Rábólintott az EU Bizottságának javaslatára, és hatalmas változásra szánta el magát az Európai Parlament, miután a “Fit for 55” klímacsomag keretében úgy döntött, radikálisan átformálják a dízel- és benzinüzemű autókra vonatkozó szabályozást.

Döntött az EU: Magyarországon is betiltják a benzines és dízel autókat – mutatjuk mikortól
Kép: Pixabay

Az EP Környezetvédelmi Bizottsága megszavazta az EU Bizottságának azt a javaslatát, miszerint 2035-től ténylegesen tiltsák be az új személygépkocsik és könnyűhaszongépjárművek esetében a belső égésű motorokat. 

A bizottság döntött arról is, hogy az autógyártó vállalatoknak a tavalyi évhez képest 2025-re 20, 2030-ra 55, 2035-re pedig 100 százalékkal kell csökkenteniük az átlagos szén-dioxid-flottakibocsátásukat.

Az EU Bizottsága azonban elutasította a 2027-re kitűzött közös célt szolgáló kezdeményezést. Ha az EU rábólintott volna a javaslatra, akkor a gyártóknak a kitűzött évre nagy mértékű, 75 százalékos kibocsátáscsökkentést kellett volna elérnie. Ha a bizottság elfogadta volna a javaslatot, az komoly nehézségek elé állította volna az ipari szereplőket, ezért az autóipari lobbiszervezetek a kezdetek óta hangosan ellenezték.

A szavazás eredményét az Európai Parlament plenáris ülésén kell majd ratifikálni, ahol a Bizottságban részt vevő EP-képviselők döntéseit általában nem szokták módosítani. A végleges törvényről ezt követően kezdenének el a képviselők tárgyalni az EU kormányaival.

A szavazás során született döntés arról is, hogy az európai közösség betiltja-e az üzemanyaggal – nem olajból nyert szintetikus üzemanyaggal – működő új autókat is 2035-től.

A zéró kibocsátás elérése a közlekedési ágazatban az EU egyik legfontosabb alappillére, ugyanis az Unió egyik legfontosabb célkitűzéseként szeretné elérni, hogy az évszázad közepére elérje a klímasemlegességet. 

Forrás: Pénzcentrum

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Ja, hogy 2035-re csak elektromos autót gyárthatnak! Reméljük, addigra az EU-nak is "sanyi" lesz!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Ja, hogy 2035-re csak elektromos autót gyárthatnak! Reméljük, addigra az EU-nak is "sanyi" lesz!
Shikari
Az Eu hamarabb bedől, mint hogy a hülye ötleteikből valami legyen!
Eladott Ország
@Shikari: Haladásellenes vagy Tibi. Semminek nem tudsz örülni. Az olajtermelő országoknak biztos annyi. Dubaiban legfeljebb nem fognak sielni a bevásárlóközpontokban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.