Shikari: @Maccska: tibim,te egy tudathasadásos marha,aki itt éli a szánalmas életét mert nincs senkije!
csak úgy....
@Shikari: tibim,te hülyén fogsz meghalni!
magyar1
Legalább van aki észre téríti az elbutult megvezetett unios vezetőket.
magyar1
@Maccska: Akkor a lengyelek azért veszik a szaudi olajat?
drrotf
Mi lesz ha ezek után jönnek az oroszok?Majd ők fenyegetnek, hogy elzárják az olaj és gázcsapokat, hasonlóan ahhoz ahogy Finnországgal történt.Ha belépsz a NATO-ba , illetve nem fizetsz rendesen akkor nem kapsz villanyáramot.Ezzel az olaj függőséggel ami kialakult az európai államok és az oroszok között mindkét fél zsarolhatja a másikat, fenyegethet, és ez nem igazán jó helyzet!
bence
@Maccska: ! Mit nevezel többségnek ? A kisebbséget ?! A nagy többség úgy kerüli orbánt mint a leprást ! Erre aztán van miért büszkének lenni !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.